SUN Leiden biedt hulp aan wie nergens anders terecht kan

20

Stichting Urgente Noden Leiden geeft giften en renteloze leningen aan mensen met een laag inkomen die onverwacht geld nodig hebben om bijvoorbeeld een tandartsrekening te betalen, een borgsom voor de huur of een nieuwe koelkast. Het gaat om mensen die op dat moment geen aanspraak kunnen maken op de bestaande minimaregelingen van de gemeente. SUN Leiden verwacht dat de veranderingen in het armoedebeleid en de bezuinigingen op het sociaal domein de vraag naar ondersteuning zal vergroten.

Jan van Zwieten en Maigreït Kruijer van SUN Leiden

Maigreït Kruijer is coördinator bij SUN Leiden en samen met vier vrijwilligers verantwoordelijk voor het beoordelen van de aanvragen. De afschaffing van de declaratieregeling per 1 juli van dit jaar leidde ertoe dat een aantal mensen nu op een bijdrage van SUN Leiden zijn aangewezen. “Aanvragen komen bij ons altijd binnen via hulpverleningsorganisaties. Laatst kregen we een aanvraag voor een zwemabonnement voor een vrouw die kampt met gezondheidsklachten. Voorheen gebruikte ze de declaratieregeling om deze uitgaven te betalen, nu kan dit niet meer. En omdat ze niet begeleid wordt vanuit het Sociaal Wijkteam maar vanuit een ander organisatie komt ze ook niet in aanmerking voor het maatwerkbudget van de wijkteams. Haar maatschappelijk werkster denkt – en wij zijn dat met haar eens – dat het wenselijk is dat deze mevrouw kan blijven zwemmen. Ze blijft dan in beweging, komt buiten de deur en het is een relatief klein bedrag.”

Een goed voorbeeld van een zaak die SUN Leiden oppakt. Maar ze betalen ook wel eens mee aan inrichtingskosten voor iemand de uit de daklozenopvang in aanmerking komt voor zelfstandige woonruimte. “Mensen hebben vaak wel iets gespaard, maar dat is meestal niet genoeg om alles te bekostigen. Wij betalen dan bijvoorbeeld voor een koelkast. Die heb je echt nodig. Het komt ook voor dat een gezin bijvoorbeeld een nieuwe wasmachine nodig heeft, maar dat er geen beroep kunnen doen op de bijzondere bijstand omdat hun oude machine pas vijf jaar oud was en je acht jaar moet wachten voordat je er weer een vergoed krijgt. Soms heb je pech en gaan dingen eerder kapot. Dan kunnen wij instappen.”


Gerry van Bakel en Andy Clark maakten de podcastserie ‘Geen rooie cent’ over armoede in Leiden, in deze aflevering SUN Leiden.

Andere voorbeelden zijn tandartskosten die onverwacht hoog uitvallen. “Laatst hadden we een jongeman die gewoon ziek op bed lag van de kiespijn en die bleek een wortelkanaalbehandeling nodig te hebben. Die rekening van 600 euro hebben wij betaald en nu kan hij weer werk gaan zoeken. Tanden zijn heel belangrijk, een soort visitekaartje en bovendien zijn er ook andere lichamelijke klachten aan bijvoorbeeld je darmen terug te voeren op een slecht gebit.” Maigreït Kruijer is dan ook bevreesd dat de bezuiniging op de gemeentelijke bijdragen aan de aanvullende ziektekostenverzekering ertoe zal leiden dat mensen die aanvullende verzekeringen opzeggen en uit angst voor hoge tandartsrekeningen de tandarts gaan mijden.

Daarnaast biedt SUN Leiden ook hulp bij schulden. “Wij doen niet aan schuldsanering, dat is een taak van de Stadsbank, maar soms staat er een schuld in de weg om in aanmerking te komen voor schuldsanering en dan kunnen wij die voor onze rekening nemen.”

SUN Leiden krijgt geld van diverse particuliere fondsen en een bijdrage van de gemeente Leiden in de bureaukosten.

Dit is een toegift bij de podcastserie Geen rooie cent over armoede in Leiden van Andy Clark en Gerry van Bakel. Mede mogelijk gemaakt door het Leids Mediafonds. Eerdere afleveringen van deze podcastserie zijn verschenen op 25 september, 9 oktober, 25 oktober, 6 november, 20 november en 6 december op Sleutelstad.nl.

