Journalisten Omroep West in Leiden bekogeld met vuurwerk

72

Tijdens de jaarwisseling in Leiden zijn twee journalisten van mediapartner Omroep West bekogeld met zwaar vuurwerk. Dat gebeurde tijdens een interview in de wijk De Kooi. De twee moesten noodgedwongen vertrekken en konden hun werk niet afmaken. Ze gaan aangifte van mishandeling doen bij de politie.

“We waren een paar minuten bezig met een interview, toen ik vuurwerk langs onze spreker zag vliegen”, beschrijft verslaggever Anita Janssen. “En daarna gebeurde het nog twee keer.” Voor Janssen en haar cameraman was dat voldoende om te stoppen met het interview. “We voelden ons bedreigd en wilden daar weg.”

De Omroep West-verslaggever heeft geen goed woord over voor de actie in de Atjehstraat. “Dit is belachelijk”, zegt ze. “Je moet gewoon je werk kunnen doen. Dat geldt voor hulpdiensten, maar net zo goed voor verslaggevers. Het kan gewoon niet dat je wordt belemmerd in je werk.”

‘Geen feestje, maar criminaliteit’
Thomas Bruning van journalistenvakbond NVJ vindt het hoog tijd dat er een duidelijk signaal richting de samenleving wordt afgegeven. “Het is belangrijk dat iedereen weet dat journalisten een belangrijke rol hebben”, vertelt hij. “Juist tijdens oud en nieuw, omdat ze dan extra kwetsbaar zijn.” Volgens hem moet er meer respect zijn voor de rol van journalisten, vooral in moeilijke omstandigheden.

Bruning benadrukt dat journalisten voor iedereen op pad gaan. “Ze kijken dus bijvoorbeeld ook of de politie goed z’n werk doet.” Hij vindt het dus goed dat journalisten dit soort voorvallen melden. “Je kunt je journalistieke werk niet meer doen. Tijdens oud en nieuw moet je bezig zijn met een feestje. Maar als mensen met zwaar vuurwerk gaan gooien, met alle risico’s van dien, dan ben je niet meer met een feestje bezig, maar met criminaliteit.”

Delen

72 reacties

 1. Brigitte de Jeu

  Een journalist die kijkt of de politie wel goed zijn werk doet???
  Tuurlijk moet je van elkaar afblijven, maar dit is wel weer zo’n slap k.t excuus om alles en iedereen weer de schuld te geven en niet naar jezelf te hoeven kijken. Als de politie daar staat, staan ze er niet om gezellig een bakkie koffie te doen lijkt mij, dus hun eigen keuze om erbij te gaan staan.

 2. Tja ,zolang dat gajes niet voor minstens 1 jaar de cel in gaan ,en torenhoge boete”s krijgen in dit softe Rutte.Flutte land,zal er niet veranderen.gajes,criminelen ,tuig,zijn de baas.

  • Wim Glasbergen

   Heb er jaren gewoond op de willem de zwijgerlaan en de marningstraat daar was het pas oorlog maar al die jongetjes van nu 🤣 de kooi is al een paar keer gefilmd en van hun bed gelicht is al jaren zo meer tradities dan opzet

  • Marco Ros

   Wim Glasbergen juist ! vroeger ja …. er was helemaal niets gebeurt alleen dit door die jongen zn eigen vrienden en hun kwamen allemaal niet uit de kooi

  • Wim Glasbergen

   Zo als altijd in de kooi gingen ze wel hun gang en de m.e filmde alles en de rat draaieres werden van hun bed gelicht maar tegen woordig is die 1e zaadcel door blowen ook al op gebrand door foute media krijgen ze aandacht en gaat het fout helaas ..

  • Marco Ros

   Red Red Red wat ben jij een zielig figuur zeg ! Sowieso omdat je een fake profiel nodig hebt om je stoere reacties te delen … en buiten dat werd hij beschoten door zn eigen vrienden die net als die aandacht zoeker voor de camera niet eens uit de kooi komen

   Dit groepje komt hier ze zooi verstieren dat wordt gefilmd veder is er werkelijk niets gebeurt in heel de kooi

   Dus voor je met je stoere mening komt eerst even de feiten checken

  • Marco Ros

   Red Red Red lul verhaal dit was voor mijn huis ! Deze jongens kwamen door de wijk gewandeld en stopte hier omdat wij een vuur ton hadden staan ( met toestemming van de autoriteiten )

   En dat fake profiel was gebaseerd op geen naam-geen foto-geen vrienden

   Dan is het meer een pleonasme dan een toeval

 3. Mike Schneider

  Sleutelstad doen jullie aan fact checken? En zo ja, hoe?
  Zwaar vuurwerk? Ik heb er 2 meter naast gestaan, en dit waren zijn eigen vrienden die met CATEGORIE 2 vuurwerk (dus niks zwaar vuurwerk, dat maakt het nog niet goed!) op hem stonden te schieten. De huls vloog voorbij een klapte 4 meter verder. Dit had voor die jongen verkeerd af kunnen lopen, maar die reporters hebben hier niks mee te maken.
  Slechte berichtgeving, oneerlijk en gewoon ronduit gelogen.

