Gratis soep op Leids stationsplein met oproep: “Behandel ander zoals je zelf behandeld wil worden”

1

Voor de vijfde keer op rij delen vrijwilligers uit alle geloofsrichtingen op Tweede Kerstdag gratis soep uit aan voorbijgangers op het Stationsplein in Leiden. Doel is om te laten zien dat je iets kan betekenen voor anderen en dat we ondanks verschillende geloven niet zoveel van elkaar verschillen. De vrijwilligers zijn aangesloten bij het Levensbeschouwelijk Platform Leiden. Ze vinden dit een mooie manier om symbolisch uiting te geven aan compassie, een begrip dat in elke godsdienst en levensbeschouwing voorkomt.

Bert Sluis van het Levensbeschouwelijk Platform Leiden was er tot nu elk jaar bij met uitdelen van de gratis soep, die ze zelf ‘compassiesoep’ noemen. “We hebben ongeveer zestig liter”, weet hij. “En dat komt overal vandaan. Er is bijvoorbeeld net een hele grote pan afgeleverd door een moskee.”

Verslaggever Robbert van Cleef van onze mediapartner Omroep West in gesprek met Bert Sluis van het Levensbeschouwelijk Platform Leiden.

In een kleine mobiele kraam wordt de dampende soep overgegoten in kartonnen wegwerpbekers. Vervolgens wordt de soep aangeboden aan de voorbijgangers. Ondanks de stevige koude wind bedanken veel mensen voor de soep, maar degenen die ‘m aannemen hebben daar geen spijt van. “Mensen reageren heel verschillend”, zegt Sluis. “Net had ik Amerikanen die zeiden dat ze alleen een creditcard hadden en toen ik zei dat het gratis was kwam er een big smile.”

Wie de soep aanneemt krijgt daar een boodschap op een kaartje bij. “Daar staat onder andere op dat je een ander zo zou moeten behandelen als je zelf ook behandeld wil worden. Dat is onze boodschap.”

Delen

1 reactie

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Over de auteur

Robbert van Cleef

Je bent nu offline