Je kunt hier alle afleveringen beluisteren:

Delen

20 reacties

 1. “bestaande minimaregelingen van de gemeente”?
  .
  Die zijn er vrijwel niet meer. Dankzij een college van B&W en een raadsmeerderheid die Singelpark, parkeergarages, dure verbouwing van en dure verhuizing uit het stadhuis, aanleg van wegen en andere dure projecten belangrijker vinden dan mensen in nood. Zo belangrijk dat ze een hek om de uitgaven voor armoedebestrijding hebben gezet.
  Het beleid van de regering, gesteund door een meerderheid in het parlement, helpt de minima ook al niet. Zo worden mensen met een zeer laag inkomen weer afhankelijk van liefdadigheid, zoals het vroeger was en waarom ooit een stelsel van sociale uitkeringen werd ingevoerd.

  • De ordetroepen van Rutte, ook in samenwerking met de salonsocialisten van de PvdAdieu, hebben de sociale vangnetten volledig weggevaagd. De grote financiële crisis was natuurlijk een prima moment om de labbekakken van dit land (citeer de boerse Hans de Boer van VNO/NCW) de handen uit de mouwen te laten steken. Vrijheid en Democratie kan trots zijn op haar ordetroepen. Sociale werkplaatsen, bijstandtrekkers, minima, werklozen, daklozen, Wajongers, onderwijzers en toeslag gerechtigden zijn meedogenloos aangepakt. Terwijl de voormannen van het verrutte neoliberalisme hun zakken vullen door op geld te wachten en een onwettige toeslag krijgen voor het gebruik van het fossiele vehikel. Ja, handen dus wel ophouden! Pleur toch op. Dit land heeft een intens verrot politiek systeem, net als in een groot deel van het Westen. De climax hiervan zal niet prettig zijn. En dat is diep triest.

  • De gemeente Leiden kent sowieso 6 minimaregelingen en dan zijn er ook nog regelingen van andere organisaties zoals stichting leergeld. Dus niet zwetsen dat er geen regelingen zijn.

   • Peter, misschien lees ik wat minder gehaast dan jij, want ik zie dat er staat dat die regelingen er “vrijwel niet meer” zijn. De betekenis van “vrijwel” is jou toch wel bekend?
    De besluiten dit jaar over het minimabeleid en de gemeentebegroting 2020 zijn jou kennelijk ontgaan. Zo werd bijvoorbeeld de declaratieregeling afgeschaft. Dat was voor de meeste minima waarschijnlijk de belangrijkste regeling. Ook werd het onmogelijk gemaakt om extra geld vrij te maken voor armoedebestrijding mocht dit nodig zijn (het zogenaamde hek). Met andere woorden, als het budget op is, is het tot het volgende jaar hoogstwaarschijnlijk afgelopen met de regelingen, zelfs op papier.
    Verder raad ik je aan om eens te proberen van een nog wel (op papier) bestaande regeling gebruik te maken. De kans is groot dat je in een vroeg stadium vastloopt bij een wijkteam. Een formeel besluit in de vorm van een beschikking komt er dan niet aan te pas, zodat bezwaar en beroep onmogelijk worden. Of zo’n slinkse procedure juridisch wel in orde is zou misschien eens moeten worden uitgezocht door een deskundige op het gebied van het bestuursrecht.
    ..
    Teken deze petitie:
    ..
    https://petities.nl/petitions/geef-de-minima-van-leiden-hun-toeslagen-terug

 2. Vreemd, het 14 rijkste land ter wereld gaat weer terug naar de bedel bedeling uit 1880. Goed dat Stichting Urgente Noden Leiden er is maar voor zo een rijk land een dikke schande!

  • Een Leids burger op

   In ieder geval goed dat SUN de schade die is aangericht door harde bezuinigingen op de minima nog voor een klein aantal mensen kan beperken.
   Overigens krijgt SUN volgens de programmabegroting 2020 nog wel ruim 50.000 euro subsidie…

   • Dat is wel heel cynisch van college en raadsmeerderheid: drastische bezuinigingen op regelingen voor minima en als (tijdelijk) schaamlapje een halve ton voor liefdadigheid en bedeling. Binnenkort komen ze bij de mensen thuis kijken of het er wel armoedig genoeg is en kan De Bakkerij de broodoven weer in gebruik gaan nemen.

 3. De stichting Leiden helpt had hierbij heel goed aanvullende hulp kunnen bieden door kleding, speelgoed en voedsel. Maar daarvoor was geen 23.000 huur beschikbaar, terwijl alle overige activiteiten door onbetaalde vrijwilligers werd uitgevoerd. Nog steeds een onbegrijpelijke bestuurlijke blunder.

