Restauratie stadhuis Leiden: paspoort ophalen bij nieuw Stadskantoor

13

Wie nu een nieuw paspoort of rijbewijs nodig heeft in Leiden moet voortaan naar het nieuwe Stadskantoor in Level bij het station Leiden CS. De afdeling burgerzaken is met ingang van vandaag verhuisd naar de Bargelaan 190 omdat het stadhuis de komende anderhalf jaar verbouwd wordt. De laatste trouwpartij was er al op 19 december en de publieksbalies waren 3 januari voor het laatst open. Ook de dienstverlening van het Stadsbouwhuis aan de Langegracht is verplaatst naar het nieuwe Stadskantoor.

In het nieuwe Stadskantoor komen alle publieke diensten van de gemeente Leiden samen op één centrale en goed bereikbare plek in de stad. Vandaag zijn de eerste klanten al ontvangen in de moderne, open sfeer van het nieuwe Stadskantoor. Er zijn speciale plekken voor adviesgesprekken, er is een zelfservicegedeelte en er zijn gastvrouwen die klanten verder kunnen helpen.

Het Stadskantoor heeft ook een trouwzaal. Het publieke gebied bevindt zich op de begane grond en een deel van de eerste verdieping. Verdieping 1 tot en met 4 worden gebruikt als kantoorruimte voor medewerkers. Hier houden ook het college en de gemeenteraadsfracties kantoor gedurende de verbouwing van het stadhuis.

Raadszaal verhuist ook
Ook de monumentale raadszaal wordt grondig gerestaureerd en daarom zijn de raadsvergaderingen de komende tijd in het gebouw van het Hoogheemraadschap Rijnland aan de Archimedesweg. De restauratie van de raadszaal gaat ongeveer 1,4 miljoen kosten. Dat is inclusief het opknappen van de raadszetels en het vervangen van bankjes en gordijnen.

Het atrium van het stadhuis wordt weer ingericht als een omsloten tuin, net zoals het oorspronkelijke ontwerp uit de jaren dertig van architect C.J. Blaauw. De opknapbeurt ligt in handen van architectenbureaus Office Winhov en Studio Linse en kost ongeveer 20 miljoen. “Met hun voorstel komt een stukje geschiedenis weer tot leven en werken we tegelijkertijd aan een duurzamer en toekomstbestendig stadhuis”, aldus wethouder Marleen Damen.

Het Leidse bouwbedrijf Du Prie gaat de klus uitvoeren. Naar verwachting is de verbouwing halverwege 2021 klaar.

Deze diashow vereist JavaScript.

(Foto’s: Robbert van Cleef).

Delen

13 reacties

 1. Klanten van de gemeente? Dat lijkt op neoliberale onzintaal, klakkeloos overgenomen door aan hersenverweking lijdende politici, ambtenaren en pseudojournalisten. Wij, vrije burgers, zijn geen klanten van de gemeente, maar eigenaren. Een gemeente, of andere overheid, is geen bedrijf.
  Verder ben ik van mening dat veel geld wordt verspild aan renovatie van en verhuizing uit het stadhuis, geld dat bijvoorbeeld ook had kunnen worden gebruikt om het Leidse minimabeleid op peil te houden.

  • Je kunt geen structurele uitgaven dekken door eenmalige uitgaven te schrappen.
   Dat werkt echt niet…
   .
   En dan nog, je zult het personeel toch ergens moeten huisvesten en de inwoners (Dat is inderdaad beter dan klanten) toch ergens moeten ontvangen. Elk gebouw heeft van tijd tot tijd onderhoud nodig.

   • Zo eenvoudig is het niet. Voor allerlei grote projecten leent de gemeente geld. Die leningen moeten natuurlijk wel (met rente, hoewel die nu bijna 0% is) afgelost worden, jaar na jaar en met bedragen die niet voor andere uitgaven beschikbaar zijn.

    • Een Leids burger op

     Dat neemt niet weg dat Leidenaar wel degelijk een punt heeft dat door eenmalig uitgaven te schrappen (verbouwing stadhuis) de structurele tekorten in het sociaal domein daar niet mee gedekt kunnen worden.
     .
     Als men van tevoren weet dat het Rijk met onvoldoende geld over de brug komt, men volop doorgaat met het binnenpamperen van statushouders, men ook een hek om het sociaal domein zet en men onvoldoende geld reserveert voor het sociaal domein is het een logisch gevolg dat men dan in de problemen komt.

 2. Daarom heeft de VVD zich zo hard gemaakt voor extra ‘kort’-parkeerplekken achter het station. Kunnen al die bevriende ondernemers hun vergunninkje even afhalen met draaiende motor. Dat kon in de Breestraat niet.

  • Nee hoor, die parkeren gewoon in dd parkeergarage van Level. Je denkt toch niet dat ze in de regen gaan lopen…

  • Volgens mij was de VVD tegen bouw van een geheel nieuw stadshuis. Was je zeker vergeten!

 3. Stop met het woord duurzaam te pas en te onpas te gebruiken!
  Als het aan deze raad had gelegen was er een geheel nieuw stadhuis gebouwd en het bus station verplaatst naar een woonwijk… duurzame uitlaatgassen bestaan ook niet!
  Niemand in Leiden wilde het stadhuis weg hebben uit het centrum wat straks een luxe kantoor wordt voor de gemeenteraad.

  • Petronelleke op

   Uitlaatgassen? Alle stadsbussen rijden inmiddels elektrisch. En in 2025 geldt dit voor alle bussen. De nieuwe locatie van het stadhuis is goed bereikbaar met het OV, beter dan in de binnenstad.

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Over de auteur

Robbert van Cleef

Je bent nu offline