Petitie gestart tegen bezuinigingen minimabeleid

38

Een inwoner van Leiden is een petitie tegen de bezuinigingen op het minimabeleid begonnen. Dit is gedaan naar aanleiding van de bezuinigingsmaatregelen waartoe de gemeenteraad afgelopen najaar besloot. Vanaf januari wordt er onder meer twintig euro per maand bezuinigd op de aanvullende zorgtoeslag van bijstandsgerechtigden. Tot nu toe is de petitie door 130 mensen ondertekend.

Steun van de SP
De SP staat achter de petitie. “Een uitstekend initiatief dat de SP van harte steunt”, aldus de partij. Afgelopen jaar voerde SP-raadslid Ries van Walraven al een felle strijd tegen het wegvallen van het declaratiebudget, een jaarlijks bedrag van 210 euro voor mensen met een laag inkomen. Die politieke strijd bleek echter vergeefs en de SP hoopt nu dat de petitie een succes wordt.

Delen

38 reacties

 1. Die inwoner van Leiden is mevrouw D. van Zoomeren. Actief voor de SP. Al jaren een schreeuwlelijk die zogezegd voor de goede zaak pleit. Maar het draait hier om eigen belang omdat mevrouw niet meer rondkomt met het geld dat zij krijgt. Ondertussen had ze gewoon even wat beter haar best moeten doen om weer aan het werk te komen.

  • Jan Schoneveld op

   Ik hoop dat Zuster Zeik snel mag schreeuwen of zij € 20 bij haar bijstand krijgt, want van mij mag je zo de bijstand in!!!
   Hoe laf om je eigen naam niet kenbaar temaken, maar wel van iemand die daar niet ongevraagd heeft.

   • Klik op de link in het artikel en u leest wie de petitionaris is. Ik maak niemand ongevraagd kenbaar. De informatie over is openbaar en bovendien zelf door mevrouw geplaatst. Het is wel een goed voorbeeld waarom ik uitsluitend onder een pseudoniem reageer. Bepaalde figuren namen voorheen de moeite om persoonlijke uitspraken of schrijfsels onder de neus van mijn werkgever, familie, vrienden etc. te schuiven als het onwelgevallig was.

    • Goh, hoe zou dat nou komen, zeikfiguur? De manier waarop gij uw wederpartij tegemoet treedt, zo zult gij enzovoorts.

    • De reactionaire azijnzeikerd heeft in ieder geval last van het multi personality syndrome gezien zijn aliassen hier op Sleutelstad. Ik ben niet van de SP, maar die petitie heb ik wel getekend. Dit asociale Leidse flutcollege dat voor 600 miljoen euries her en der geld heeft geleend, het geld over de balk smijt ten behoeve van overbodige luxe prestigeprojecten zoals een nutteloze binnentuin en verbouwing van het stadhuis, niet gebruikte ondergrondse parkeergarages, ijshal enzovoorts maar ondertussen haar armlastige burgers laat verhongeren kan wat mij betreft bij de volgende gemeenteraadsverkiezingen de pleuris krijgen. Zetels inleveren en wegwezen.

     • De ijshal wordt gebouwd voor de mensen die er wel belasting voor betalen. De nietsnutten mogen er vast weer met korting in, i.t.t. de betalers. En maar eisen dat ze nog meer gratis geld willen. Gelukkig zijn die jaren voorbij. Tijd om aan de slag te gaan, en als je dat niet kunt, dan zul je de broekriem moeten aanhalen. Lijkt me niet meer dan normaal. Waarom moet ik de luxe voor anderen betalen. Ik ga zelf ook liever wat minder werken i.p.v. mijn geld kado te geven aan ondankbare steuntrekkers.

