Gesprek met de burgemeester: “We moeten terug naar een jaarwisseling die is zoals een normale uitgaansavond”

57

In het Gesprek met de burgemeester spreekt Sleutelstad elke maand met burgemeester Henri Lenferink over Leiden, ontwikkelingen in de stad en de actualiteit. In het eerste gesprek van het nieuwe jaar blikken we terug op de jaarwisseling en de eerste keer dat de binnenstad van Leiden een vuurwerkvrije zone was. Wanneer kan er worden gesproken van een feestelijke jaarwisseling? En wat moet daar nog voor gebeuren? Tot slot blikken we ook vooruit op 2020, waarin duurzaamheid een belangrijk thema wordt voor de burgemeester.


Verslaggever IJsbrand Terpstra spreekt burgemeester Henri Lenferink op deze eerste maandag 2020

Het Gesprek met de burgemeester vindt elke eerste maandag van de maand om 19.00 uur plaats in het radioprogramma Politiek071. Heeft u suggesties voor een thema of vragen aan burgemeester Henri Lenferink? Stuur dan een email aan de redactie van Sleutelstad: redactie@sleutelstad.nl.

Delen

57 reacties

  • Dick de Vos

   Bianca. Dat doet hij nu juist. Hij beschermt de hulpverleners, politie, ouderen, gehandicapten, dieren en de MEERDERHEID die niet van vuurwerk moeten hebben.

  • Bianca Lens

   Dick de Vos ja net zoals hij de pedofielen hier een woning geeft vlakbij twee scholen. Studenten niet kan beschermen door geen camera’s op te willen hangen. En zwarte piet verband uit de stad omdat er, ja let op, wel 5 demonstranten stonden. En ik ben het ook niet eens dat mensen met vuurwerk naar hulpverleners gooien, het is te belachelijk voor woorden. Maar wat denk je wat de rad draaiers dan gaan doen. Want het zijn niet de mensen zoals jij en ik die met een sterretje en me zoon met een sierpakketje of een rotje staan. En als ik in leiden/mors om me heen keek, denk ik niet dat de meerderheid tegen is. Ik ben zelf geen afsteker, maar vind het toch wel wat hebben als de potjes om twaalf uur op de straat staan.

  • Dick de Vos

   Bianca. Je haalt er een hele hoop bij. Het ging om één veroordeelde pedofiel die na uitzetting van zijn straf een woning zocht. Nou kan je zeggen, niet in onze stad maar als iedere stad dat zegt, kan zo iemand nergens in Nederland wonen. Dus Leiden heeft onze strenge voorwaarden hiermee ingestemd. Ik ben hier indertijd als gemeenteraadslid over geïnformeerd en kon die redenering volgen. Zwarte Piet, daar denk ik inmiddels ook anders over dan vroeger. Als het mensen nou echt kwetst, waarom zou je de Piet-figuur dan niet omvormen naar een roetveegpiet? Vuurwerk daar denkt Nederland verschillende over. Het voorstel van Lenferink is juist precies wat jij wil: elke wijk mag daar zijn mening over vormen.

  • Bianca Lens

   Dick de Vos ik denk dat onze meningen ver uit van elkaar verschillen en dat mag ook. We leven in een vrij land. De hele pietendiscussie ben ik zelf onderdeel van geweest. En werd ons opgedragen. Terwijl de politiek zich nergens mee bemoeit, en meneer Lenferink wel weer voorop wilde lopen. Maar goed ook dit is een eindeloze discussie. En denk dat het met vuurwerk net zo gaat worden. Ik ben alleen van mening dat als het vuurwerk verboden gaat worden, er meer vernielingen plaats zullen gaan vinden, auto branden of erger nog huizen die gaan fikken. Deze “vuurwerkschoften” moeten gewoon ieder jaar op 30 december tot 1 januari vast zitten. En dit is een ding waar we niet van mening van verschillen, alle maar dan ook alle hulpverleners moeten met rust gelaten worden.

