Geen steun voor totaal lokaal vuurwerkverbod in Leidse gemeenteraad

62

In de Leidse gemeenteraad is geen meerderheid voor een totaal vuurwerkverbod in de hele stad zoals burgemeester Lenferink dat graag zou zien. D66, de VVD, CDA en Partij Sleutelstad zien allemaal de problemen met vuurwerk rond de jaarwisseling, maar willen niet naar een totaal verbod.

Burgemeester Henri Lenferink stond bij de nieuwsjaarreceptie afgelopen maandagavond in de Pieterskerk uitgebreid stil bij de jaarwisseling. Hij beoordeelde het vuurwerkverbod dat gold binnen de singels als ‘redelijk geslaagd’. Ook kreeg hij een luid applaus toen hij nog maar eens herhaalde voor een totaal verbod op vuurwerk in de stad te zijn. “Laten we de stad stap voor stap vuurwerkvrij maken, ook als landelijk regels op zich laten wachten.”

Maar zo denkt een meerderheid van de Leidse gemeenteraad er niet over. D66, de grootste partij in de raad, vindt dat een vuurwerkverbod landelijk geregeld zou moeten worden. “Daar komt bij dat we het probleem alleen maar zouden verschuiven naar omliggende gemeenten”, zegt fractievoorzitter Vahit Köroğlu. “En zo lang de verkoop van vuurwerk niet verboden wordt, zal handhaven ook erg lastig worden.” Köroğlu is wel voorstander van het landelijke verbod op knalvuurwerk en vuurpijlen.

Met name de handhaving is ook voor de VVD en het CDA een punt van zorg. “Ik geloof niet een lokaal vuurwerkverbod”, zegt Joost Bleijie (CDA). “Je ziet toch ook al dat het vuurwerkverbod binnen de singels niet goed gehandhaafd kon worden.”

Vuurwerkblije zones
Partij Sleutelstad wil een verbod het liefst niet van bovenaf opleggen. “Eigenlijk zijn we voor een referendum hierover”, zegt Maarten Kersten van PS. “En we willen ‘vuurwerkblije zones’ in de stad. Gebieden waar mensen onder toezicht van de politie gewoon vuurwerk zouden kunnen afsteken.”

Voorstanders van verbod
PvdA, GroenLinks, SP, PvdD en de ChristenUnie zijn allemaal voor een totaal vuurwerkverbod in de stad. Een veel gehoord argument bij die partijen is ‘iets doen is beter dan niets’. Bovendien hopen ze dat er een signaalfunctie vanuit gaat richting de politiek in Den Haag.

Ook D66, nu dus tegenstander van een totaal verbod, hoopt dat de Haagse politiek nog voor december duidelijkheid gaat geven over een landelijk verbod op vuurwerk. “‘ Verder denken we als D66 Leiden dat er ook best alternatieven te vinden zijn, zoals het organiseren van een centrale vuurwerkshow”, aldus Vahit Köroğlu.

Delen

62 reacties

 1. Die PS en D66 moeten zich diep schamen. Hoeveel kinderen moeten er met hun hulp nog een oog kwijt raken door die vuurwerkwaanzin?

  • en waarom hoeven de VVD, CDA zich niet te schamen,met d66 ben ik minder blij want dit is weer een tactische zet van ze om straks weer zieltjes te gaan winnen,

   • Misschien omdat er op dit punt sowieso niets van die twee partijen te verwachten valt? Maar ik hoop dat de bestuurders volgende keer de moed hebben om eens een nachtje mee te draaien in het LUMC. Misschien dat het blind worden van anderen hun het licht laat zien.

   • Omdat die schaamteloze neoliberalen, lafaards, populisten en gristelijk-hypocrieten begrippen als schaamte niet kennen en ze er op wijzen dus zinloos is?

 2. “Niet te handhaven” is slap en geen argument. Zo van “het kind luister toch niet, dus laat hem maar…”.
  Beter handhaven, daar wellicht een cursus in volgen, en sancties op niet naleven en niet slechts een waarschuwing als het kwaad al is geschied. Voorlichting en op basisscholen beginnen over consequenties, op TV, etc.