  • Zuster Zeik (waarom kies je een dergelijk pseudoniem?) ik ben al sinds de Rijn Gouwe Lijn niet meer actief voor de SP maar… het is wel de enige partij die nog op komt voor de armsten in deze stad want dit ‘linkse’ college van PvdA, Groen ‘Links’ en D66 heeft met deze maatregelen haar ware kleuren laten zien!!
   Als het voor mijn eigen belang was geweest had ik mijn grote mond – ik ben zeer zeker goed gebekt – wel gehouden want ik ga over een paar maanden idd met pensioen en er behoorlijk op vooruit.
   De groep waartoe ik behoor en waar ik voor opkom is niet erg mondig. Volgens de nota ‘Armoedebeleid 2019’ van de gemeente is de helft allochtoon, iets minder dan de helft ouder dan 65, een groep kleine ondernemers onder het minimum (hallo VVDers, lezen we dit?) en dan worden de mensen met allerlei psychische en andere problemen niet eens benoemd.
   Ik heb mijn ‘grote bek’ open getrokken omdat iemand wat moet doen…
   Niet omdat ik een held ben ofzo maar gewoon omdat ik woest ben! Woest op zichzelf links noemende bestuurders van mn PvdA en GL die met allerlei sociale praatjes gekozen worden en het tegendeel uitvoeren. We zijn belazerd door deze partijen!!
   Iemand moet die bobo’s in het stadhuis laten zien wat al dat vage gelul over miljoenen bezuinigen inhoudt voor gewone mensen in tientjes. Iemand moet opkomen voor 2300 kinderen onder de armoedegrens in deze stad. Wat het betekent als ze er voor kiezen de minima te laten opdraaien voor hun bamboe verkeersborden, beeldentuinen in parken en klimaat adaptieve voetbalvelden. Want dat is precies wat er gebeurt!!
   Iemand moet van de daken schreeuwen dat er geen geldgebrek is maar dat het een kéúze is om een ‘hek’ om het sociaal domein te zetten dus om de armen te laten creperen!
   Het spijt me als je je stoort aan mij maar ik móét dit doen. Ik moest het wel persoonlijk maken om te bewijzen dat niemand kan leven van die grijpstuiver die overblijft.
   Dit is zó’n diep, intens gevoeld onrecht dat ik niet anders kan. Het gaat om fatsoen!

 2. WTF ze komt op voor de armsten in de stad. Desi heeft de pensioen gerechtigde leeftijd en kan niet meer aan de slag en heeft haar hele leven gewerkt. Geweldig dat zij zich inzet voor iedereen die door de gemeentelijke bezuinigingen het water na aan de lippen staat.

  • Broeder Ziek op

   Ik zou niet weten waar ik dit jaar het geld voor het eigen risico vandaan moet halen.
   2 x € 385.

   • Het eigen risico is sowieso veel te hoog. Ik merk al dat ik er artsbezoeken voor uitstel en ik heb eigenlijk het geld om het te betalen. Sterkte, broeder ziek!

     • Hey domme kletsmajoor met je aliassen, verdiep je eens in het onderwerp sociaal domein, schuldenproblematiek en budgettering of sodeflikker lekker op naar Dumpert of GeenStijl waar je collega’s extreemrechtse engnekken zich normaal ophouden.

    • @helga: huisarts sla je toch niet over hoop ik? Dat gaat niet van je eigen risico af in elk geval

 3. De uitkeringstrekkers bij mij in de straat kunnen nog wel wat bezuiningen op de uitgaven voor hun vuurwerk, roken en honden. Ga gewoon werken voor je geld ipv te zeuren om meer kadootjes.

  • Ja, dat is natuurlijk wel een beetje het probleem. De bijstand is zo laag mogelijk om mensen te stimuleren om te gaan werken. Maar er zijn er natuurlijk altijd die , buiten eigen schuld, toch niet kunnen werken. Die laatste groep zou je willen helpen. Zij die er geen zin in hebben en het wel mooi vinden zou je gewoon nog verder moeten korten. Maar hoe maak je het onderscheid?

 4. Een Leids burger op

  Met de inhoud van die petitie ben ik het wel eens, al denk ik niet dat het zal helpen.
  .

  Forse bezuinigingen op het minimabeleid en premie ziektekostenverzekering, maar een tekort bij de verbouwing voor het stadhuis wordt wel aangevuld.(daar stond blijkbaar geen hek omheen.)
  .

  Vaak hoor je dan, ook nu weer, dat die ¨luie uitkeringstrekkers¨ dan maar moeten gaan werken. Bedenk dan wel dat ouderen nog steeds moeilijk aan de slag kunnen komen en werken ook niet altijd loont t.o.v. de bijstand met een laag (flex)loontje. Denk daarbij ook aan de armoedeval. Verder is het zo dat niet iedereen (genoeg) kan werken i.v.m. ziekte, gedeeltelijke arbeidsongeschiktheid e.d.
  .

