Gesprek met de burgemeester: “Capaciteit van de politie is heel erg krap”

26

In het Gesprek met de burgemeester spreekt Sleutelstad elke maand met burgemeester Henri Lenferink over Leiden, ontwikkelingen in de stad en de actualiteit. Deze maand bespreken we de onrust die is ontstaan na verschillende meldingen van seksueel geweld in de stad en welke rol de studentenverenigingen daarin spelen. Verder gaat het over het tekort aan personeel bij de politie en blikken we vooruit op de verhuizing van het Leidse stadhuis. Komt Lenferink daar in 2021 na de verbouwing nog terug als burgemeester?


Verslaggever IJsbrand Terpstra spreekt met burgemeester Henri Lenferink op de eerste maandag van december

Het Gesprek met de burgemeester vindt elke eerste maandag van de maand om 19.00 uur plaats in het radioprogramma Politiek071. Heeft u suggesties voor een thema of vragen aan burgemeester Henri Lenferink? Stuur dan een email aan de redactie van Sleutelstad: redactie@sleutelstad.nl.

Delen

26 reacties

 1. Allert Goossens

  Valt erg mee burgemeester. Vanmiddag zag ik zeker drie koppeltjes tegelijk op de Haarlemmerstraat en fietsers bekeuren. Capaciteit te over zou ik dan zeggen …

 2. De vaste zeurpieten hierboven reaguren weer volop met loze kreten. Maar bovenal erg dom. Zeer waarschijnlijk omdat het burgemeester Lenferink is die op laat tekenen dat er een tekort aan agenten is. Triest hoor.

 3. Hij is gelukkig gestopt een nieuw stadhuis te bouwen had nog meer geld gekost dan deze overbodige luxueuze verbouwing aan het stadhuis en Level. Dat geld is niet geïnvesteerd in veiligheid. Niet genoeg capaciteit lees geen geld.
  Je kan het potje maar 1x uitgeven. Agent of luxe kantoormeubelen?

 4. René Dentener op

  Ik heb nooit goed begrepen waarom er in de basispolitiezorg niet gewoon standaard gewerkt kan worden met het systeem van de solosurveillance. Over vergroting van je capaciteit gesproken. In de VS is het de gewoonste zaak van de wereld. Waarom in Nederland standaard twee mannen (of vrouwen) een surveillancewagen moeten bezetten is mij een raadsel. In veel gevallen is dat helemaal niet nodig, hooguit daar waar de gevaarsetting zodanig is dat een solo-inzet ongewenst is zou je die noodzaak moeten hebben. Al in 1993 heeft er overigens in de toenmalige politieregio Brabant-Oost een proef plaats gevonden met wat toen heette de ‘eenmens-politiepatrouille’. Men was toen over de uitkomst daarvan zeer tevreden, zie: https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/de-politieagent-die-solo-surveilleert-blijkt-minder-gewelddadig~b83a64fb/
  —-
  Toen voormalig minister van openbare orde en veiligheid Ivo van Opstelten voor een spreekbeurt bij de VVD in Leiden was heb ik hem dat idee wel eens voorgelegd en toevallig kwam hij toen net terug van een dienstreis naar New York City waar hij ook kennis had genomen van de solosurveillance bij de NYPD. Volgens hem kleefden er voor de Nederlandse situatie toch teveel haken en ogen aan. Welke, daar is hij toen echter helaas niet in detail op in gegaan.
  Een andere -bestaande- mogelijkheid is om met meer politievrijwilligers te werken bij capaciteitsproblemen. Veel eenvoudige(r) taken uit het politiewerk worden daarmee uit handen genomen van fulltime medewerkers die ontlast worden en ingezet kunnen worden daar waar het effectief, noodzakelijk en gewenst is. Dus bij dezen maar weer eens een stukje herwaardering uitspreken voor de politievrijwilliger.

 5. Suzan Dirkx

  Als ik een paar blikken agenten open zou kunnen doen, zou ik het met liefde doen. Helaas ben ik geen tovenaar met toverstokje. SIMSALLABIM ????? Nee helaas……

  • Allert Goossens

   Meer politie? Politie moet veel effectiever worden ingezet. Onze politiemacht is tweemaal zo groot als onze krijgsmacht. Toch verstaan we het ongeveer een derde tekort te komen. Dat heeft alles te maken met enorme rompslomp, met ineffectieve inzet en een land waar gedogen belangrijker is dan straffen, Waar hele schoven vluchtelingen bandeloos op straat worden gestuurd door de politiek, waar in veertienvoud rapporteren essentieel is omdat anders een ‘strafpleiter’ de verdachte wel weer vrij krijgt. Wanneer ik gisteren drie koppeltjes de Haarlemmer zie afstruinen naar fietsers of weet ik veel wat, dan zie ik BOA werk door politieagenten doen. Vorige week stond ik welgeteld (niet gelogen) vier minuten met twee wielen op een plek waar ik niet mocht staan bij de Kopermolen, omdat je anders vier wijken verder moet parkeren in die hopeloze puinhoop om een pakje af te geven, direct boete, niet van BOA maar politie. Het spijt me, er is vooral veel aandacht nodig voor effectief gebruik maken van de ruim 60.000 politiemensen in dit land. Daar hoeven er niet heel veel bij als een landmacht van 20.000 man voor datzelfde land genoeg is …

   • Ik weet niet waar je die cijfers vandaan haalt, maar die kloppen van geen kanten. Aantal politieagenten en aantal militairen zijn gelijk aan elkaar, nl zo’n 40.000.
    Die 60.000 die je noemt is een getal van een aantal jaren geleden, toen was de krijgsmacht ook veel groter (nl meer dan 100.000 militairen).
    Ik betwijfel dan ook de waarheid van de rest van je tekst.

 6. Gun je de politie geen behoorlijke beloning en arbeidsvoorwaarden ? Want daar gaat de cao over.

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Over de auteur

IJsbrand Terpstra

Politiek verslaggever in de Leidse regio en presentator van Politiek071.

Je bent nu offline