Herinrichting Hooigracht van start

25

De gemeente Leiden is vandaag begonnen met de herinrichting van de Hooigracht. Daarbij horen ook de Pelikaanstraat en de St. Jorissteeg en Watersteeg waar ook de pleintjes opnieuw worden ingericht. Daar komen onder meer haltes voor de H(OV)-bussen die via de centrumroute gaan rijden.

Eind november legde de aannemer aan belangstellenden uit hoe de werkzaamheden uitgevoerd gaan worden.

Deze diashow vereist JavaScript.

De herinrichting van de Hooigracht en de straten die in het verlengde daarvan liggen, maakt deel uit van de centrumroute waar Leiden aan werkt. In de volgende fase worden ook de Langegracht en het Schuttersveld opnieuw ingericht. De werkzaamheden aan de Hooigracht gaan een jaar duren. Al die tijd blijft de straat steeds via één rijbaan bereikbaar.

Delen

25 reacties

 1. Het zou wel leuk zijn als jullie even vertelden wat en waar er de eertskomend etijd gebeurd. Waar je dus mee rekening moet houden.

  • Sleutelstad is geen infokanaal van de gemeente. Beetje googlen en je weet het, niet zo passief alsjeblieft.

  • Een inwoner van Leiden op

   Inloopspreekuur donderdag 9 januari van 14-15 uur Haarlemmerstraat 234 las ik op de site van van Gelder.
   Ook las ik dat er half december een brief naar de bewoners van de Pelikaanstraat is gegaan. Zou handig zijn geweest als die ook bezorgd zou zijn bij de bewoners van de zijstraten van de Pelikaanstraat aangezien deze straten ook afgesloten zijn/worden.

   • Want je kunt als bewoner niet zelf bedenken dat als een straat opgebroken gaat worden jij er als omwonende ook last van zult hebben………pfff een beetje zelf redzaamheid tonen hoor. De gemeente hoeft toch niet allkes voor te kouwen zeker.

    • Nico, ga nou gewoon zelf een beetje stoer zitten zijn joh. Het is immers heel normaal dat als ingrijpende werkzaamheden plaatsvinden dat de gemeente de gedupeerde bewoners van een gebied pro-actief informeert. Daarbij wat er gaat gebeuren, wanneer, welke stremmingen en welke alternatieve routes. Dat hoort niet alleen bij de gemeentelijke taken maar is ook onderdeel van de aanbestedingsprocessen. Dus effe niet zo zwammen over zelfredzaam en zo. Niet iedereen heeft bij de commando’s gezeten …

     • Woon zelf niet in dat gebied, maar in de wijk waar ik woon, krijgen alle omliggende straten een vrief in de bus als er (gemeentelijke) werkzaamheden zijn en ik kan mij dus ook niet voorstellen dat dat hier niet is gebeurd of dat betreffende klager het briefje per ongeluk heeft weggegooid.

    • Een inwoner van Leiden op

     Nico, Tuurlijk kun je als bewoner zelf dingen bedenken. Maar de gemeente hoort iedereen, die met dit project ook maar enigszins te maken krijgt, actief te informeren. En zeker als je bijv je straat niet meer in kan om je auto in je eigen garage te zetten. En m dan weken lang tegen hoge parkeerkosten buiten moet parkeren. Daar heeft de gemeente weer niet over nagedacht. Hopelijk worden deze parkeerkosten door de gemeente vergoed!

 2. Zo te zien te beginnen met het verwijderen van kinderkopjes. Gelegd in een bijzonder patroon. E.a. heeft een paar centen gekost. Komen die kopjes nog ergens terug? Dat valt te betwijfelen. Het zou wel eens niet de 1e keer kunnen zijn dat ze verdwijnen uit de stad.

  • Plannen waren al een tijdje ter inzage bij de gemeente, dus als je er écht zo mee beegaan was had je eerder kunnen reageren.
   Waarschijnlijk was het je nooit opgevallen als er een andere foto was geplaatst.

  • @Gerard: helaas hebben de omliggende straten geen brief in de bus gehad. Mijn ervaring is dat de gemeente wel vaker inwoners in de binnenstad niet informeert over zaken die in hun directe omgeving spelen.

   • Precies. Voor ons de enige ingang de wijk in en dus uiteindelijk naar onze straat en wij weten niets over omleidingen, per wanneer, duur, etc.

 3. Allemaal vriendelijke Leidse mensen die je tegen elkaar tekeer gaan. Gelukkig nieuwjaar!

  • Een Leids burger op

   Ook een gelukkig Nieuwjaar. En zo de te zien hierboven is er nog genoeg azijn van voor de jaarwisseling over. 🙂

   • Een inwoner van Leiden op

    @leids burger, idd de jaarwisseling overleeft. Door mijn huis te ontvluchten voor al die lui die ladingen vuurwerk afsteken en geen rekening houden met hun medemens. Jij bent zeker een van hen?

    • Een Leids burger op

     Nee, ik steek al jaren geen vuurwerk meer af.
     Bovendien was het in het centrum, vanwege het vuurwerkverbod, juist over het algemeen rustiger dan andere jaren: dus ¨ontvluchten¨ was waarschijnlijk niet eens nodig geweest…..

     .

     En rekening houden met anderen is geen eenrichtingsverkeer…..
     .
     Het is altijd wat met jou: of het nu over de herinrichting van de Hooigracht, het vuurwerk of de peurbakkentocht gaat.
     .
     Overigens waren de werkzaamheden al lang van
     tevoren bekend. https://sleutelstad.nl/2019/09/13/hernieuwde-onrust-bij-hooigracht-ondernemers-om-centrumroute/
     De verwachting is dus dat de komende tijd er filevorming zal optreden voor de automobilisten op de Hooigracht.

     .

 4. Het is natuurlijk een groot schandaal dat de mensen niet persoonlijk zijn gebeld door de burgemeester, een wethouder of de gemeentesecretaris.;-)
  Ik krijg de stellige indruk dan sommige verontwaardigde omwonenden of andere belanghebbenden nog niet weten dat er een gemeentelijke website is met o.a. deze pagina’s:
  .
  https://gemeente.leiden.nl/inwoners-en-ondernemers/werkzaamheden-in-leiden/
  .
  https://gemeente.leiden.nl/inwoners-en-ondernemers/werkzaamheden-in-leiden/bouwen-aan-de-stad/
  .
  https://gemeente.leiden.nl/inwoners-en-ondernemers/werkzaamheden-in-leiden/mobiliteit-in-leiden/
  .
  https://gemeente.leiden.nl/inwoners-en-ondernemers/werkzaamheden-in-leiden/mobiliteit-in-leiden/hooigracht/
  .
  Doorgaans staat er ook allerlei informatie op zowel de gemeeentelijke als de redactionele pagina’s van het Leids Nieuwsblad.

  • Een Leids burger op

   ZO IS dat!. Maar sommigen pissen liever zwavelzuur hier dan dat ze zelf de moeite nemen informatie tot zich te nemen.

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 107.5 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline