Wijkpark in Leiden krijgt moestuin met groente en fruit voor voedselbank

31

In het wijkpark van de Leidse Zeeheldenbuurt staat het binnenkort vol met groente en fruit. Het wordt een echte stadstuin met als doel de voedselbank, die om de hoek ligt, te voorzien van groente en fruit. De buurtvereniging en de Stichting Leiden Oogst werken bij het project samen en de gemeente Leiden stelt de grond beschikbaar. Vandaag werd de samenwerking officieel ondertekend in het wijkpark.


Robbert van Cleef maakte een reportage over de moestuin in het Bontekoepark.

Het 900m2 grote terrein in het nieuwe Bontekoepark oogt nu nog leeg. Er staan wat planten die goed zijn voor de bodem en er wordt gewerkt aan een goede afwatering. Maar deze zomer al moet het Groentepark Bontekoe al helemaal tot bloei zijn gekomen. Wethouder Ashley North ondertekende woensdag het beheerconvenant samen met de wijkvereniging en de Stichting Leiden Oogst.

Het doel is om de Voedselbank Leiden Omstreken aan de Willem Barentzstraat van groente en fruit te voorzien. “Wij kunnen heel weinig verse producten ophalen voor de voedselbankklanten”, zegt Pauline van Kesteren van de voedselbank. “We hebben er een groot tekort aan en willen toch graag dat mensen een gezond pakket voedsel krijgen.”
Wethouder North, zelf een enthousiast tuinder, is erg enthousiast over het project. “Ik vind het mooi om te zien dat de wijk erbij betrokken is en het is natuurlijk helemaal gaaf dat we midden in de stad een moestuin krijgen die de voedselbank om de hoek bedient.”

Boontjes en boerenkool blijken volgens een onderzoekje van de voedselbank populair te zijn bij de autochtone klanten. “Maar daar hadden de mensen uit bijvoorbeeld Syrie nog nooit van gehoord”, zegt Jelger Walraven van de Stichting Leiden Oogst. “Dus we gaan bijvoorbeeld ook venkel telen zodat we een beetje kunnen voldoen aan de wensen van iedereen. Desnoods doen we er een receptje bij voor de mensen die niet weten wat ze met venkel kunnen doen. ”

Deze diashow vereist JavaScript.

Delen

31 reacties

  • ik neem aan dat ze er een hekje omheen zetten, de grond moet immers ook nog bewerkt worden.Niet gelijk zo negatief!

  • Nou een speeltuin van 3 vierkante meter….daar heb je wat aan. Wat een trieste reactie op dit initiatief zeg.

 1. Richard Boon

  Ja indd, kinderen hebben helemaal niks daar een voetbalkooi weggehaald en een grasveld met stenen terug gekregen. En het gaat zo goed en maar
  Klagen over de jeugd ja wat wil je wat kunnen ze godverdomme doen dan in die wijk

  • Misschien had je naar de inspraakavonden kunnen gaan……..Helaas kwam daar bijna niemand opdagen en nu klagen…..

 2. Johan Volkers

  Het is allemaal poppenkast in Leiden. Veel hoogdravende woorden, maar de praktijk laat zien dat de boel steeds meer versteent. Steeds minder groen, maar ook steeds minder voorzieningen voor de jeugd.Voor leuke activiteiten moeten die vaak uitwijken naar Noordwijk, Den Haag, Zoetermeer of nog verder.

 3. Sjaak Van Dam Jr.

  Zoveel geld uitgegeven en voor de kinderen in een kinderrijke buurt hebben ze niets gedaan nu moestuin voor de armen beetje raar daar zoveel geld insteken en er niets voor terug vorige park was nog beter

 4. Het Orakel van de Burcht op

  Ah, dan kunnen we brandnetels gaan kweken, lekker voor in de soep en de thee.

  • En de brandnetel is een belangrijke waardplant voor de dagpauwoog, kleine vos, gehakkelde aurelia en de atalanta.
   Leiden zou een belangrijke gastheer kunnen zijn voor deze vlinders.
   De voedselwaarde van de brandnetel is gelijk aan die van spinazie.

 5. Wim van der Valk op

  Wat een idee,in deze tijd!
  Een volkstuin creëren voor de voetselbank!
  Volgende stap misschien een gaarkeuken opzetten voor gratis soep?

 6. Sjaak Dusoswa op

  IK herinner me nog goed dat op deze plaats een vuilnisbelt was. Ook stookten wij daar vaak vuurtjes, een garagebedrijf vlakbij bracht oude olie, nog mooiere fik. dus dan weet je het wel met die grond. En dus ook met die groentes…

  • Allemaal kanker over 5 jaar, ruimt gelijk lekker op. Marleen Damen zal in haar nopjes zijn. Music to her ears, I suppose.
   Wortels van sommige gewassen gaan wel tot meters diep, dus komt helemal goed met die vervuiling/PAK’s.

 7. Bea Hoogheid op

  Beste mensen: kijk en vergelijk met de luchtfoto op google maps hoe het was. Er is nu betere speelgelegenheid dan ervoor! Ook wordt het plantsoen om de hoek opgeknapt, waar ook volop gespeeld kan worden. En ja, er is in deze ‘rijke tijd’ voor een grote groep mensen toch steun nodig om hun dagelijks verantwoorde portie eten op tafel te krijgen. Geniet van die luxe wanneer dat niet uw dagelijkse probleem is maar besef ook dat dat voor veel anderen niet het geval is. Gaarkeukens voor gratis warm eten zijn er al, zie uitverkiezing van het LD; https://www.leidschdagblad.nl/cnt/dmf20191227_30414150/jonneke-steenvoorden-en-annemiek-dolle-koken-voor-daklozen-zoveel-leed-zo-dichtbij?utm_source=google&utm_medium=organic

 8. Allochtonen geen boerenkool? Vandaar dat ze er allemaal zo vertyfd uitzien. Verklaart alles.

  Geen round-up neergooien nou jongens, anders hebben de hoofddoeken niet meer te vrete, kenne we niet hebbe

 9. heel leuk initiatief . Gaan de clienten van de voedselbank hier zelf aan de slag, of worden hier vrijwilligers voor gevraagd.Het zou het mooiste zijn ,ze hebben immers geen werk.
  Vorig jaar werd ik staande gehouden in de supermarkt of ik vrijwilliger wilde worden bij de voedselbank . Ik dacht ff dat ik droomde.Maar nee hoor het was de kei harde waarheid. Schande voor de voedselbank dat die geen mensen vragen die voedsel komen halen . Hebben ze gelijk een dag invulling

 10. Geraldine van der haas op

  Als je de reacties hier allemaal leest, dan schaam ik mij een Leidenaar te zijn…………..wat een triest volk bewoont deze gemeente.

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Over de auteur

Robbert van Cleef

Je bent nu offline