  Door de bezuinigingen op het sociaal domein zullen naar verwachting meer mensen een beroep moeten doen op de schuldhulpverlening en de voedselbank.
  .
  Verder is opvallend dat veel mensen de petitie anoniem ondertekenen.

  Hoewel deze actie sympathiek is verwacht ik niet dat het beoogde doel zal worden bereikt: volkomen zinloos dus.

 5. Gerard van Hees op

  In eerste instantie dacht ik wat een goed initiatief. maar als je de overwegingen leest en ook de bijdrage hier van de initiatiefneemster dan plaatst ze de bezuinigingen tegenover de bijdrage aan klimaatbeleid. Waarmee de petitie het karakter krijgt van ”meer naar de minima, minder naar klimaatmaatregelen”. Dat is dus niet bepaald een ”linkse” insteek, waar Van Zoomeren zichzelf mee op de borst meeslaat. Ik noem dat ”rechts”.
  Verder laat Zuster Zeik zich behoorlijk in haar gleuf kijken. Wat is er mis met een Van Zoomeren die actief opkomt voor de allerzwaksten van deze samenleving, ook al is dat haar eigen belang? Iedereen komt ook op voor zijn eigen belang, het wordt pas eng als je alleen maar opkomt voor je eigen belang. Door jouw argumentatie probeer je de intentie van haar motieven in een kwaad daglicht te stellen. Dat zou ik nog enigszins kunnen waarderen als je dat met je eigen naam doet, maar jij doet dat anoniem. Dat vind ik laf.

  • Een Leids burger op

   Over anonimiteit en gezeik: Van de 254 ondertekenaars zijn er zo´n 129 anoniem. Ruim de helft dus.

  • Het plaatsen van de verwerpelijke bezuinigingen op armoedebestrijding tegenover uitgaven aan klimaatbeleid is onverstandig. Juist de armsten zullen het meest te lijden krijgen door de klimaatcrisis. En wie die crisis nu nog ontkent heeft het contact met de werkelijkheid verloren. Die ontkenning komt trouwens hoofdzakelijk van rechts, iets wat de initiatiefneemster blijkbaar is ontgaan.

   • Een Leids burger op

    Zou het misschien niet ZO kunnen zijn dat juist de allerarmsten straks het het hardst te lijden zullen hebben van al die klimaatmaatregelen (lees:kosten van energietransitie)?
    .

    Overigens zie ik dat initiatiefnemer zich vooral druk maakt om bamboeverkeersborden dat meer met duurzaamheid te maken heeft. (SLinksgroen stokpaardje ).
    Maar zo duurzaam zijn die bamboeverkeersborden nu ook weer niet als niet frequent onderhoud wordt gepleegd.
    https://sleutelstad.nl/2019/11/22/leiden-gaat-experimenteren-met-verkeersborden-van-bamboe/#comment-309414

   • Gerard van Hees op

    Wellicht kan de initiatiefnemer de tekst nog aanpassen. Overigens absurd dat je een petitie anoniem kan ondertekenen, daarbij verliest het aan geloofwaardigheid.

    • Er wordt niet anoniem ondertekend. De namen staan alleen niet op het publieke deel van de website. Ze zijn wel bekend bij de initiatiefneemster. Ik neem aan dat ze ook in versie zullen staan die eventueel t.z.t. aan het college of de gemeenteraad zal worden aangeboden.

