Nieuwe namen voor afval in Zoeterwoude

2

In navolging van landelijk beleid zal de gemeente Zoeterwoude nieuwe namen hanteren voor herbruikbaar afval. In plaats van PMD (plastic verpakkingsafval, metalen en drankenkartons) wordt van PDB (plastic verpakkingsafval, blik en drinkpakken) gesproken. GFT (groente-, fruit- en tuinafval) heet in het vervolg: GFT+E.

De nieuwe namen moeten het voor de inwoners van Zoeterwoude nog duidelijker maken welk afval in welke bak ingezameld moet worden. “De ‘M’ in PMD wekte de indruk dat ook metalen voorwerpen als koekenpannen en gereedschap bij dit afval thuishoren. Dat is echter niet het geval. Dergelijke metalen moeten worden ingeleverd bij het afvalbrengstation achter het gemeentehuis”, aldus een woordvoerder van de gemeente. De toevoeging van ‘+E’ bij GFT geeft aan dat ook etensresten bij dit soort afval thuishoren. “Maar uiteraard is het beter om geen voedsel weg te gooien”.

Nieuwe ophaaldag
Met de naamswijziging naar PBD verandert ook de dag waarop dit type afval wordt ingezameld. In plaats van op donderdag wordt PDB vanaf 1 januari 2020 opgehaald op maandag en dinsdag in de even weken. GFT+E wordt dan opgehaald op die dagen in de oneven weken. Inwoners kunnen op: www.mijnafvalwijzer.nl zien op welke dag hun straat aan de beurt is.

Delen

2 reacties

 1. Frans van der Reijden-Chen op

  In Zoeterwoude wordt ook het begrip G F T (groente- Fruit- en Tuinafval) uitgebreid met een +E, waarbij de + E staat voor etensresten. En dat is op zijn minst vreemd te noemen maar waarom.
  Toen besloten werd composteer baar afval apart in te zamelen is gekozen voor een afkorting die de soorten afval dekt. Namelijk afval dat te composteren is. Daarom wordt ook aangegeven dat (dikke) takken niet bij het G F T horen.
  Om meerdere redenen viel etensresten af als afval dat bij het G F T hoort.
  Het RIVM waarschuwde voor epidemieën en besmettingsgevaar.
  Maatschappelijk organisatie waren bang dat dak en thuisloze etensresten uit de G F T bakken gingen halen met de kans op ziektes.
  Maar de belangrijkste reden was dat niet alle etensresten composteer baar zijn, denk aan de botten van vlees en graten van de vis.
  De +E van Zoeterwoude werkt dus verwarrend want etensresten die vallen in de categorie G F mogen zo ie zo in de G F T bak dus waarom die +E

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Over de auteur

Robbert Beurse

Verslaggever en inwoner van Zoeterwoude. Maakt radio in de Leidse regio sinds 1995.

Je bent nu offline