  • ลิงไม่ได้รับการศึกษา

   Ling mị̀ dị̂ rạb kār ṣ̄ụks̄ʹā

  • Lees je plempsel eerst nog even door. Voortaan eerst lezen, dan plaatsen. Overigens ben je tijdens je eigen politieke carrière zelf met alle winden meegewaaid. Best grappig dat je nu dan de D66 bekritiseerd.

  • Dat krijg je ervan als je denkt dat die veiligheidsbril bij jou niet ophoeft, maar alleen bij anderen….of als je denkt dat jij het wel mag vasthouden in tegenstelling tot de rest.
   Of dat blindgangers met halve lontjes veilig zijn.

   Waar zit het verstand van mensen?

  • Thorwald Meelis

   Ik hoop ook van harte dat het iedereen bespaard blijft! Maar (bijvoorbeeld) auto’s, skateboards, badpakken of voetballen schaffen we toch ook niet af omdat daar wel eens ongelukken mee gebeuren!? Knalvuurwerk en pijlen afschaffen zou de meeste ongelukken met legaal vuurwerk al moeten oplossen.

  • Guttegut Nessy, dat is wel schokkend hoor! En dat op een bevolking van 17,4 miljoen inwoners. What are the odds?

 3. We moeten nu dus hopen op een landelijk vuurwerkverbod en VVD, D66, D66 en Partijtje Sleutelstad bij de volgende gemeenteraadsverkiezingen een afstraffing geven.
  Dat handhaving “een punt van zorg” is bij machtspartijen VVD en CDA is hun eigen schuld. Zij hebben op politie en andere handhavers bezuinigd. Alleen maar wetgeving en regelgeving invoeren die moeiteloos en goedkoop/gratis gehandhaafd kunnen worden betekent feitelijk het einde van de rechtsstaat, vermoedelijk een concept dat de meeste politici van die partijen niet begrijpen.

 4. Ingeborg Westerhoff

  Serieus. Mensen zijn toch niet achterlijk. Er zijn genoeg veiligheidsmaatregelen te nemen als men vuurwerk wil afsteken. Het is een mooie traditie. Wel vind ik dat die ‘bommen’ verboden mogen worden.

 5. Een Leids burger op

  De reactie voor een totaal vuurwerkverbod is, gezien en gehoord de vele rellen rond de jaarwisseling, wel begrijpelijk maar mijns inziens niet terecht.
  Ook alcoholmisbruik en voetbalrellen zijn geen reden om ook daarvoor een totaalverbod te eisen. De relschoppers|misbruikers moeten gestraft worden en niet de goedwillende burger die alleen maar vuurwerk afsteekt. Goed dat dus VVD,CDA,D66 en PS ook tegen een totaalverbod zijn. Bovendien lukt het nu al niet eens om een volledig vuurwerkvrije binnenstad te realiseren. Wel zou er natuurlijk in de toekomst een moment kunnen komen dat de wal het schip gaat keren…

 6. Allert Goossens

  Zo spoedig mogelijk afschaffen. Maar vuurwerk is slechts een deel van het oudejaarprobleem. Het collectief dronkenschap en wangedrag tijdens die nacht is iets dat zorgelijk is. Hoe bizar om een jezelf 24 uur anarchie als maatschappij te laten aanmeten. Je kunt wel alles gedogen, wegkijken en met ministrafjes ‘bestraffen’, maar dan creeër je dus met elkaar een ‘feest’ dat inmiddels met duizenden incidenten en 1,300 gewonden gepaard gaat. Wat een volslagen zotheid.

  • Een Leids burger op

   Wegkijken is hier niet aan de orde, of het zou hert wegkijken moeten zijn van goedwillende mensen die vuurwerk willen (blijven) afsteken en de dupe dreigen te worden van een totaal vuurwerkverbod. Iedereen erkent dat er problemen zijn met vuurwerk tijdens de jaarwisseling.