  • Gerard, goed punt dat je maakt!
   Allereerst de vraag of het klimaat links is… naar mijn mening is het opkomen voor een schoner klimaat niet links of rechts maar een probleem van iedereen. Zit Ed Nijpels van de VVD niet al een half leven aan een klimaattafel?
   Het wordt pas een links rechts kwestie wanneer politici het klimaat tegenover armoede bestrijding zetten. En dat is precies aan de gang.
   Niet alleen in Leiden waar politici kiezen om geld uit te geven aan klimaat ten koste van de armen (denk aan het motief om een hek om het sociaal domein te zetten) maar ook landelijk door energierekening met milieu belasting te verhogen. Daar worden de minima zwaar door gestraft.
   Dan verlies je draagkracht voor een schoner milieu… dat ben je toch met me eens?
   Dan wil ik je vragen of jij er van overtuigd bent dat bamboe verkeersborden of klimaat adaptieve voetbalvelden bijdragen aan een schoner klimaat? Ik niet. Ik vind dat symbool politiek en geld weggooien.
   Het klimaat is gebaat bij bv de afschaffing van plastic tasjes. Zelfs in een land als Kenia !! is dat al jaren geleden gebeurt. Waarom doen wij dat niet? Nou, dat heeft te maken met Akzo Nobel ofzo… grote bedrijven die tasjes maken…. En hun inkomsten dan zien dalen…
   En nu zitten we ineens weer in rechts en links…
   Jij weet toch ook wel dat 80% van de vervuiling komt van onze industrie en grote bedrijven?
   Maar die betaalt amper meer belasting en wordt met rust gelaten want als we die aanpakken verhuizen ze naar een ander EU land waar geen klimaat eisen zijn en bovendien het loon veel lager ligt…
   De politiek creëert een nieuwe polariteit door de burger te laten opdraaien voor hun symbool klimaat oplossingen! Of vind jij de keuze voor de aanleg van die ringweg door dit college wel erg groen?
   Dit college is veel rechtser dan we in jaren gehad hebben!

   • Gerard van Hees op

    Fijn dat je reageert Desiree. Om eerlijk te zijn, als ik jou bijdrage hierboven lees, krijg ik niet echt het idee dat het klimaat bij jou een topprioriteit is, terwijl jij en ik weten dat vooral de allerarmsten wereldwijd, de eerste slachtoffers zijn. Ja, ik ben er ook voor dat de transnationale ondernemingen belasting moeten betalen en ja, de industrie, vervoer (inclusief luchtvaart) en de landbouw stoten het meeste CO2 uit. Maar dit gaat ons allen aan. Isoleren, minder vlees, meer composteren, minder vuurwerk, meer fietsen, zonnepanelen enz.

    Dat de aanleg van een rondweg niet erg groen is klopt. Maar als daardoor de Hooigracht, Zijlsingel en Sumatrastraat worden ontzien, kleine ritjes op de fiets aantrekkelijker worden dan met de auto…Wat ik mis is de ondertunneling van de WdZ-laan, waardoor de leefbaarheid aldaar wordt verhoogd. Bamboe en klimaat-adaptieve voetbalvelden, ik heb me er eerlijk gezegd niet in verdiept.

    Wat ons bindt is dat de prijs die de minima in Leiden nu moeten betalen onacceptabel is. En dat in een rijk land als NL en een welvarende stad als Leiden. terugdraaien die maatregel. Liever had ik gezien dat nu er zoveel vacatures zijn, ook voor praktisch werk, er volop wordt ingezet op het aan het werk helpen van mensen. Dat scheelt bijstandsgeld voor de gemeente en kan dus worden ingezet. Werk is het beste medicijn tegen armoede. Heel veel praktisch werk wordt nu niet aan uitkeringsgerechtigden gegeven, maar aan EU-burgers. Daar zouden we naar werkgevers toe strenger moeten optreden (nog los van dat die EU-burgers vaak schandalig worden uitgebuit). Daarnaast goed om ook op te komen voor €14 als minimumuurloon, want er zijn ook steeds meer wekende armen.

    Hierboven staan ook allerlei in mijn ogen onzinnige reacties. Iedereen weet dat onder de uitkeringsgerechtigden er ook een groep is die nooit aan het werk komt. Zet die mensen niet weg, houdt de menselijke maat. Helemaal uit de bocht gaat Johannes, ook weer zo’n anonieme flapdrol, die meent te moeten gaan voorschrijven wat mensen in de Bijstand wel of niet mogen kopen van hun geld. Ja, tweehonderd jaar geleden was dat normaal, inmiddels noemen we dat regentesk. Johannes, het is 2020!

    Tot slot Desiree, pas je je petitie nog aan?

