Naturalis en Albert Heijn slaan handen ineen met onderzoek naar biodiversiteit

11

Het Leidse Naturalis Biodiversity Center en Albert Heijn gaan de komende jaren samenwerken in een onderzoek naar biodiversiteit. Gedurende vijf jaar maakt de supermarktketen het mogelijk een promovendus aan te stellen binnen Naturalis om het onderzoek uit te voeren. Eerder werkten Naturalis en Albert Heijn al samen in educatieve projecten zoals de dinoplaatjes en insectentattoo’s

Albert Heijn ondersteunt de komende vijf jaar een PhD-traject. Anita Scholte op Reimer, directeur Kwaliteit & Duurzaamheid van Albert Heijn, is erg enthousiast over de samenwerking: “We zien dat het onderwerp biodiversiteit meer en meer leeft in Nederland. Vandaar dat we bijenhotels neerzetten, akkerranden inzaaien en afspraken maken op het gebied van biodiversiteit met onze telers en boeren. Daarom vinden we het belangrijk dat Naturalis hier meer onderzoek naar te doet. Tegelijkertijd hebben we zelf ook behoefte aan meer diepgaande kennis over biodiversiteit en een partner op dit vlak.”

Biomonitoring
Op 1 februari 2020 start ‘Canal Cups’-bioloog Auke-Florian Hiemstra met zijn PhD op het gebied van biomonitoring. Directeur Onderzoek en Onderwijs van Naturalis, Maaike van de Kamp-Romijn: ” Albert Heijn is zeer geïnteresseerd in biomonitoring. Dat is een belangrijke kracht van Naturalis. Albert Heijn werkt met vaste telers en boeren en zitten daarom heel dicht op natuur in Nederland, en op de gerelateerde omgeving. Daardoor kunnen we samen het verschil maken.”

Delen

11 reacties

 1. Daar gaat de wetenschappelijke onafhankelijkheid in ruil voor wat poen van een kruidenier. Een goedkope marketingtruc van de grote milieuvervuiler (‘kijk ons eens goed bezig zijn’).

  • Een Leids burger op

   Die conclusie is iets te snel, want we moeten de bevindingen van de promovendus eerst nog even afwachten. Die hoeven niet perse in het voordeel van AH te zijn. Maar de skepsis m.b.t. wetenschappelijke onafhankelijkheid deel ik wel. De grote vraag is natuurlijk: wat gaat men doen als er uit het onderzoek voor de fabrikant ongunstige resultaten komen? …

   • We weten niet eens de onderzoeksvraag, laat staan de naam van de aan te stellen promovendus.

   • Else van beek op

    Tuurlijk, zo’n groot bedrijf moet zich helemaal niet bezig houden met natuur, woonomgeving of klimaat. Gewoon zo veel mogelijk winst maken en niet maatschappelijk bezig zijn! Je hebt helemaal gelijk Frits.

 2. Burger zonder steunkousen op

  Misschien kan de heer Auke-Florian Hiemstra eens beginnen de bio-diversiteit in zijn kapsel te onderzoeken.

 3. Else van beek op

  Tuurlijk, zo’n groot bedrijf moet zich helemaal niet bezig houden met natuur, woonomgeving of klimaat. Gewoon zo veel mogelijk winst maken en niet maatschappelijk bezig zijn! Je hebt helemaal gelijk Frits.

  • Albert Heijn en “maatschappelijk bezig zijn”? Bedoelt u maatschappelijke verantwoordelijkheid nemen? Dan heeft u een bizar gevoel voor humor of u bent in AH’s misleidende PR getrapt. Of bedoelt u met “maatschappelijk bezig zijn” de verkoop van kiloknallers, mishandeld gevogelte en al die agrarische producten waarvan de teelt het milieu vernietigt, rotzooiproducten, de talrijke plastic verpakkingen, de wegwerpcadeaus bij de kassa en de slechte behandeling van personeel? Natuurlijk moet zo’n bedrijf zo veel mogelijk winst maken, dat eisen de aandeelhouders die erin belegd hebben. Zo werkt het kapitalisme nu eenmaal. Het is aan de EU en landelijke overheden om regels op te stellen die een bedrijf als AH dwingen tot ander beleid en gedrag. Dat gaat echter niet gebeuren met politici die aan de leiband van grote bedrijven lopen..

   • Else van Beek op

    Dat bedoel ik dus. Wat Frits betreft dus géén geld naar (maarschappelijke) onderzoeken, onder het motto “eens een dief, altijd een dief”.
    Ik zeg ook niet dat AH de beste onderneming van Nederland is, maar dat wil niet zeggen dat alles wat ze doen dan ook fout is.
    Moet AH dan ook stoppen met de pogingen voedselverspilling tegen te gaan, zoals brood van gisteren verekopen, afprijzen als de tht in zicht komt, vergetarisch eten promoten en voedsel schenken aan voedselbanken ?
    Het staat u overigens vrij om niet bij AH te kopen hoor, mensen hebben gelukkig zelf de mogelijkheid om te kiezen.

    • Ik vraag me af of u wel weet wat u bedoelt. In ieder geval leest u slecht of niet en fantaseert u er lustig op los over wat iemand schrijft en bedoelt. Dat maakt serieuze communicatie met u onmogelijk.

     • Else van beek op

      Ja Frits, lastig te begrijpen als iemand op dezelfde manier communiceert als uzelf. Hoe zou dat nou komen?

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Je bent nu offline