  • Dick de Vos

   Bianca. Lenferink liep hier bepaald niet voorop. Ik heb vuurwerk in 2010 in de Leidse gemeenteraad voor het eerst aan de orde gesteld, namens de Partij voor de Dieren. Daarna volgden enkele ander partijen en na een paar jaar ook Lenferink. Inmiddels, 9 jaar later dus, is ook hij voor een landelijk verbod. Ik denk dat we juist minder branden krijgen want mensen hebben dan geen vuur-werk meer in hun handen waarmee ze rottigheid kunnen uithalen. Mensen preventief opsluiten kan niet. We leven in een rechtsstaat. Het zouden er ook te veel zijn.

  • Dick de Vos

   Bianca. Ik vond het vroeger, als kind en jonge puber, best leuk hoor. Maar het zwaarste vuurwerk dat je toen had was een zevenklapper geloof ik. Geen nitraatbommen zoals nu.

  • Bianca Lens

   Dick de Vos ik snap waf je bedoelt, maar om dan een geheel vuurwerkverbod erdoorheen proberen te drukken, vind ik veel te ver gaan. Burgemeester vertelde me toen. Dit gaat over de pieten discussie, als er een kindje in de klas gepest word maar iedereen ziet het anders dan het ene kindje dan moeten we het kindje de zin geven. Maar ik heb geleerd dat ook dat ene kindje niet stamp voetend zijn zin hoeft te krijgen, omdat dit ene kindje dit zo wil en ziet. Terwijl het ene kindje voorheen ook gewoon leuk mee deed. Snap je wat ik bedoel. En dat is met vuurwerk net zo, waarom het slechte laten overheersen over het goede. Wij die normaal een potje afsteken en zij die de hele boel vernielen. Moet daar dan een verbod door komen. Het is gewoon jammer dat het niet te handhaven is. En ik snap zelf de ouders niet. Mijn zoon is 18, en heeft het nog nooit in zn hoofd gehaald om vuurwerk naar andere te schieten of te gooien. Ik denk dat er ook een stukje opvoeding mist. Het is gewoon jammer dat we het hier überhaupt over moeten hebben. Denk ook zolang het niet landelijk verboden is, je moeilijk kan handhaven dat mensen geen vuurwerk af steken. Trouwens wij hadden strijkers, maar ook die durfde ik niet af te steken whahahaha

  • Dick de Vos

   denk dat je met vuurwerk daar helemaal gelijk in hebt. Mensen kunnen we verantwoordelijk blijkbaar niet aan. Met een totaal verbod wordt de handhaving juist makkelijker, want iedere knal of vuurpijl is dan verboden. Vuurpotten zou ik niet zo’n moeite mee hebben maar het verschil met knalvuurwerk is dan niet zo groot meer. Zwarte Piet: ik weet van kinderen die er erg onder lijden of hebben geleden. Dat realiseerde ik me helemaal niet. Nou, voor mijn kleine moeite om dan een ander soort Piet voor in de plaat te krijgen.

  • Bianca Lens

   Dick de Vos we komen er niet uit, ondanks alles wens ik je een hele fijne dag. En ik hoop op een knallend uiteinde van 2020. 😜 en wat betreft de piet daar heeft onze burgervader zijn zin in gekregen. Denk alleen niet dat hij nog erg geliefd is in leiden.

 1. Zijn alle lezers van Sleutelstad verstandelijk beperkt? Zodra er iets over dd gemeente of burgemeester geplaatst word, begin men dom te schelden en te roepen. Wat een zielige figuren zeg…..

  • Men is duidelijk niet tevreden. Een burgemeester die zijn fiets stalt tegen een historische gevel van het stadhuis maar zelf met een meet lat langs winkeliers loopt op de Breestraat om ze te vertellen dat het bloembakje te groot is verdient geen hoofdprijs. Jaren lange irritaties hebben zich opgestapeld. Vergeet niet dat het de ondernemers zijn die de stad maken, verbouwen en laten leven.
   Daar voegt deze burgemeester niet veel aan toe vinden de meeste Leidenaren.

  • Nicolien, waarom verstandelijk beperkte mensen erbij halen. Mijn kind is verstandelijk beperkt maar die maakt nog minder spelfouten dan jij (3 in 2 zinnen).

 2. Dat kan Nicolien, maar dan heb jij nooit te maken gehad met Lenferink. Ik wel, en ik kan je vertellen dat hij geen seconde de moeite heeft genomen om naar me te luisteren. Hij is een burgemeester onwaardig.

