Science071: Student en professor over ‘Dry January’

Vandaag in Science071: ‘Dry January’ is hot and happening. Hoogleraar Jeroen Jansen is KNO-deskundige en vertelt over de risico’s van alcohol drinken. Ook in Leiden doen er studenten mee zoals Berend Jansen die te gast is bij ons in de studio. Hij vertelt over zijn ervaring met ‘Dry January’. Verder brengt Hidde ons op de hoogte van het laatste wetenschapsnieuws onder ander over Naturalis en de Appie en sterrenstof. Daan vertelt ons alles over nostalgie in de wetenschapsvraag van de week.

 


In het kader van de goede voornemens zijn er veel mensen die meedoen met ‘Dry January’. Gedurende deze maand mogen deelnemers geen alcohol drinken. Berend Jansen is student in Leiden en doet ook mee. Mede door de tentamens besloot hij mee te doen met een maandje alcoholvrij. Prof. dr. Jeroen Jansen (geen familie) is hoogleraar Keel-, Neus- en Oorheelkunde. Tijdens een oratie bij het LUMC over de gevaren van alcoholgebruik verraste hij het publiek met een alcoholvrije borrel. Samen praten zij over het fenomeen ‘Dry January’ en wat de gevolgen zijn voor de gezondheid. 


In het wetenschapsnieuws van de week vertelt Hidde ons over de samenwerking die Albert Heijn en Naturalis zijn aangegaan. Samen gaan zij onderzoek doen naar biodiversiteit. Verder vertelt hij over een bijzondere ruimterots met unieke eigenschappen in ons zonnestelsel. Wat minder goed nieuws brengt Hidde ook. Het blijkt namelijk dat slechte luchtkwaliteit slechte gevolgen heeft voor de botmassa in ons lichaam. Als laatste hoor je ook nog wat over sterrenstof! 


In de wetenschapsvraag van de week vertelt Daan ons alles over nostalgie. Het gevoel van die goeie oude tijd blijkt niet zo slecht als er soms over wordt gedacht. Het namelijk veel positieve gevolgen voor hoe jij je voelt en is daardoor evolutionair gezien ook nog nuttig! 

 

Delen

Reageren is niet (meer) mogelijk.

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Over de auteur

Je bent nu offline