Oproep vertrekkend wethouder De Bas van Leiderdorp: “Blijf oprecht naar elkaar luisteren”

9

“Met verwondering heb ik gezien hoezeer macht een centraal thema is binnen uw raad en college”. De Leiderdorpse wethouder Martine de Bas die vanavond na twee maanden wethouderschap afscheid neemt van de Leiderdorpse gemeenteraad, windt er in haar ontslagbrief geen doekjes om. Ze neemt afscheid met een hartenkreet voor de Leiderdorpse politiek: “Ik hoop van harte dat u in de toekomst in staat zult zijn om met elkaar te kiezen voor leiderschap boven macht.”

Chris de Waard in gesprek met wethouder Martine de Bas op haar laatste werkdag in Leiderdorp. 

De Bas hamert in het afscheidsinterview op Sleutelstad Radio op het belang van samenwerken. “Blijf oprecht naar elkaar luisteren. Blijf met elkaar in gesprek. U vertegenwoordigt allemaal een ander geluid en mening. Dat geeft ook een grote verantwoordelijkheid.”

De kwaliteit van besluiten is volgens De Bas het grootst wanneer zowel de meerderheids- als de minderheidsstem gehoord én gewaardeerd wordt. ‘Deep democracy’ noemt ze dat. “Ik hoop dat u heeft ervaren dat ik hier in ieder geval stappen in heb willen zetten vanuit de overtuiging dat alleen deep democracy het antwoord is op zoveel verdeeldheid.”

Vanavond neemt de gemeenteraad afscheid van Martine de Bas die op 8 november 2019 werd geïnstalleerd als wethouder voor de Lokale Partij Leiderdorp (LPL). Ze volgde Angelique Beekhuizen op die na een geschil met haar eigen partij de eer aan zichzelf hield en opstapte. Tien dagen later viel het college toen de LPL de stekker eruit trok na een onoverbrugbaar verschil van mening met het CDA en de VVD in Leiderdorp over de snelheid die in de toekomst gereden mag gaan worden op de Oude Spoorbaan als die deel gaat uitmaken van de Leidse Ring Noord.

Een poging van de LPL om een voorgekookte nieuwe coalitie met D66, GroenLinks en de PvdA gestalte te geven strandde toen D66 de onderhandelingstafel eind november verliet om onder leiding van de VVD onderhandelingen te starten met het CDA en de ChristenUnie- SGP. Die vier partijen bereikten na twee weken praten wel overeenstemming. Vanavond worden drie nieuwe wethouder geïnstalleerd. Oud-CDA-wethouder Daan Binnendijk keert terug, dit maal ook namen de ChristenUnie-SGP die geen eigen wethouder levert. Ook VVD-wethouder Willem Joosten keert terug. De derde wethouder is echt nieuw. Rik van Woudenberg neemt namens D66 Leiderdorp zitting in het Leiderdorpse college.

Delen

9 reacties

 1. IK begrijp iets niet. LPL trekt de stekker eruit, dussss neemt geen deel meer aan een coalitie. En nu huilt men om de wethouder die af moet treden. Ik vind het vreselijk vervelend voor mevrouw Bas, maar zoiets zie je toch aankomen? Waarom zegt ze haar baan dan op als je weet dat de “macht” de LPL onderuit gaat halen. Heb ik iets gemist of is het op micro niveau (lokaal) net zo’n klerezooi als landelijk? Dit is allemaal naar de burger niet meer te verkopen, want hangen hier ook nog allemaal dure wachtgeldregelingen aan vast? Wie gaat dit uitleggen? Mevrouw Laila?

  • Een Leids burger op

   Nou Dwarsje, als jij het dan wel zag aankomen had je mevrouw de Bas dan toch wel even vooraf kunnen informeren… Hoewel het wel duidelijk was dat LPL het niet altijd eens was met de andere coalitiepartners had toch niemand vooraf verwacht dat LPL de stekker er uit zou trekken. Aan wijsheid achteraf hebben we niets.
   Bedenk verder dat mevrouw de Bas geen wethouder was die bijvoorbeeld door falend beleid zou moeten opstappen maar buiten haar eigen schuld omdat haar partij de stekker eruit trok. Daarom heb ik, in dit geval, geen moeite met het wachtgeld.

 2. Bea Hoogheid op

  Indrukwekkend interview met Martine de Bas. Hoop dat ze niet geheel verloren is voor een volgende politiek bestuurlijke functie na dit ‘bedrijfsongeval’ in Leiderdorp.

 3. Allemaal machtsgeile figuren…kijk mij eens tof doen voor de stad!
  In me dikke pak en met me bekakte toontje, de macht hebben.

  Sukkels.

 4. Wijsheid achter af is van de domme. Lokale politiek is niets meer dan een stel hobbyboeren, met dat verschil dat hobby boeren begrijpen waar ze mee bezich zijn en weten waar ze voor staan.

 5. Lokale politiek is niets meer dan een stel hobbyboeren, met dat verschil dat hobby boeren begrijpen waar ze mee bezich zijn en weten waar ze voor staan.
  Wijsheid achter af is van de domme.

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Je bent nu offline