  • En toch heeft Nicolien wel een beetje gelijk.

   Jij zal vast een heel groot problwwm hebben Judith waar alleen de burgemeester bij kan helpen. Toch heeft een burgemeester vaak te maken met burgers die al redelijk gefrustreerd zijn door het voorgaande traject en moeite hebben met een discussie. Om alleen maar klachten te horen is voor een burgemeester ook niet heel leuk.

   Maar goed, ik denk dat het mooi zou zijn als O&N een normaal karakter zou krijgen. Dat politie inzet zoals op een normale uitgaansavond voldoende zou zijn. Dat vuilnisbakken niet 3 weken afgesloten hoeven te worden, dat er niet voor tonnen gesloopt wordt of aan extra inzet van hulpdiensten betaald hoeft te worden.

   En dan natuurlijk de burgemeester de schuld geven van alles. Degene die geen maat kunnen houden, die moet je aanspreken. Degene die zich stelselmatig niet aan de regels willen houden en voor overlast zorgen. Zij zijn degene die tradities slopen. Ieder jaar een stukje meer.

   Maar jij Judith bent voor jezelf even de belangrijkste persoon van Leiden die door Lenferink niet wordt gehoord en dus een waardeloze burgemeester is. Ik snap het helemaal.

   • Ging hij maar in discussie. Nee hij blokkeert je email en post ontvangt hij zgn nooit.
    Vertel mij nu eens wat hij goed heeft gedaan voor Leiden.

 3. Adinda Slingerland-Telkamp

  Nodig voor een beter milieu. Maar…misschien een idee om mee te beginnen: vier het om het jaar met vuurwerk, dat scheelt al 50%. Of: vier het zo elke vier jaar (Olympisch jaar/schrikkeljaar)…

 4. Ik heb medelijden met de mensen hier die zonder vuurwerk blijkbaar geen feestelijk oud- en nieuw kunnen vieren. Ik vraag me af hoe die de rest van hun leven een zinvolle invulling geven. Maar goed, er is duidelijk een landelijke meerderheid aan het ontstaan om het rondstrooien van explosieven nu eindelijk eens in te perken. Veel te laat natuurlijk, vraag dat maar aan al die kinderen die het met een oog minder moeten doen, omdat de buurman zo graag vuurpijlen over de grond schiet. Hier in de straat wonen ook van die aso’s. Hun vuurwerkresten zijn gister door de gemeente opgeruimd, daar hebben ze zelf natuurlijk geen tijd voor, want ze moeten demonstreren voor een hogere uitkering. Er is een tweedeling in ons land: mensen die geven en mensen die alleen maar nemen.

 5. Feesten waren top geregeld je mag wel eens een compliment geven aan de organisatie van oa het PUUR festival.

 6. De uitspraak, bijna een verzuchting, van burgemeester Lenferink “We moeten terug naar een jaarwisseling die is zoals een normale uitgaansavond” is volkomen terecht. Dat dit het falderappes niet zint is geen verrassing. Dat tuig zou misschien voor een leerzame werkvakantie naar een oorlogsgebied gestuurd kunnen worden

  • Daar zit wel wat in. Op vrijdag- en zaterdagavonden is er nauwelijks nog sprake van een “normale uitgangsavond”. Te veel met alcohol doordrenkte, met pillen en poeders vergeven en door testosteron opgefokte groepen jongemannen met korte lontjes en seksuele frustraties die de sfeer totaal verzieken. Afvoeren naar oorlogsgebieden voor een leerzame werkvakantie, dat falderappes! En te weing handhaving, dat ook.

 7. Een Leids burger op

  “We moeten terug naar een jaarwisseling die is zoals een normale uitgaansavond”
  Volgens mij is dat al heel lang niet zo geweest.
  Vuurwerk hoort bij de traditie van oudejaarsavond. En dat heb je meestal niet op een normale ¨uitgaansavond¨
  Dat sommige de boel verzieken met rellen, afsteken van vuurwerk op verboden plaatsen en tijden e.d. zou geen reden moeten zijn om dan alles maar af te schaffen maar om juist om de relschoppers die de zaak verzieken te straffen.

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Over de auteur

IJsbrand Terpstra

Politiek verslaggever in de Leidse regio en presentator van Politiek071.

Je bent nu offline