 7. Ik geloof dat de inwoners van Leiden nog zelden zo neerbuigend, zelf minachtend zijn behandeld als door deze Raad en dit College. Dat geldt voor vele terreinen van de Leidse samenleving en ook voor het onderhavige onderwerp. Maar gelukkig: een zelfgenoegzame burgemeester is in zijn nopjes met zijn gevoerde vuurwerkbeleid. Zijn ego moest zeker weer eens gestreeld worden. …

  • wander waterdrincker op

   Dat is echt niet nieuw of erger dan voorheen hoor, dat is een algemeen probleem in de politiek. Daardoor wordt het vertrouwen van de burger in de politiek en zeker in de autoriteiten steeds minder. En dat heeft weer grotere apathie, passiviteit en kleinere opkomst bij verkiezingen tot gevolg. Daarom is het goed dat tenminste 1 partij in de Leidse raad zich juist niet neerbuigend opstelt richting de kiezers, dus de gewone burgers, en voor hen meer zeggenschap als speerpunt uitdraagt. Goed dus om hierboven te zien dat deze Partij Sleutelstad dan ook niet wil dat het gemeentebestuur, zoals gewoonlijk, over de gewone burgers gaat heen walsen met een eenzijdig vuurwerkverbod, maar eerst een referendum wil. Hopelijk dan toch wel met diverse deelvragen, keuzes uit varianten, en niet alleen “ja/nee”… Zoals ze zelf ook een opmerkelijke noviteit voorstelt: in plaats van de vele slecht te handhaven vuurwerk-vrije zones willen ze juist het tegenovergestelde een of meer vuurwerk-blije zones. Veilige (braakliggende?) terreinen met plaats en gelegenheid voor controles, professionele begeleiding en gerichte handhaving. Geen gek idee ? We wachten af… Eerst maar dat referendum !

 8. Carla den Os op

  Ik deel de mening van de heer Groen. Als je de moeite neemt om de wethouder persoonlijk te benaderen , via de mail, over het afval beleid van deze stad krijg je nog geen eens antwoord van de wethouder. Je mail gaat door naar een ambtenaar en je krijgt nooit meer antwoord, terwijl je serieuze zaken aankaart. Zoals de rattenplaag in Leiden Noord waaraan het programma Radar aandacht bestede, mijn zorg over het bedrijfsafval bij ons beneden op het 5 Mei Plein en het gebrek aan afval bakken in de binnen stad waardoor iedereen maar alles neerzet en het op zaterdag een grote bende is. Vuurwerk: ik heb in geen jaren zo’n zware astma aanval gehad als dit jaar juist door de invoering van de vuurwerkvrije zones, ik heb een melding gedaan via internet en weer niets vernomen. Alle grote gemeentes hadden een punt op hun site waar je dat kwijt kan Leiden niet! Ik woon in Zuid West boven AH XL en het leek wel extra druk bij ons en vooral oorlog dit jaar. Zwaar vuurwerk onder ons complex dat op palen staat waardoor het lekker extra knalt. Gemeld niets meer gehoord. Zoals je altijd niets hoort met klachten via de site. Ik kan nog geen eens de gemeente Leiden bellen vanaf mijn 071 telefoon dat nummer wordt niet herkend. Via een omweg kom ik er wel.

 9. Dit is 1 vd slechtste gemeentebesturen in NL, op A’dam na.
  Stallinistisch beleid in alles, ivoren-toren problematiek speelt mee etc.
  Liegen bij de bestuurlijke rechter, de RvS- geloof mij, ik heb het meerdere malen meegemaakt. Te bizar voor woorden. Als je ooit in een bezwaarprocedure terechtkomt bij deze gemeente, over wat dan ook, zul je het beleven. Dan zie je hoe door-en-door verrot en onbetrouwbaar deze gemeente is. Incluis grote vriend Lenferink!

  • Als ik mij zo beroerd zou vinden in mijn woonplaats, zou ik lekker gaan verhuizen.

   • Als je verder geen binding met de stad zou hebben, qua studie, werk en familie/vrienden etc. zou ik je gelijk geven, maar een auto aanschaffen en vaker moeten reizen etc. Snap je? De gemeente en die hele verrotte ambtenarenkliek, daar heb ik niet dagelijks mee te maken, de rest wel. Stad prima, rest ook- maar de gemeente mag men afschaffen. Laat Zwoude ons maar overnemen ipv andersom, bijv. Daar denken ze gewoon nog aan de burger ipv aan zichzelf.

  • Dat is welliswaar correct, maar waar is het beter? Overheden zijn er nu eenmaal niet voor ons, maar alleen voor zichzelf. Dat is altijd al zo geweest en zal altijd zo blijven. Mijn advies: houdt er gewoon rekening mee, net als met bijvoorbeeld het weer, dan blijft de ergernis berperkt.

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Over de auteur

Robbert van Cleef

Je bent nu offline