  • Een Leids burger op

   Inderdaad Emile. Sommige reaguurdertjes wezen er eerder op, toen Leiden Helpt moest stoppen, dat je niet ¨iedereen¨ subsidie kunt geven.
   Dus kan men de vraag stellen waarom SUN dan bijvoorbeeld ruim 52.000 euro subsidie krijgt en Leiden Helpt niets en daardoor noodgedwongen moest stoppen. Niet dat ik dat SUN zou misgunnen hoor, integendeel, maar Leiden Helpt evenmin.
   Overigens is de bezuiniging wel begrijpelijk, maar niet goed te praten, als men vooraf weet dat het rijk met onvoldoende geld over de brug komt en men toch een hek om het sociaal domein zet…..

 4. Wanneer behoor je tegenwoordig nog tot de minima in Nederland? Ik durf te wedden dat bij iedereen die zich tot de minima rekent een dikke breedbeeld TV in de woonkamer staat, extra abonnementen op TV zenders (sport Netflix) zijn afgesloten, één (of meer) mobile telefoons met abonnement aanwezig zijn, ook nog een paar grote honden in huis. En dan janken dat je geen geld genoeg hebt. Leer die mensen eerst eens budgetteren en prioriteiten stellen voordat ze weer gratis geld krijgen om de betaalachterstanden in te lopen

  • Gezond verstand op

   Goh, wat weet jij dat allemaal goed, Japio. Kun je jouw domme ongefundeerde beweringen ook nog onderbouwen met enig feitenmateriaal of kom je hier slechts met wat rechtse cafépraat je kakje leggen? Misschien moet je je eerst eens inlezen in de materie van de schuldenproblematiek voordat je hier voorbij komt fietsen… https://www.nibud.nl/beroepsmatig/financiele-problemen/

  • Een Leids burger op

   Beste Japio,

   Armoede is een relatief begrip. T.o.v. andere mensen in ontwikkelingslanden hebben de minima het zelfs nog relatief ¨goed¨ (Lees; minder slecht).
   Minima zijn diegenen die op bijstandsniveau leven, maar ook de werkenden met maar een laag (flex)loontje. Denk daarbij aan de armoedeval.
   .

   En budgetteren is natuurlijk veel moeilijker voor mensen met maar een laag inkomen. Immers een rijk persoon kan zich een misstap of tegenslag (onverwacht hoge rekening) makkelijker veroorloven dan een persoon op of rond bijstandsniveau: die laatste zit dan meteen in de (financiele)problemen.

  • Japio, ik ben zo’n minima…
   Ik heb geen grote breedbeeld tv, geen huisdieren (kan nog geen goudvis onderhouden) en ja, wel Netflix van mijn dochter (dus ik betaal geen abonnement) en ja ook een mobiele telefoon (2e hands gekocht van een student uit het studentenhuis bij mij om de hoek) geen abonnement.
   Ik nodig je uit om bij mij een kopje koffie of thee te komen drinken en dan vertel ik je hoe het zo gekomen is… en laat je tegelijkertijd zien – met bewijsstukken – waar ik van moet zien te leven…
   Stuur me een mailtje en ik ben bereid je een inkijkje te geven in de situatie van een Leidse minima:

   Dit is mijn mailadres: deeszoom@hotmail.com

 5. Ja, het is wel duidelijk. Japio heeft in de sociale hulpverlening gewerkt. Zo veel onderbouwde oordelen over de minima kom je zelden tegen.

  • Japio reageert ook wel eens op financiëel nieuwssites als Beursgorilla, etc.. Misschien is dit zo’n keiharde, harteloze, zakkenvullende flitshandelaar die ook nog stemt op van die rechtse tendentieuze partijen.
   Natuurlijk werd en wordt er misbruik gemaakt van de sociale voorzieningen, dat was al in de tijd van de WAO. Afkeuren ging vrij gemakkelijk en men kon thuis lekker zwart gaan bijklussen. Dat is inmiddels terecht aangepakt, maar onder Rutte’s ordetroepen volkomen doorgeslagen. Die smerige oranje propaganda teksten van dat neoliberale gepeupel hebben de beeldvorming omtrent bijstandtrekkers, werklozen, minima, etc. volledig uit zijn verband getrokken. De economie lijkt te bloeien, de werkloosheid lijkt laag, maar de praktijk is anders. Bedrijven maken topwinsten, de CEO’s vullen hun zakken, werknemers en zzp’ers worden uitgezogen, het gratis geld van de corrupte centrale banken stuwt de beurzen naar records. Rijk wordt rijker! Maar de burger in stad en land staat nog steeds op stand nul en merkt niets van de bloei. Koopkracht wordt weggevaagd door steeds hogere lasten en een sluipende inflatie. Bijna 250.000 kinderen kunnen geen kerst vieren, bijna 1 miljoen mensen leven tegen de rand van de armoede. Volksleugenaar en rijkeluisvriendje Rutte ontkent dit overigens met klem. En de stedelijke politieke elite (ook in Leiden) is liever bezig met prestige beton en asfaltprojecten met projectontwikkelaars die handen met geld kosten. Een schande voor dit land dat bekend stond om zijn sociale vangnetten voor wie het echt nodig had. En menselijke waarde boven materiële zaken stelde. Afgebroken in 10 jaar rechtse dictatuur!

