‘Leidse bruggen’ eerste thema ooit voor Peurbakkentocht

29

Als op vrijdagavond 26 juni 2020 de Peurbakken door het centrum van Leiden varen, is dat voor het eerst sinds het ontstaan van de tocht in 1986 dat er een thema aan is verbonden. En dat thema, de Leidse Bruggen, werd vanmiddag onthuld door Vriendengroep Nou En die met hun winterpeurbak naar het centrum van Leiden waren gekomen.

Leidse bruggen
“We hebben vaker nagedacht over een thema, maar het kwam er eigenlijk nooit van. en nu zijn we er op tijd bij”, zegt Nilles Raken van de Lakenfeesten-organisatie. Het stadsfestival greep nu de kerstvaart van de vrienden van Nou En aan om tijdig een thema wereldkundig te maken. “Dan hebben de deelnemers ruimschoots de tijd om daar op in te haken”, zegt Raken.

De organisatie hoopt dat de deelnemers hun creativiteit de vrije loop laten en niet alleen met varende bruggen mee zullen gaan doen, maar ook inspelen op namen van bruggen, bruggen bouwen, een liedje over een brug of een brug slaan naar een heel ander onderwerp.

Delen

29 reacties

 1. Een inwoner van Leiden op

  En maar hopen dat er niet weer enorme geluidsoverlast, fysiek geweld en enorme rommel op straat en in de grachten aan te pas komt. Want dat liep, zeker vorig jaar, de spuigaten uit. Niet normaal toen, al die zwaar beschonken lui aan boord van die boten waarvan een aantal tot ver in de nacht ontzettende overlast veroorzaakte.

 2. Nou en…. de naam zegt het al.
  Ook hun geluidsnorm is zwaar over hetgeen toegestaan is.
  Ze liggen illegaal met hun praalboot bij de Haagse Schouwbrug waar de geluidsoverlast al begint voor ze ook maar een meter gevaren hebben. Vervolgens gaan ze naar de stad varen met hun volume op 10 om later in de avond (nacht) hetzelfde nog eens terug te doen tot aan de Haagse Schouw brug.

  • Een inwoner van Leiden op

   Sonja, idem dito in de binnenstad. Ik hoop dat er dit jaar wat aan gedaan wordt om excessen te voorkomen maar zal weer weer tegen vallen..

   • Een Leids burger op

    Wees blij dat het elke dag geen peurbakkentocht is, maar dit platform wel elke dag gelegenheid biedt om azijn te pissen. 🙂

    • Leids burger, kun je je er iets bij voorstellen dat mensen wel eens last kunnen hebben als die herrie tot diep in de nacht doorgaat, dit verboden is en de gemeente /handhaving er niets aan doet?

     • Een Leids burger op

      Ja hoor Ivo, dat kan ik me goed voorstellen. Heb ook wel eens overlast ervaren hoor,….Maar hier gaat het om een evenement dat maar 1 keer per keer jaar is evenals 3 oktober bijvoorbeeld
      .
      Er is dan altijd wel enige onvermijdelijke overlast. Om daar dan meteen weer over te gaan zeiken zoals sommigen hier doen……

    • Een inwoner van Leiden op

     Tjonge jonge Gea, wat een opmerking zeg. Beter vertrek jij dan als je zulke dingen tegen mede inwoners uit. Of nee, ik zal vragen of ze eens een nachtje herrie voor jouw deur maken.

   • Een inwoner van Leiden op

    Nicolien, ik woon daar waar de overlast was. Maar blijkbaar vindt iemand zo als jij het normaal dat die lieden tot 3-4 uur in de nacht zoveel decibellen produceren. Was je meegevaren dat je weet dat het niet zo was of zo?

    • Ik heb het dan ook over de reactie van Sonja, die stelt dat er overlast is vanaf de Haasche Schouw brug en weer terug. Ze schrijft ook onterecht dat betreffende peurbak daar illegaal ligt. Deze groep heeft daar een ligplaats met toestemming van de gemeente. Als ze daar al over liegt, waarom zou de rest dan waar zijn?

     • Beste Nicolien, ik weet niet waar je op doelt.
      Ik woon daar aan het water dus ik maak deze aso’s elk jaar weer mee. Ze heten niet voor niets nou en.

  • Sonja, wat loop je te raaskallen. Je weet gewoon niet waar je het over heb. Deze mensen maken er nog wat van en maken de stad gezellig. Er is gewoon netjes een vergunning en er is volgens de geluidsnormen van overdag gehandeld. En Nou En was weer netjes om 4 uur in de haven.
   Deze mensen maken plezier. Misschien moet jij dat is vaker doen, word je een stuk gelukkiger van dan azijn pissen.

 3. De werkelijke thema’s zijn altijd dezefde: bulderende herrie, veel alcohol, veel afval.

 4. Een leids burger, geloof je nu echt dat strengere regels nageleefd worden en de gemeente handhaaft? Ga eens na hoeveel regels er in Leiden gelden die niet/nooit nageleefd worden en/of gehandhaaft worden. Dus eerst zien en dan geloven.

  • Een Leids burger op

   Laten we inderdaad maar afwachten dan. Geef de gemeente eens het voordeel van de twijfel nu ze zelf beseft dat strenger optreden nodig is. Maar om notabene nu al bijvoorbaat te gaan azijnpissen in december voor een jaarlijks evenement dat eind juni volgens jaar gaat plaatsvinden vind ik wel wat overdreven…

  • Precies. Je mag ook niet in voetgangersgebieden fietsen, een trottoir met fietsen blokkeren of rotzooi op straat gooien. Toch gebeurt het dagelijks overal in de stad zonder dat er ook maar een handhaver in de buurt is, laat staan er een in actie komt. Regels zonder handhaving zijn zinloos.

    • Misschien wat handhavingsregels opstellen voor Leidse babbelkloten? En neem dan gelijk de xenofobe overtredingen in de bekeuringen mee. En het digitaal stalken van andere insprekers. Gelukkig uiteinde en een frisse nieuwe start.

     • Een Leids burger op

      Nee eerder voor een Hubertaire stevenshofnimby met zijn azijnpisserij over o.a. een provinciaal gedeputeerde, Rutte, de Rijnlandroute, en nog veel meer…..

  • Yvo, ga jij lekker ergens in een saai dorpje wonen, is beter voor jou en voor de inwoners van Leiden

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 107.5 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline