Fors hogere straffen feestverstoorders jaarwisseling

17

Het Openbaar Ministerie (OM) beschouwt Oud & Nieuw als een evenement. Bij jaarwisseling gerelateerde strafzaken wordt door officieren van justitie forsere straffen geëist of opgelegd. Bij de beoordeling van dit soort zaken geldt een verzwaringsfactor van 75 procent. Ook kijkt de officier van justitie of er alcohol in het spel is. Dat werkt strafverzwarend. Uiteindelijk beslist de rechter wat de straf wordt en of hij meegaat in de zwaardere eis van de officier van justitie.

“Oud en nieuw hoort een feest te zijn. Feestverstoorders zullen ook dit jaar weer worden aangepakt”, aldus Guus Schram, coördinerend hoofdofficier van justitie tijdens de jaarwisseling. “Agressie of geweld tegen hulpverleners, zoals brandweer of politie, is een absolute no go. Bij dit soort strafbaar gedrag zal de officier van justitie zwaardere straffen eisen of opleggen”. Hier geldt een verzwaringsfactor van 200 procent. Brandweer en politie zorgen immers voor de veiligheid van iedereen en moeten ongehinderd hun werk kunnen doen. Ook met het lastig vallen of belemmeren van hulpverleners, komen raddraaiers niet weg. Sinds 15 december is dit gedrag strafbaar.

Afvalcontainer in de brand

Bij het Stedelijk Gymnasium aan de Nieuwe Marnixstraat heeft de brandweer vanmiddag een brand in een prullenbak geblust.

Illegaal vuurwerk
Het OM ook deze jaarwisseling forse straffen eisen tegen iedereen die illegaal (zwaar) vuurwerk afsteekt. Illegaal vuurwerk is levensgevaarlijk en kan leiden tot ernstige brandschade en ongelukken. De straffen voor het hebben, maken of afsteken van vuurwerkbommen zijn opgenomen in de Richtlijn voor strafvordering vuurwerkdelicten. Overtreders komen er niet vanaf met een lichte straf. Ze kunnen zelfs een gevangenisstraf krijgen. Op de handel en het bezit ervan staat een maximale gevangenisstraf van 6 jaar.

Passende afwikkeling
Zaken kunnen door het OM worden afgedaan met een boete of een taakstraf, maar het OM kan ook besluiten zaken voor de rechter te brengen. Dat is altijd afhankelijk van de feiten en omstandigheden van de zaak. Waar het gaat om geweld tegen personen die zich inzetten voor de veiligheid van de samenleving, worden verdachten in voor de rechter gebracht. Het gooien van (illegaal) vuurwerk naar hulpverleners en geweld tegen politie kan een gevangenisstraf opleveren.

Delen

17 reacties

    • Niet alles hoeft in een wet te staan hoor Nathalie, maar dat kunnen die paar hersencellen van jou niet begrijpen natuurlijk. Ik ben bang dat dit niet de laatste domme opmerkingvan jou zal zijn in dit nieuwe jaar…… zucht

  1. Belangrijker dan hogere straffen is een grote pakkans. Juist daarmee is het treurig gesteld. Forse straffen aankondigen zonder effectieve handhaving en voldoende agenten op straat is symboolpolitiek en volksverlakkerij.

  2. Leuk bericht van de overheid maar eerst zien en dan geloven.Ik geloof dat strenge straffen gewoon niet opgelegd zullen worden.Ja ,als er doden gaan vallen..dan pas.als het kalf..etc..Rechters in dit land zijn geitenwollen sokken hippies die van streng straffen geen kaas hebben gegeten.Waardeloze randdebielen=rechters.

    • Als je het rechtssysteem zo slecht vind hier, ga dan lekker emigreren in plaats van lopen zeiken en schelden.
      Onderzoek heeft overigens aangetoond dat mensen die veel schelden een laag iq hebben of een psychische stoornis, dit alleen even ter informatie.

  3. Je kan natuurlijk zeggen ga dan maar lekker emigreren,maar het blijft een feit dat rechters in dit softe hippie land,veel te laag straffen en taakstraffen opleggen met een lage boete.Ook is aangetoond dat mensen die andere mensen betichten van een laag ig zelf een nog veel lagere ig hebben.Maar dit terzijde want daar gaat het niet om.Ik geef Stan van Egmond dan ook groot gelijk!die politie agent die door een debiel uit engeland kreupel is geschopt, 2 jaar terug met oud en nieuw ,hier om de hoek in Leiden.Niks cel,meneer zit in engeland en lacht iedereen uit,inclusief die agent die niet meer kan werken.Als jij dit een prima rechter vindt,dan zegt dat alles over jou ig, en begrijp je niet veel van dit land.

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Over de auteur

Arjen Kennis

Je bent nu offline