Vraagtekens bij hoogte bouwplan Watergeuskade: “Ik heb nog geen goede argumenten gehoord”

26

Langs de Zoeterwoudseweg in Leiden moeten zo’n 300 woningen komen. Dat is het plan van wethouder Fleur Spijker (Duurzame Verstedelijking) en ontwikkelaar Van Rhijn uit Katwijk. Het plan heeft de naam Watergeuskade gekregen en gaat over de locatie waar nu nog verschillende bedrijven zijn gevestigd. Een groep omwonenden vindt de bouwplannen echter te hoog en te massaal. “Ik heb nog geen goede argumenten gehoord waarom er zo hoog gebouwd moet worden”, zegt ook GroenLinks-fractievoorzitter Gebke van Gaal in Politiek071.

Centraal in de zorgen van bewoners staat een woontoren van 52 meter hoog. “Die hoogte had niemand voorzien”, zegt Nadine de Mooij die in de naastgelegen wijk Cronestein woont. Afgelopen donderdag uitte zij haar zorgen, samen met negentien andere bewoners uit de wijk, in een vergadering van de gemeenteraad. Tijdens het maken van de plannen was aangegeven dat de nieuwbouw in verhouding zou staan met de huidige lage bebouwing. De insprekers in de raadscommissie vinden niet dat de huidige plannen daaraan voldoen.


Politiek071-presentator IJsbrand Terpstra in gesprek met GroenLinks-fractievoorzitter Gebke van Gaal en een interview met wijkbewoner Nadine de Mooij.

In Politiek071 zegt Van Gaal dat ook zij nog niet is overtuigd van de noodzaak van de hoogbouwplannen. “52 meter is hoger dan in onze hoogbouwvisie is toegestaan. Dat kan, maar als dat de enige oplossing is dan moeten er wel heel goede argumenten voor zijn. En we moeten dat ook goed uit kunnen leggen”, aldus het raadslid. Ze benadrukt dat er veel woningen gebouwd moeten worden om aan een prangende vraag te voldoen en ziet ook dat omwonenden dat begrijpen. “Maar ik merk dat de wijk graag mee wil praten en niet alleen wil luisteren naar de plannen. Ze willen hun ideeën terug zien.”

Wijkbewoner Nadine de Mooij sprak net als zo’n twintig andere omwonenden in bij de raadscommissie.

Participatie nog niet klaar
Precies om die reden werd ruim een jaar geleden een participatieproces opgestart door de gemeente. Daar mochten omwonenden meedenken over de plannen en vragen stellen over de toekomst van hun wijk. De huidige plannen kwamen echter sneller dan dat omwonenden hadden verwacht. “De informatie tijdens de wijkbijeenkomst vorig jaar was te veel en te complex om er ter plekke goed op te reageren. Dat kon pas later toen we alle stukken hadden bestudeerd”, zegt Mooijman, die vindt dat het participatieproces daarom nog niet is afgerond. “Die bijeenkomst had zeker een vervolg nodig.”


Een video van de gemeente Leiden en projectontwikkelaar Van Rhijn uit Katwijk dat een jaar geleden werd getoond op de participatiebijeenkomst over het plan

Middenweg
“Ik geef toe dat we allemaal aan het zoeken naar de beste manier om te participeren”, zegt Van Gaal, die zich de kritiek van de insprekers afgelopen donderdag wel aantrekt. In een reactie op een alternatief plan dat omwonenden tegelijkertijd overhandigden aan wethouder Fleur Spijker zegt Van Gaal: “Ik denk dat het goed zou zijn als de omwonenden en de ontwikkelaar met elkaar om tafel gaan om te kijken of er niet een middenweg is. Ik heb het idee dat deze ontwikkelaar dat wel wil.”

De wijkvereniging overhandigde donderdagavond een alternatief plan aan wethouder Fleur Spijker (Duurzame Verstedelijking).

Delen

26 reacties

  • A.Slingerland op

   “Maar ik merk dat de wijk graag mee wil praten en niet alleen wil luisteren naar de plannen. Ze willen hun ideeën terug zien.”Dûh! #GE(B)KIGHEID.

 1. Peter Ouwerkerk

  Gewoon bouwen. Grond is schaars dus de lucht in. Dat gezeik telkens. De mensen die daar wonen hebben een dak boven hun hoofd. Dus een ander mag dat niet

  • Een inwoner van Leiden op

   Leiden moet ook wel leefbaar blijven voor de mensen die er al wonen hè? De luchtkwaliteit in Leiden is al zeer slecht en dat wordt alleen maar erger bij nog meer verstedelijking.

  • Uw beoordeling is oneerlijk. De omwonenden zijn niet tegen nieuwbouw, maar ze proberen en geschikter en leefbaarder alternatief plan aan te beiden. De woonoppervlakte ervan is bijna dezelfde.

 2. Loes Swerts-Mentink

  Dit komt er gewoon. Leiden wordt gewoon met de dag onaantrekkelijker. Kijk naar de gebouwen bij het station, lammenschansdriehoek, veilingterrein. Ja mag blij zijn als ze nog net je voortuin niet willen bebouwen .. 😉

 3. Woning zoekende op

  Tja als je al een dak boven je hoofd hebt ga je klagen over 52 meter. Zo komen er nooit woningen. Toch triest die flyer hier geen Manhattan! En daar moet de projectontwikkelaar mee in gesprek? Bouwen er staan jonge werkende volwassen in de rij die graag iets groter willen wonen dan hun kamer of etage. Er zijn ouderen die kleiner willen wonen! Maak er een mooi nieuw buurtje van en wees welkom ipv te zeuren! 52 meter te hoog? Echt???

