Bezwaarcommissie: ‘Oegstgeest in de fout met nieuwe laad-en-loslocatie Lange Voort’

3

Een groep bewoners boven winkelcentrum de Lange Voort in Oegstgeest heeft terecht bezwaar gemaakt tegen de komst van een laad-en-losstrook in hun straat. Dat concludeert de regionale bezwaarcommissie na een hoorzitting afgelopen november. De nieuwe parkeerstrook levert extra overlast voor omwonenden op maar draagt niet bij aan een veiligere verkeerssituatie. De verschillende belangen zijn daardoor niet voldoende tegen elkaar afgewogen en de laad-en-loslocatie mag er niet zonder meer komen.

Supermarkt Jumbo en pizzabakker Domino’s vroegen afgelopen voorjaar om extra ruimte voor laden en lossen langs de Ommevoort. Door een toename in het aantal leveringen aan de Jumbo staan er regelmatig vrachtwagens op straat en dat levert een gevaarlijke situatie op. Daarover zijn zowel de gemeente, de winkeliers als omwonenden het eens. Maar het besluit om drie parkeervakken om te vormen tot laad-en-loslocatie langs de rijbaan stuitte omwonenden tegen de borst. Zij vrezen voor extra geluid onder hun raam en vinden dat de vrachtwagens voor Jumbo gebruik moeten maken van de speciale inpandige ruimte voor laden en lossen van de supermarkt.

Niet exclusief
Het officiële bezwaar tegen het verkeersbesluit van de gemeente leidde afgelopen november tot een hoorzitting in het gemeentehuis. Veel van de argumenten van omwonenden hielden daar geen stand, maar op één punt geeft de bezwaarcommissie hen gelijk. De nieuwe laad-en-loslocatie kan namelijk niet exclusief worden gebruikt door vrachtwagens van Jumbo en Domino’s, waardoor de kans bestaat dat vrachtwagens alsnog op straat zullen staan tijdens het laden en lossen. Daarnaast geeft de supermarkt zelf ook al aan dat er vaak meerdere vrachtwagens tegelijk bij de winkel arriveren. “De commissie is daarom van mening dat alleen een laad-en-losplaats onvoldoende is voor een veiligere situatie”, staat in het advies aan de gemeente Oegstgeest.

Stopverbod
In de uitspraak, die overigens niet bindend is, adviseert de bezwaarcommissie de gemeente Oegstgeest daarom om extra maatregelen te nemen. “Er zal naast de laad-en-losplaats een aanvullende maatregel genomen moeten worden waardoor stilstaan op de rijbaan ter plaatse niet meer is toegestaan”, stelt de commissie voor. Op die manier zou de verkeerssituatie wel kunnen worden verbeterd en kan de laad-en-loslocatie langs de rijbaan er alsnog komen. “Wanneer er dan meerdere vrachtwagens tegelijk aankomen, zal een vrachtwagen op een andere plaats dan de rijbaan moeten wachten tot hij aan de beurt is.” De supermarktmanager van Jumbo gaf tijdens de hoorzitting al te kennen dat dat een werkbare situatie zou zijn. “Een derde vrachtwagen rijdt dan gewoon een extra rondje.”

Besluit gemeente
De gemeente Oegstgeest mag afwijken van het advies van de bezwaarcommissie maar moet dan wel beargumenteren waarom er voor een andere oplossing word gekozen. Een woordvoerder van de gemeente laat weten dat de uitspraak op dit moment wordt bekeken en dat een beslissing over de laad-en-loslocatie naar verwachting in februari wordt genomen.

Delen

3 reacties

  1. Gerda Dijkstra op

    Ja dat zijn belangrijke zaken voor omwonenden met te veel geld en te veel tijd! Wanneer beginnen jullie eens met echt leven ipv van zeuren?

  2. Misschien is een steunpunt een plan,( bij nieuwbouw locatie oude marine terrein ) waar de vrachtwagens hun spullen in kleinere vrachtwagens in kunnen overladen ( of kunnen stallen ) die dan wel in de daarvoor bestemde ingang van de laad en losplaats/plek kunnen komen ( denk aan een elektrische vrachtwagen bv ). Een vrachtwagen in Oegstgeest even een extra rondje laten maken is ongewenst, ze zijn vaak al blij dat ze heel op de plaats van bestemming komen.

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Over de auteur

IJsbrand Terpstra

Politiek verslaggever in de Leidse regio en presentator van Politiek071.

Je bent nu offline