Leids Museum Boerhaave met 25 museumstukken in Nationale Canon

Museum Boerhaave in Leiden trad woensdag in het bijzijn van burgemeester Henri Lenferink officieel toe tot de Nationale Canon van Nederland. Dat is bijzonder want de canon geeft een overzicht van de belangrijkste historische gebeurtenissen en personen van Nederland. Een speciale commissie beoordeelt wie of wat op de lijst terecht komt. Boerhaave komt nu op de lijst omdat het 25 objecten in de collectie heeft van wereldberoemde wetenschappers zoals Christiaan Huijgens en Antoni van Leeuwenhoek.

Wat Van Leeuwenhoek ziet door zijn microscoop is een compleet andere wereld. “Hij zag een compleet nieuwe wereld”, zegt conservator Tiemen Cocquyt. “En in die nieuwe wereld bleek ook leven te zitten.” Van Leeuwenhoek bestudeerde bijvoorbeeld ook zijn eigen sperma waardoor men tot de conclusie komt dat de man ook een grote rol speelt bij de voortplanting. ‘Hij kijkt door z’n microscoop die tot 250 keer kan vergroten en ziet dan spermacellen bewegen en legt dat ook vast met tekeningen.”

Eén van de allerbelangrijkste collectiestukken in het museum is een microscoop van de grondlegger van de microbiologie Antoni van Leeuwenhoek (1632-1723). Het door hemzelf gemaakte microscoopje heeft een vergrootglas zo groot als een speldeknop en is in z’n geheel niet veel groter dan een luciferdoosje.

“Hij is ontzettend belangrijk geweest voor de wetenschap”, zegt Cocquyt. “Dat we kennis verwerven en wetenschap bedrijven door te observeren en te documenteren is nu normaal, maar voor die tijd was dat helemaal nieuw.”

Trots
Museum Boerhaave is het enige museum in Nederland dat 25 objecten in de canon heeft staan. “Ik ben er ontzettend blij mee”, zegt directeur Amito Haarhuis. “We zijn het nationale museum op het gebied van de wetenschap en we vertellen de verhalen over de belangrijkste ontdekkingen in de wetenschap en op deze manier kunnen we dat weer tot leven wekken.”

Leiden heeft nu twee musea die zijn opgenomen in de Nationale Canon, het Rijksmuseum van Oudheden en nu dus ook Museum Boerhaave.

Delen

Reageren is niet (meer) mogelijk.

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Over de auteur

Robbert van Cleef

Je bent nu offline