  • Een inwoner van Leiden op

   Kijk op Funda; Er staan zat grotere én kleinere woningen te koop en te huur. Uitwijken naar een woning in omliggende gemeente kan ook. Leiden staat bovenaan in de lijst van meest vervuilende steden en dat wordt alleen maar erger naarmate er meer gebouwd wordt binnen de stadsgrenzen in plaats van dat er meer gtoen komt voor het leefbaar houden van de stad.

   • Ik heb even gekeken. Als starter met net een modaal inkomen en alleenstaand is er helemaal niks. Of ga jij lekker anderhalve ton uitgeven voor een studio?

    • Tim, in een studio van anderhalve ton zou je met de lage hypotheekrente een stuk goedkoper wonen dan in een huurappartement in welke nieuwbouw in Leiden dan ook.

  • Ja, vooral in een laagbouwijk, echt. En de omwonenden zeuren niet, ze proberen mee te denken. Hun plan biedt bijna dezelde woonoppervlakte aan.

  • “Ik heb nog geen goede argumenten gehoord waarom er zo hoog gebouwd moet worden”, zegt ook GroenLinks-fractievoorzitter Gebke van Gaal in Politiek071
   woon je op een onbewoond eiland. De woningnood is gigantisch en loopt maar op. De locatie is perfect. we hebben het over 52 meter. Wat een zielepoot die Gebke van Gaal. dit is weer typisch GroenLinks.

 4. Wat een dooddoener vervuilde lucht. Gaan we de weilanden toch volbouwen en in de file staan naar de stad waar we werken of studeren.
  Bouwen een nog grotere campus zodat nog meer studenten hier kunnen studeren maar je bent niet welkom om in Leiden te wonen. Sorry de lucht is vervuild hahaha!

 5. Overal het zelfde op

  Hup, de hoogte in, groot gelijk leiden!
  Als de ring binnen Leiden laag blijft, gaat er niets verloren van het authentieke leiden. De wereld bevolking groeit nou eenmaal en die hebben huizen nodig. Bouw voor de jeugd een oudere betaalbare woningen.
  PS Jan slaat de spijker op zijn kop

 6. Stenzel Denzel

  Leiden is een stad daar past zo’n mooi ontwerp als dit prima bij. De vergelijking met Manhattan is gewoon lachwekkend daar valt een project als deze gewoon onder laagbouw. Ik zeg bouwen maar want de woningen zijn hard nodig!

 7. Leiden wordt zo vol en raakt zo versteend, dat ik volgend jaar een groener deel van Nederland ga opzoeken.
  Ben wel bang dat mijn huis ook verkamerd gaat worden. Geloof niet dat gemeente Leiden dit echt gaat controleren.

   • Bram , wat een reactie op her schrijven van Johan Volkers. Het gros van de mensen dat al heel lang in Leiden woont, denkt er hetzelfde over als Johan. Leiden wordt steeds minder leefbaar maar blijkbaar woon jij ergens waar dit (nog) niet iedere dag te merken is. Vraag de gemeente om flink wat huizen in welke vorm dan ook voor jouw voordeur te zetten. En nee, ik woon niet in de buurt van de op stapel staande nieuwbouwprojecten.

 8. Een Leids burger op

  Als je iets aan de woningnood wilt doen en tegelijkertijd niet alle groen wil opofferen is de hoogte in de enige optie. Dat daar nimbybezwaar tegen komt was natuurlijk te verwachten. Iets dergelijks hebben we ook al eerder gezien bij die Lead-toren van 115 meter aan de Willem de Zwijgerlaan waar de nimby´s daar zich druk maakten om wat schaduw. Alsof dat een ramp; zou zijn.
  In een dichtbevolkt gebied kun je natuurlijk niet verwachten dat je elk uur van de dag in een zonovergoten woning zit en niets het uitzicht zou mogen belemmeren…..

  • Een inwoner van Leiden op

   @Tim: En jij denkt dat het plan Watergeuskade gebouwd wordt voor starters met een modaal inkomen en alleenstaand? Keep dreaming…

 9. Elke bewoner, of ze nou echt op het project uitkijken of niet, wil weer zijn plasje doen en het gevoel hebben dat ze gehoord worden en belangrijk zijn! Stel je niet zo aan en ga jezelf echt nuttig maken voor de stad ipv je 19 eeuwse denkwijze op te dringen en gemeente en projectontwikkelaars het leven zuur te maken! Bij dierenasiel stevenshage staan ze te springen om vrijwilligers en zo te lezen hebben de klagers alle tijd van de wereld. Het gaat hier om een ruime 50 meter en dat kan prima op die locatie. Dus hoop ook echt dat de gemeente niet buigt en zich niet laat manipuleren door een paar van die dorpelingen.

  • Van Deutekom, hahaha, blijkbaar heb jij zelf ook alle tijd dat je alle reacties kunt lezen en er op kunt reageren. Of ben je een projectontwikkelaar die er niet tegen kan dat anderen hun mening geven over nieuwbouw in een stad die al zo vol is?

 10. Wanneer gaat de gemeente Leiden, ofwel degene die beslist over straatnaamgeving, eens goed nadenken over betere alternatieven. We hebben al “Here-” op heel verschillende plaatsen, sinds een paar jaar wéér een Catharina, Catrijne of Catreine, ver van elkaar maar wel in de binnenstad, en nu moet er een Watergeuzenkade komen in een ander wijkje dan de Watergeuzenstraat? Zijn er nou echt geen andere namen meer te bedenken? Wat een armoe.
  Fijn als je de stad niet kent en zoekt naar een straat………..

  52 mtr is geen punt, vanzelf, er moeten woningen bij, dat is een feit.

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Over de auteur

IJsbrand Terpstra

Politiek verslaggever in de Leidse regio en presentator van Politiek071.

Je bent nu offline