Deze maand keramiek en porselein in Old School van Odette Frijters

Kommen en kopjes, vazen en boomstronken. Het keramiek en porselein van kunstenares Odette Frijters is van vele markten thuis. De kommen zijn zowel van binnen als buiten interessant en zeer verschillend en de meer abstracte werken kunnen op meerdere manieren neergezet worden. “Het vraagt vooral veel geduld”, zegt Odette Frijters.

De tentoonstelling markeert tien jaar kunstenaarschap, dat voor Odette Frijters ooit begon als schilder, maar op een gegeven moment ontdekte ze de klei. “Ik ging allereerst al steeds meer driedimensionaal schilderen. Nu doe ik keramiek en porselein. Ik kijk naar de natuur en laat me daar door inspireren. En ik wil dat het interessant blijft om naar te kijken, net als de natuur zelf.”

Wat betreft kleur kiest Frijters voor meer rustige aardse tonen. Haar zogenaamde koraalschalen zijn van binnen en buiten heel anders. Ook de binnenkant is niet altijd glad en daardoor wellicht minder geschikt als gebruiksvoorwerp. Sommige ogen alsof ze gemaakt zijn van koper of leer. Maar het is allemaal aardewerk. Gebakken klei met glazuur.

Naast haar eigen werk is Frijters docent en geeft elke week les in haar eigen Atelier Odette aan de Herengracht. “Ik leer mensen eerst allerlei technieken en daarna zie je iedereen zijn eigen weg kiezen. Soms nemen ze plaatjes mee van Pinterest bijvoorbeeld wat ze willen maken. Meestal laat ik ze het gewoon proberen. Kijk maar wat er gebeurt.”

Geduld, blijven kijken, blijven werken. Aardewerk maken is niet altijd makkelijk en er kan van alles mis gaan in het proces, maar dat geeft Frijters ook juist de voldoening als het wel lukt. “Ik heb echt nog wel een paar levens nodig om alles te ontdekken wat er allemaal mogelijk is met klei en porselein.”


Verslaggeefster Gerry van Bakel in gesprek met Odette Frijters over haar expositie in Old School.

 

In de benedenzaal van Old School staat er alleen werk van Frijters zelf en hangen er foto’s aan de muur van haar man Rijn Buve, die deels haar werk fotografeert en verder een palet biedt aan Leidse stadstaferelen deels afgedrukt op aluminium. Ook zijn werk is te koop en de opbrengst daarvan gaat geheel naar kankerbestrijding. “Het wordt tijd dat we die ziekte uitbannen”, zegt Buve simpelweg bij de opening.

Foto bij nacht van De Volharding aan de Leidse haven.

Boven staat er meer werk van Frijters en nog meer foto’s van Buve en daarnaast wat werk van leerlingen van Frijters. Die laatste zijn overigens niet te koop.

De tentoonstelling is elke vrijdag, zaterdag en zondag te zien in Old School, Pieterskerkhof 4a, Leiden, tot en met zondag 26 januari. Kijk voor meer informatie over het werk van Odette Frijters op haar website www.atelierodette.com.

 

Deze diashow vereist JavaScript.

 

Delen

Reageren is niet (meer) mogelijk.

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Over de auteur

Gerry van Bakel

Presentator Nieuws071/Sport071, redacteur Cultuur071

Je bent nu offline