W.P. Hartwijk & Zn krijgt koninklijke erkenning met predicaat ‘Hofleverancier’

3

De firma W.P. Hartwijk & Zonen heeft vrijdag uit handen van de Commissaris van de Koning in Zuid-Holland Jaap Smit het predicaat ‘Bij Koninklijke Beschikking Hofleverancier’ uitgereikt gekregen. Daarmee is Hartwijk het vijfde Leidse bedrijf dat het keurmerk ‘Hofleverancier’ draagt. In heel Nederland hebben slechts 743 bedrijven deze koninklijke erkenning gekregen.

De overhandiging van de oorkonde vond plaats in de winkel aan de Lammermarkt in het bijzijn van het personeel en burgemeester Lenferink van Leiden. “Je krijgt dit predicaat als bedrijf niet zomaar. Het is geweldig dat Hartwijk nu als vijfde bedrijf van Leiden tot hofleverancier is benoemd, want het is een bedrijf dat echt bij de stad past.”


Reanne van Kleef in gesprek met burgemeester Lenferink over het predicaat ‘Hofleverancier’ voor Hartwijk. 

Voor de Commissaris van de Koning, die zelf in Oegstgeest woont, is Hartwijk geen onbekende. “Toen ik net in Oegstgeest kwam wonen en vragen had over een droger, werd ik direct doorgestuurd naar Hartwijk. Daar vond ik goede service en prettige mensen die goed advies geven. Dus ik ben blij met dit bedrijf en ik vind het wel erg leuk dit predicaat nu zelf uit te mogen reiken.”

Toegewezen door de koning
Ook legt hij uit dat het predicaat ‘Bij Koninklijke Beschikking Hofleverancier’ niet zomaar wordt vergeven. “Bedrijven moeten kunnen aantonen dat ze minimaal honderd jaar bestaan. Het moet een bedrijf zijn van goede naam en faam, goed voor het personeel zijn en het bedrijf moet toekomst hebben. Dat wordt allemaal nauwkeurig onderzocht. Het bedrijf moet zelf de procedure starten, vervolgens doet de burgemeester een voorstel, dat voorstel komt weer bij de provincie terecht. Daarna sturen wij het naar twee ministeries die dan weer specialisten sturen om de boeken te onderzoeken. Over dat rapport geeft ik dan weer een oordeel en een advies. Dat komt uiteindelijk bij de Majesteit zelf terecht en híj is degene die uiteindelijk bepaalt of het allemaal doorgaat.”


Commissaris van de Koning in Zuid-Holland Jaap Smit over het predicaat ‘Hofleverancier’ voor Hartwijk.

Apetrots
Het predicaat ‘Hofleverancier’ betekent niet dat Hartwijk nu daadwerkelijk schroeven, elektrisch gereedschap of drogers aan het hof gaat leveren. Het moet worden gezien als een koninklijk lintje voor bedrijven: erkenning, respect en een kwaliteitskeurmerk.

“Alles valt nu van me af”, vertelt eigenaar Wim Hartwijk na afloop. “Ik heb er heel veel zenuwen van gehad, zeker de laatste paar minuten. Honderd jaar worden vond ik al een hele mijlpaal. Dan nog zo’n predicaat er bovenop. Dat is ongelooflijk. Ik ben er ontzettend trots op en ook op alle medewerkers die ervoor hebben gezorgd dat we zo ver zijn gekomen. Echt apetrots.”

Over wat men de komende 25 jaar van de firma, die op dit moment uit zowel een ‘stenen winkel’ als een webwinkel bestaat, mag verwachten is Hartwijk ook duidelijk:  “Dat we nog sterker in onze schoenen gaan staan en dat we nog met één of twee mensen uitbreiden. Dan vind ik het zat, want ik wil wel een compact, klein bedrijf blijven dat veel geeft om persoonlijke service. Zodat de klanten geen nummer worden, maar ik ze bijna allemaal bij naam en toenaam ken.”


Eigenaar Wim Hartwijk over het  predicaat Hofleverancier voor firma W.P. Hartwijk & Zn.

 

Delen

3 reacties

  1. Heel hartelijk gefeliciteerd, meneer Hartwijk, familie en medewerkers!
    Uit eigen ervaring weet ik dat Hartwijk eerlijk advies en werk levert: we zijn nog steeds erg tevreden met het onderhoud aan onze oude CV-ketel, en met de installatie van onze nieuwe CV-ketel toen de oude uiteindelijk toch echt aan vervanging toe was. Echt een top Leids bedrijf!

  2. Gefeliciteerd!
    Terecht! Altijd wordt er gezocht in alle hoeken en gaten of het er echt niet is als ik kom met de vraag naar een min of meer onbekend artikel.

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Over de auteur

Reanne van Kleef

Hoofdredacteur sport, politiek verslaggever, algemeen redacteur, presentator nieuws071 en sport071.

Je bent nu offline