Wijkvereniging wil nieuwe naam voor Garenmarktplein

39

Als begin volgend jaar de ondergrondse parkeergarage aan de Garenmarkt klaar is en het plein wordt ingericht, wil de Vereniging voor Pieters- en Academiewijk en Levendaal-West (PAL Leiden) heel graag dat het gebiedje tussen de bebouwing van nieuwe straatnamen wordt voorzien. “Een mooi plein verdient een mooie naam,” zo is de gedachte en bovendien kan er dan in een klap een einde worden gemaakt aan de verwarrende straatnamen rondom het voormalige parkeerplein.

Zo draagt nu niet alleen het straatje tussen de Hoefstraat en de Steenschuur de naam Garenmarkt, maar ook het plein zelf. Best verwarrend allemaal vinden de leden van de werkgroep ‘Plein aan de Garenmarkt’ van de wijkvereniging. Ze hebben daarom de enquête ‘Nieuwe naam Garenmarkt‘ opgesteld om meningen te peilen voor een nieuwe naam.

Ook heeft de Leidse straatnamencommissie onlangs bedacht dat het straatje voor appartementencomplex het Kruytschip beter Kruitschip kan gaan heten. Dat wil de wijk niet en er wordt begin december dan ook formeel op gereageerd. Er wordt dan een pleidooi gehouden om het Kruytschip te beschouwen als een gebouw aan de Garenmarkt. De bewoners krijgen dan als adres Garenmarkt, Kruytschip 1, 2, 3 enzovoorts. “Want de Garenmarkt is een straat en het Kruitschip is een gebouw.”

Zo moet het Garenmarktplein eruit gaan zien als de ondergrondse garage klaar is.(Impressie: Gemeente Leiden).

De aanleg van het toekomstige plein  op het dak van de ondergrondse parkeergarage biedt volgens PAL Leiden een uitgelezen kans om de bestaande verwarring over de namen van de omliggende straten en het plein op te lossen. “Maar vooral ook om het plein een naam te geven die historisch verantwoord is,” aldus de Huub Francken van de werkgroep.

Als mogelijke naam voor het plein geeft de werkgroep alvast een voorzet: Thorbeckeplein, Oosterlingplaats, Garenmarktplein of Le Pooleplein. Thorbecke schreef in het huis op Garenmarkt 9 dat zijn naam draagt aan de herziening van de Nederlandse grondwet. Oosterlingplaats is de oude naam van de plek waar nu het plein ligt en Garenmarktplein maakt goed het verschil duidelijk tussen straat en plein. Le Pooleplein tenslotte verwijst naar de textielfabriek die aan de Garenmarkt stond. Het plein ontstond toen die fabriek van de familie Le Poole werd afgebroken.

Delen

39 reacties

 1. Wat een geneuzel. Kennelijk beschikken sommige mensen over te veel vrije tijd die ze niet weten te vullen met interessantere of uitdagender bezigheden. Ik zou zeggen, pak een goed, dik en niet te gemakkelijk boek, neem plaats op een comfortabele stoel en stop met deze flauwekul.

 2. Het houden van de huidige naam is in de enquête dan weer geen optie…
  Dan krijg je er dus uit dat er een nieuwe naam moet komen omdat het volk het wil.
  Zo zou dat dus niet moeten.
  .
  Van huisadres veranderen zonder te verhuizen is trouwens serieus naar. Dat kost je jaren.

  • Dat men al jaren mijn adres niet kan vinden omdat er 2 Garenmarkten zijn en men denkt dat ik op het plein woon is ook niet fijn. Dat de straatnamencommisie 2 x dezelfde naam heeft gebruikt voor verschillende openbare ruimten mag niet. Daar zit dus de verwarring.
   M.v.g. Soyvo

 3. Ik ben het volledig met u eens Frits. Garenmarkt past bij de Leidse cultuur geschiedenis. Import Leidenaars hebben geen benul van het belang van het Leidse erfgoed en zaniken alleen maar.

  • Ik ben geboren en getogen op de Garenmarkt, dus geen import Leidenaar. Misschien de mensen dIe een 2de openbare ruimte dezelfde naam n.l. Garenmarkt (het plein) hebben gegeven wel. Ken uw cultuur geschiedenis!!!
   De garenmarkt is op de Garenmarkt gehouden en niet op het plein.

