Vermogen Leidse huishoudens blijft ver onder gemiddelde

10

Het Centraal Bureau voor de Statistiek heeft nieuwe cijfers bekend gemaakt over de particuliere doorsnee vermogens van huishoudens. Hieruit blijkt dat ondanks een lichte toename van de vermogens bij Leidse huishoudens, het gemiddeld nog ver onder het landelijk, provinciaal en regionaal berekende doorsnee vermogen ligt. Dat komt voornamelijk door de sociale samenstelling van de Leidse bevolking.

In 2018 bedroeg het doorsnee vermogen van Leidse huishoudens 14,3 duizend euro, een stijging van 5,6 duizend euro ten opzichte van 2016. De toename komt vooral door de waardestijging van woningen. Het doorsnee vermogen in Leiden staat in schril contrast met de directe buurgemeenten. Het CBS berekende dat huishoudens in Zoeterwoude een doorsnee vermogen hebben van 169,5 duizend euro. Het landelijke doorsnee vermogen is 38,4 duizend euro. Voor Zuid Holland is dat 24,5 duizend euro.

De vermogensongelijkheid tussen Leiden en de omliggende gemeenten wordt veroorzaakt doordat er relatief veel studenten, jongeren, uitkeringsontvangers en personen met een niet-westerse migratieachtergrond in de stad wonen, met aanzienlijk minder vermogen. In gemeenten waar het doorsnee vermogen relatief hoog is, zoals Zoeterwoude, maar ook Oegstgeest (157,4 duizend euro) en Voorschoten (130,3 duizend euro) is de lokale vermogensongelijkheid veelal betrekkelijk laag. Het zijn gemeenten waarin naar verhouding veel ouderen wonen die gedurende hun leven een vermogen hebben kunnen opbouwen. Het CBS berekende dat huishoudens in Leiderdorp een doorsnee vermogen van 82,4 duizend euro hebben.

Het doorsnee vermogen is gelijk aan het middelste vermogen wanneer de vermogens van alle particuliere huishoudens van laag naar hoog worden gerangschikt. Dat wil zeggen dat de helft van de huishoudens meer en de andere helft minder vermogen bezit.

Vermogen is het saldo van bezittingen en schulden. Bezittingen worden gevormd door bank- en spaartegoeden, effecten, de eigen woning, overige onroerend goed, ondernemingsvermogen, aanmerkelijk belang en overige bezittingen. De schulden omvatten onder meer schulden ten behoeve van een eigen woning en consumptief krediet.

Grote verschillen zijn er in het doorsnee vermogen van huishoudens met een eigen woning en huishoudens met een huurwoning. Het landelijk doorsnee vermogen van huishoudens met een eigen woning bedraagt 162,3 duizend euro. Voor huishoudens met een huurhuis is het doorsnee vermogen 2,3 duizend euro. In Leiden is de verhouding doornsnee vermogen van de ongeveer 25.800 huishoudens met eigen huis versus de 39.500 huishoudens met een huurwoning: 199,3 tegenover 1,5 duizend euro.

De cijfers van het CBS laten zien dat het doorsnee vermogen van huishoudens met een huurhuis dalen. In de gemeente Leiden, Oegstgeest en Zoeterwoude daalde het vermogen met gemiddeld vijftien procent ten opzichte van 2016. Een kleine toename van het doorsnee vermogen in Leiderdorp en Voorschoten met ongeveer twee procent.

Huishoudens met een eigen huis zien het doorsnee vermogen fors toenemen. Een belangrijke factor van deze stijging is de waarde (het vermogen) van de eigen woning. Daarnaast merkt het CBS op dat huiseigenaren het vermogen ook zien toenemen bij andere vermogensbestanddelen. Het doorsnee vermogen van huishoudens met een eigen woning is sterk afhankelijk van de woningmarkt. De afgelopen jaren laat de woningmarkt na een flinke dip in 2013, een stijgende lijn zien.

Delen

10 reacties

    • Wat is er schijnheilig mevrouw Montagne? Het artikel geeft een feitelijke weergave van cijfers die het CBS berekende. Ik snap niet goed wat u duidelijk probeert te maken. Het komt met de drie uitroeptekens wel behoorlijk schreeuwerig over.

  1. Een Leids burger op

    Volgens kerncijfers_Leiden-2019 geldt:
    In Leiden wonen 15.137 studenten (12 %)
    Van alle studenten aan de universiteit woont 32 % in Leiden.
    Ik had eigenlijk wel verwacht dat het laatste percentage hoger zou zijn.

    • Leiden stond ook altijd te boek als de stad met het laagste gemiddelde IQ, ondanks de aanwezigheid van een universiteit.

  2. Zoals in het artikel staat: het zijn cijfers. Aan vermogen dat in de stenen van je huis zit, heb je niets.

  3. Walter Leiden

    Tuurlijk is dit zo … Leiden bevindt zich midden in de “allochtonen met niet westerse achtergrond” regio .. en aangezien 60 % van ALLE uitkeringstrekkers en gevangenen bestaat uit die mensen is dit vrij logisch natuurlijk

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Over de auteur

Arjen Kennis

Je bent nu offline