Bijenkasten in Oegstgeest omgegooid: “Er ging een schok door de vereniging”

39

Een flink aantal bijenkasten van de Imkervereniging Oegstgeest zijn afgelopen weekend omver gegooid. Dat gebeurde op klaarlichte dag tijdens de Kerstfair bij Kasteel Oud-Poelgeest. De kasten staan in een afgelegen hoek van de fair en zijn waarschijnlijk het doelwit van vandalen geweest. “Er ging een schok door de vereniging toen we het hoorden”, zegt woordvoerder Fred Schalker van de Imkervereniging.

Het is nog onduidelijk hoe de duizenden bijen er nu aan toe zijn. “Dat kunnen we pas echt zien in het voorjaar”, zegt Schalker. “Het is nu te koud, ze proberen zich warm te houden aan de tros.” Cruciaal is de toestand van de koningin bij een volk. “We denken nu dat er mogelijk een of twee volkeren weg zijn dus dat zou dan ongeveer tien procent van het totaal zijn.”

De vereniging doet aangifte van vernieling bij de politie. “Het is nog onduidelijk of er getuigen van de vernieling zijn geweest”, zegt Schalker. “Binnen de vereniging wordt nu geopperd dat we alles maar achter slot en grendel moeten gaan zetten nu, maar anderen vinden dat weer te ver gaan omdat we mensen ook willen blijven voorlichten over hoe moeilijk de bijen het hebben.”

Inmiddels zijn de 18 bijenkasten weer overeind gezet en hopen de imkers dat de schade uiteindelijk meevalt in het voorjaar.

Delen

39 reacties

  1. Een Leids burger op

    Schandalig! Begrijp ook niet wat er nu lollig zou zijn bijenkasten omver te gooien.

  2. verschrikkelijk! dit mag niet weer gebeuren! Wie kan de vereniging helpen aan hekwerk?
    ongeveer 20 meter borsthoogte met een deurtje(met slot)

  3. Schandelijk. In de zomer was ik nog bij deze vereniging op een bijenmarkt, kreeg aardige uitleg en heb een tijd bij deze kasten gekeken. Ik zou zeggen: plaats deze dan zsm achter een hek als dat het vandalisme kan tegenhouden.

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Over de auteur

Robbert van Cleef

Je bent nu offline