    • Gerard, ik kan het niet meer aanpassen bovendien is het zoals Frits hierboven ergens zegt: de anonimiteit geldt enkel het internet, bij aanbieding staan namen erop.
     Ik heb trouwens helemaal niet zo”n moeite met mensen die anoniem willen reageren of hier onder een pseudoniem schrijven, dat is ieders eigen keus.

 6. Anita Krijgsman op

  kan Sleutelstad eens eens een eind maken aan die oeverloze, zinloze discussies hier?!

  • Gerard van Hees op

   Anita, wat een intolerantie. Je bent niet verplicht het te lezen. Wie ben jij om anderen te beletten om een discussie te voeren. Ja, in bijvoorbeeld Noord-Korea vinden ze dat heel normaal. Maar hier mag iedereen zijn zegje doen en dat lijkt me het behouden waard. Of ben jij voor een dictatuur?

  • Anita/Marloes/Johannes/Broeder Zeik etc., je hoeft niet op Sleutelstad te kijken als de (inhoudelijke) discussies of debatten je niet interesseren of té moeilijk voor je beperkte referentievermogen zijn. Voor éénregelige inhoudsloze PVV -of FvD reacties zijn er immers alternatieven te over: Dumpert, GeenStijl, De Dagelijkse Standaard enzovoorts. Misschien voel je je daar beter thuis tussen de lavendelzakjes of PVV Tokkies…

 7. Als dit door gaat is de oplossing dat je tot een bepaald bedrag mag bijverdienen per maand zal velen uit de armoe blijven zeg 200 per maand een Reëel bedrag denk ik

  • De bezuinigingen zijn al ingegaan.
   Op dit moment zijn de regels zo dat wanneer je bijverdiend dat wordt ingehouden op de uitkering.

   Het gaat niet om enkel werklozen. Bovendien hebben we op dit moment minder werklozen dan sinds mensenheugenis.
   Het gaat om een heel grote groep oudere Leidenaars die enkel aow hebben dat tot bijstandsniveau wordt teruggebracht door de zorg- en huurtoeslag. We kunnen toch niet verwachten van een opa of oma van 80 dat ze gaan bijverdienen?
   Binnen de groep gedupeerden zitten ook kleine ondernemers die onder de bijstandsnorm verdienen. Die werken al en kunnen niet nog meer werken.
   Mensen met psychische problemen en de helft van de hele groep zijn mensen met een andere achtergrond die taalproblemen hebben.

   En Leiden heeft geen geldgebrek! Het is een keuze om te korten.
   De overgrote meerderheid van gemeenten krijgen mensen in de bijstand nog steeds deze extra’s. Ook in bv L’dorp.

   Punt 1 van het verkiezingsprogramma van de Leidse PvdA in 2018: ‘Bestrijding van armoede door een ruimhartig armoedebeleid.’
   Marleen Damen, toenmalig lijsttrekker van die partij en nu verantwoordelijk als wethouder voor de bezuinigingen op de armsten in onze stad, zei tijdens die verkiezingen:
   “Meer dan 10 procent van onze kinderen groeit op in armoede en heeft daarom minder kans op een succesvolle toekomst! Dat vind ik onaanvaardbaar in een stad met zoveel potentie en rijkdom als de onze”
   Nog geen jaar later heeft deze wethouder niet alleen het ‘ruimhartige armoedebeleid’ afgeschaft maar bezuinigd ze honderden netto euro’s op die 10% kinderen in armoede!
   En niet vanwege coalitie compromissen want ook GL en D66 beloofden in 2018 hetzelfde.

   Volksverlakkerij! (volksverlakkerij zelfst. naamw. politiek het bewust bedriegen, voorliegen van de bevolking)

   https://petities.nl/petitions/geef-de-minima-van-leiden-hun-toeslagen-terug?locale=nl

 8. Precies en dat allemaal gesteund door patjakker Lenferink, die niks maalt om sociaal beleid, maar vastgeplakt zit aan het pluche. We zouden al die graaiers aan moeten pakken, die zgn. ‘sociale vrouwen in het college’ weg met die huichelaars! Volksverlakkers van het zuiverste water. #wegermee

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Over de auteur

Kim van Niekerk

Redactrice Sleutelstad.

Je bent nu offline