  • Dat men al jaren mijn adres niet kan vinden omdat er 2 Garenmarkten zijn en men denkt dat ik op het plein woon is ook niet fijn. Om het plein lopen Raamsteeg, Korevaarstraat, Levendaal en als we niet oppassen Kruitschip. Dat plein daar in het midden heet dus Garenmarkt. En daar woon ik niet, want ik woon op de Garenmarkt. Snap je het nog. Dat de straatnamencommisie 2 x dezelfde naam heeft gebruikt voor verschillende openbare ruimten mag niet. Daar zit dus de verwarring. Dus als er plein achter Garenmarkt komt is het opgelost.
   M.v.g. Soyvo Geboren en getogen op de Garenmarkt.

 4. Het Zwarte Garenplein, met verwijzing naar de ‘uitvinders’ die dit allemaal overhoop halen.

 5. In het bericht staat dat “de wijkvereniging niet wil dat de straat voor het Kruitschip ook Kruitschip gaat heten” Dat is voorbarig. Er is een enquête uitgezet. De resultaten daarvan zijn nog niet bekend. Als de “straat” (niet meer dan een soort ventweg) anders zou gaan heten krijg je een adres als: Pietje Puk, Kruitschip x, Garenmaktplein y, 2311RS Leiden. Nu is dat eenvoudiger: Pietje Puk, Kruitschip x, 2311 RS Leiden. Wel zo makkelijk

 6. Fred Beerenfenger op

  Krijgen we dan weer zo´n naam als bij de nieuwe bruggen van het Singelpark? GARENMARKT!!

 7. Garenmarktplein. Dat doet herinneren aan de voormalige Garenmarkt! Laten we niet alleen de wijkvereniging hierover beslissen. Dat plein is niet “van” de wijkvereniging maar van heel Leiden. Ook niet alleen van nieuwkomers waar vandaan dan ook! Laatstgenoemden zouden zich moeten verdiepen in de geschiedenis van de stad.
  Als hier ook weer een nieuwe naam aan gegeven wordt, verdwijnt weer een stuk cultuurgeschiedenis. Het is belangrijk om die te kennen om begrip te krijgen voor wat in Leiden leeft en geleefd heeft!

  • Hoezo voormalige Garenmarkt. Ken je stad!!! Er zijn 2 Garenmarkten.

   M.v.g Soyvo, geboren en getogen op de Garenmarkt, welke?

 8. Een Leids burger op

  De naam Garenmarktplein is het meest voor de hand liggend.
  Hoewel die naam, naast andere namen, ook voor komt bij de enquette vind ik het eigenlijk niet nodig daar speciaal een enquette over te gaan houden of een straatnamencommissie daar over te laten beslissen.
  http://palleiden.nl/themas/naamgarenmarkt/

 9. Het kan toch gewoon Garenmarkt blijven?? Waarom zou het verwarrend zijn? Als je op zoek bent naar een huis(nummer), dan ga je sowieso niet op het plein kijken waar geen huizen staan.

 10. Als dit plein perse een nieuwe naam moet krijgen, zou ik ook kiezen voor Garenmarktplein. Als daar geen draagvlak voor is, dan is het beter de oude naam van Garenmarkt te behouden. Ik vraag me alleen wel af: hoe democratische moeten we hierover zijn?

 11. De lammermarkt is toch ook niet inees Lammermarktplein gaan heten ? Wat is dit voor onzin??

 12. Als de huisnummering het niet te ingewikkeld maakt kan het stukje straat tussen de Garenmarkt/Raamsteeg en de Hoefstraat nog wel Garenmarktstraat genoemd kunnen worden. En anders laten zoals het nu is.

  Weet iedereen trouwens dat het stukje “Garenmarkt” aan de andere kant, dus aan de kant van het Vd
  Werfpark nog Levendaal heet?

  • Het plein is omsloten door Raamsteeg, Korevaarstraat, Kort Levendaal en Garenmarkt. Het is precies andersom. De straat heet Garenmarkt en het latere plein nu ook, dus zet er plein achter.
   Het stuk tussen Raamsteeg en v.der. Werfpark heet Garenmarkt.
   De Garenmarkt loopt van Hoefstraat tot Steenschuur. Ken je stad.

 13. Het plein kan heten “De Grondwet”. Men kan dan zeggen: “ik ga parkeren onder De Grondwet.”
  Uiteindelijk parkeer je daar onder de grond.

  • Verdomd. Dus de Stichting Joods ”Koltarboet” (Stem van de Kultuur), ook wel de synagoge genoemd ligt aan het Levendaal.

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 107.5 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline