Record aantal bezoekers voor vernieuwd Naturalis

18

Sinds de opening op 31 augustus van het vernieuwde Naturalis Biodiversity Center ontving het museum in vier maanden tijd een recordaantal van 275.000 bezoekers. In 2015, het laatste hele jaar dat het museum in de oude vorm geopend was bezochten ‘slechts’ 345.0000 mensen het museum. Tijdens de verbouwing was alleen de tentoonstelling T. Rex in Town te bezoeken.

Mensen enthousiast maken over de natuur
Het vernieuwde biodiversiteitsinstituut is met de modernste voorzieningen voor wetenschappers en het nieuwe museum klaar voor de toekomst. Edwin van Huis, directeur van Naturalis vindt het geweldig dat het museum zoveel mensen enthousiast weten te maken voor natuur. “Dit museum behoort tot de absolute top in de wereld. Daarnaast doen we dagelijks wetenschappelijk onderzoek naar oplossingen die kunnen bijdragen aan een biodiverse toekomst.” Huis vertelt verder: “Wij zien ons gloednieuwe museum vooral als een kans om onze liefde voor de natuur over te dragen op jong en oud. Onze missie is geslaagd, als onze bezoekers naar huis gaan en denken: wat is de natuur toch bijzonder, daar ga ik nog iets beter voor zorgen.”

Publiekstrekker T. rex
Ook in het nieuwe Naturalis is Tyrannosaurus rex Trix een publiekstrekker van internationale allure. Naturalis is het enige museum buiten Noord-Amerika dat een bijna compleet T. rex skelet in bezit heeft. Deze skeletten zijn zeer zeldzaam, er zijn maar een tiental goede exemplaren bekend. T. rex Trix is daarvan mooist bewaard gebleven exemplaar.

Delen

18 reacties

  1. Mooie foto ook. Zou architekt Verhijen nu zelf ook zien hoe afschuwelijk lelijk zijn oude ontwerp is??

    • Waarom zou iemand dat zou willen doen? Tenzij er mensen zijn die een voorkeur hebben voor stank, lawaai, met fietsen en scooters geblokkeerde trottoirs, onbeschoftheid, straatvuil, slechte horeca, prutwinkels, (brom)fietsend tuig in de Haarlemmerstraat en andere onaangenaamheden.

      • Een Leids burger op

        Maar in of dichtbij het centrum van Leiden zijn ook nog andere musea hoor waar ze naartoe kunnen gaan.

  2. “Wij zien ons gloednieuwe museum vooral als een kans om onze liefde voor de natuur over te dragen op jong en oud. Onze missie is geslaagd, als onze bezoekers naar huis gaan en denken: wat is de natuur toch bijzonder, daar ga ik nog iets beter voor zorgen.”, aldus directeur Van Huis. Prima uitgangspunt, nog beter over het voetlicht te brengen met LEVENDE NATUUR, dus graag vaart maken met de beloofde daktuin!

    • Beste Bea,
      Er wordt momenteel hard gewerkt aan het realiseren van een tuin. Wij hopen zelf ook dat we hier snel concreter over te kunnen worden. Groeten, Corine van Impelen (naturalis)

  3. Voor zulke grote zalen sta je opmerkelijk vaak in smalle ruimtes waar je elkaar niet kan passeren. Ook nog eens erg donker. En de zaal ‘leven’ is echt een stap terug ten opzichte van de voorganger. Geen enkele uitleg, alleen maar opgezette dieren kriskras door elkaar, sommige staan zo ver weg dat je ze niet goed kan bekijken. Voor de zaal over de mens moest ik een kwartier wachten voor ik erin mocht. Voor de lift ook een rij. Het is vooral voor kinderen nu.

  4. Klopt, als oudere vind ik het te donker, waarom ?, oudjes hebben vaak slechtere ogen heel jammer, de ouderwetse bordjes , jammer niet meer aanwezig, kijk in Lisse bij het museum wat over voedsel gaat, een geweldig systeem, met een rondleiding naar eigen wensen , dat is eigentijds.

    • Ik weet niet wanneer u geweest bent. Sinds begin december zijn alle bordjes geplaatst. Ook is er de Naturalis-app waarmee je je kunt verdiepen in het museum maar ook daarbuiten. Alle objecten zijn hierin uitgebreid omschreven. Hierin zitten ook 3 rondleidingen.

      • Ik waardeer het dat Naturalis de moeite neemt om antwoorden op dit forum te posten. De klantvriendelijkheid zit wel goed. Maar de Naturalis-app? Ik wil in een museum niet op mijn schermpje staren, en ik denk dat ik daarin de enige niet ben. Ik ga ook niet met een zaklampje fossielen zoeken in de ijstijd-zaal of door de kijkertjes kijken om digitale neushoorns te zien bewegen. Ik ga ook geen dierendansje doen voor een scherm, of een selfie maken in een hottub. Bovendien – ik weet wel wat een koala is, maar ik wil graag begrijpen waarom die in de zaal Leven naast een kikker hangt of een bever naast een paling. Of waarom de zaal ‘leven’ heet, terwijl je alleen maar dieren ziet, horen planten, zwammen en bacterieen niet meer bij het leven? Of waarom de keuze is gemaakt om Nederland in de ijstijd de vorm van het huidige Nederland te geven.
        Ik vind het niet per se slecht allemaal, ik vind het alleen niet geschilkt voor geinteresseerde volwassenen zonder kinderen.

    • Sinds begin december zijn bordjes geplaatst. Met de Naturalis-app kan je door het intypen van de namen van de objecten verdiepende informatie krijgen van alle objecten. Ook zijn er drie rondleidingen in deze app te vinden. Zo kan iedereen de verdieping vinden die men wil. De app is zowel in het museum als daarbuiten interessant.

  5. Het museum is tegenwoordig een pretpark ik heb gehoord dat ze binnenkort pannenkoeken gaan bakken.

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Over de auteur

Arjen Kennis

Je bent nu offline