 6. Theo, natuurlijk ben ik het 100% met je eens maar het verhaal is veel erger!
  Toen de VVD in het Leidse college zat zijn de armsten nooit gekort ! Niet omdat de VVD van zijn geloof was afgevallen maar omdat ze met de SP in het coalitie zaten die dat heeft afgedwongen.
  Nu echter, vormen PvdA, Groen ‘Links’ en D66 het college in Leiden en worden de armsten van de stad 400 tot 540 euro netto per jaar gekort !!
  Dus wie is nu eigenlijk de vijand?
  Persoonlijk vindt ik het veel erger wanneer partijen die pretenderen ‘links’ te zijn hun verkiezingsbeloften zo verloochenen als in Leiden gebeurt momenteel, dan wanneer een partij als de VVD doet wat ze altijd gedaan heeft en waar ze gewoon voor staan.
  Ik voel me echt verraden door de PvdA en Groen ‘links’!!
  Ik ben benieuwd hoe jij dat ziet…?

  Heb je al getekend ?
  https://petities.nl/petitions/geef-de-minima-van-leiden-hun-toeslagen-terug?locale=nl

  • De PvdAdieu in Rutte II heeft actief meegedaan in de afbraak van de sociale voorzieningen. De hypocriete Lodewijk Asscher probeert nu het electoraat terug te winnen door zich juist afzetten op zijn beleid in Rutte II. En deze kartelpartij stijgt weer in de peilingen…

   De Leidse wethouder Damen van de PvdAdieu heeft in onze wijk een reputatie wat betreft hekjes om begrotingen. Toen er een over het hoofd gezien tekort op de wijkbegroting was kon het hekje ineens wel van de dam. Daar ging ons toegezegde wijkgeld. Stiekem overigens en de ijdele dame weigerde in eerste instantie de Raad excuses aan te bieden. Dank nog aan de vasthoudendheid van het voormalige Groenlinks raadslid Jos Olsthoorn. Nu staat er ineens wel een hekje om de begroting van het sociale domein. Want de automobilist moet uit de file (lukt nooit met huidige autoverslaving) en de Leidse binnenstad moet met bakstenen opgeleukt worden. Provinciestadje met allure… Ik heb het idee dat achter het moederlieve gezicht van deze dame een keiharde saneerder schuilt. De zuinigheid van partijkartel minister Wopke H. (CDA) helpt niet mee uw lot te verlichten. Overigens leent de Minister dadelijk graag vele miljarden euro’s tegen negatieve rente op de kapitaalmarkt (hij krijgt zelfs geld toe, absurder kan het niet met dank aan Super Mario Draghi) voor het “verdienmodel” van NL. Voor hem bent u uiteraard geen doelgroep, helaas.

   Draaiers66 zijn gewoon neoliberaal en soms nog rechtser dan de VVD. Een partij van stedelijke yuppen en windvanen (wijlen Van Mierlo pretendeerde dat dit een partij van koersvaste 66rebellen is, haha). Reken niet op hun positieve bijdrage in uw lot.

   Groenlinks heeft al in het college 2006-10 laten zien niet te schuwen mee te lopen met rechts beleid. Denk aan Rijnlandroute, bebouwen van de Oostvlietpolder e.d. Wethouder Pieter Kos in Den Helder weet jij nog onze protesten tijdens de marsen? Wethouder Johnny Steegh exit in 2010.

   Kortom we hadden de hoop dat er een progressiever college zou zitten die in ieder geval de zwaksten in deze stad zou sparen. VVD naar de uitgang, maar haar verrutte Geest dwaalt nog steeds rond aan de Bree. Diep triest.

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Over de auteur

Gerry van Bakel

Presentator Nieuws071/Sport071, redacteur Cultuur071

Je bent nu offline