Kerst weer groots uitgebeeld in kerststal Leidse Sint Josephkerk

2

De Vrijwilligers van de Sint Josephkerk aan de Herensingel in Leiden zijn al sinds medio november druk met het opbouwen van de grootste kerststal in de regio. Het is inmiddels een jaarlijks kerstuitje geworden voor honderden mensen die speciaal voor de stal de kerk komen bezoeken.

Ieder jaar brengt een groep vrijwilligers van de kerk andere accenten aan waardoor de stal er nu weer anders uitziet dan in voorgaande jaren. De stal is zes meter hoog, tien meter lang en zeven meter breed en biedt plaats aan beelden die al meer dan 100 jaar oud zijn. Vier jaar geleden zijn de wassen beelden op een verrassende wijze door een kunstenares gerestaureerd. De kerststal is te bezichtigen tijdens alle kerkdiensten tussen kerstavond en Driekoningen (6 januari). Op tweede kerstdag en vrijdag 27 december is de kerk tussen 13.00 en 15.00 uur open om de kerststal te bezoeken.

Vredeslicht
De Sint Josephkerk is de enige kerk in de regio die het Vredeslicht heeft ontvangen. Het Vredeslicht is een kaarsvlam die ontstoken is aan de altijd brandende vlam bij de geboortegrot van Jezus in Bethlehem. Door leden van scoutingverenigingen wordt deze vlam in de week voor kerstmis naar Europa gebracht en vervolgens verspreid onder kerken.


In de Sint Josephkerk wordt het vredeslicht doorgegeven aan particulieren. Het licht staat symbool vrede en hoop. De kerk stelt de vlam vanaf kerstavond ter beschikking aan alle kerkbezoekers. Bezoekers die het Vredeslicht ook thuis brandend willen hebben kunnen een eigen olielamp of windbestendige kaars van huis meenemen en deze na afloop van een kerkdienst of tijdens de stalbezichtiging ontsteken aan het Vredeslicht.

Speurtocht voor kinderen
Tijdens de bezichtiging van de kerststal is er voor de kinderen een kinderprogramma samengesteld. Met onder andere een speurtocht die de kinderen langs levende herders, koningen en engelen leidt en eindigt bij de grote kerststal.

Delen

2 reacties

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Over de auteur

Arjen Kennis

Je bent nu offline