 4. Platgooien die wijk en de tokkies een enkeltje geven naar een onbewoond eiland. Of terug naar hun eigen land.

   • Hallo marco ros,

    Jij komt over je mening geven op elk gewenst mediaplatform. Allemaal leuk en aardig, soms wel terecht zelfs.

    Alleen mag jij best je verstand gebruiken achterlijke viool. Deze jongen woont ten eerste wel in de kooi. Ik zelf ook trouwens. Grappig dat jij op een waarneming al kan weten of iemand in de kooi woont of niet.

    Maar ik zou graag met je in gesprek willen als je daarvoor open staat. Ik woon paar huizen verder van je

 5. Ook op andere plekken werden mensen met vuurwerk bekogeld, en niet alleen tijdens deze jaarwisseling. Het wordt hoog tijd voor een streng en effectief gehandhaafd algemeen vuurwerkverbod.

  • Een Leids burger op

   Men ziet dat vaker dat na incidenten met oud- en nieuwjaar de roep om een algemeen vuurwerkverbod toeneemt. Dat begint zo langzamerhand ook traditie te worden. Hoewel begrijpelijk vind ik dat principieel onjuist. Bovendien zal zo´n algemeen vuurwerk niet of moeilijk te handhaven zijn.
   .

   Mensen die relschoppen en andere (proberen te ) bekogelen met vuurwerk moeten natuurlijk bestraft worden. En wie vuurwerk op de verboden plaatsen afsteekt of op verboden tijden ook.
   .

   Als er rellen bij het voetbal zijn komt er ook geen algemeen voetbalverbod maar worden de relschoppers gestraft. Dat zou ook zo bij het vuurwerk moeten zijn.

   • Een Leids burger op

    correctie: algemeen vuurwerk moet natuurlijk zijn algemeen vuurwerkverbod.

    • Een Leids burger op

     Ik zie niet wat daar zo scheef aan is hoor: in beide gevallen gaat het om mensen die zich niet gedragen. DIE moeten gestraft worden. En niet de goedwillende voetbalsupporters of diegenen die geen problemen veroorzaken met het afsteken van vuurwerk. Met een totaalverbod doe je dat wel.

     • Niet alleen raddraaiers veroorzaken problemen met vuurwerk. Ook bij voorgeschreven gebruik van vuurwerk zijn er risico’s. Als je voor- en nadelen van consumentenvuurwerk afweegt kan er maar één conclusie zijn, namelijk afschaffen ende verbieden.
      .
      Voordeel: pleziertje.
      .
      Nadelen: waslijst.
      .
      Voetbalvandalisme en problemen met automobiliteit zijn, zo er al gelijkenissen zijn, afzonderlijke problemen en niet relevant voor de vuurwerkdiscussie.

     • Een Leids burger op

      Nee, want ik zie geen overeenkomst tussen appels en ezels. Vergelijkingen komen nooit volledig overeen. Er zijn altijd OOK wel verschillen aan te wijzen. Maar bij vergelijkingen gaat het juist over een gezamenlijk punt van overeenkomst van beiden.

 6. Een Leids burger op

  @WatergEUS.

  Persoonlijk vind ik de nadelen ook groter dan de voordelen.
  Met een zelfde redenering zou je dan ook voor bijvoorbeeld een totaal alcoholdrinkverbod moeten zijn om dat daar, mijns inziens, ook meer nadelen dan voordelen aan zitten.
  Maar dat is niet realistisch….

  Ook bij voetballen zijn er risico´s hoor : blessures e.d.
  Natuurlijk is voetbalvandalisme niet precies hetzelfde als vuurwerkvandalisme.
  Dat was mijn bewering of punt dan ook helemaal niet.
  Maar de vergelijkingen dienen juist om een bepaald gemeenschappelijk punt aan te wijzen.:
  .
  De overeenkomst tussen voetbalvandalisme en vuurwerkvandalisme is is dat bij een totaalverbod je ook onschuldigen treft. M.a.w. het gaat om het principe dat de goeden onder de kwaden moeten lijden bij een totaalverbod.
  DAT was het punt.
  .

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Over de auteur

Arjen Kennis

Je bent nu offline