Raadsleden willen zekerheid voor Leidse vluchtelingen: “Desnoods kost dat maar geld”

43

Als het aan het college van burgemeester en wethouders ligt, sluit de bed-bad-brood-opvang in Leiden binnen een jaar haar deuren. Volgens landelijke afspraken moet de opvanglocatie aan het Maansteenpad uiterlijk in 2022 zijn gesloten, maar Leiden wil dat eerder doen om op die manier 725.000 euro te besparen. De vluchtelingen krijgen nieuw onderdak in Rotterdam, maar diverse partijen in de Leidse politiek maken zich zorgen over de manier waarop dat gaat. “We willen zeker weten dat iedereen een goede plek zal krijgen.”

Een jaar geleden werden landelijke afspraken gemaakt om het aantal lokale opvanglocaties voor vluchtelingen die in Nederland geen recht hebben op asiel flink te verminderen. De lokale bed-bad-brood-voorzieningen (BBB) worden in die afspraken vervangen door een tiental Landelijke Vreemdelingenvoorzieningen (LVV). Omdat Leiden aankijkt tegen een flink tekort in het sociaal domein wil wethouder Damen de voorzieningen aan het Maansteenpad in Leiden zo snel mogelijk sluiten.

Deadline
“Wij willen eerst horen wat de wethouder concreet van plan is”, zegt D66-raadslid Susannah Herman in Politiek071. “We willen dat deze BBB-voorziening pas dicht gaat als we zeker weten dat iedereen die er nu zit een goede plek kan krijgen.” Dat dat extra geld gaat kosten is dan maar zo, meent Herman, omdat ze het ‘belangrijker vindt dat er een goede overdracht is dan dat er vanwege bezuinigingen in het sociaal domein een deadline van sluiting wordt gehaald’.


D66-raadslid Susannah Herman en SP-raadslid Ries van Walraven in gesprek met IJsbrand Terpstra in Politiek071

Als het aan SP-raadslid Ries van Walraven ligt, sluit de opvang überhaupt niet. “Er is veel geld gestoken in het opzetten van het centrum. Als er op een later moment weer een nieuwe vluchtelingenstroom op gang komt, moeten we het wiel weer opnieuw uitvinden. Dat is kapitaalvernietiging.” Daarnaast is ze enthousiast over de kleinschaligheid van de Leidse opvang en vreest dat de grootschaligheid van de Rotterdamse opvang ten koste gaat van de kwaliteit. “Hoe grootschaliger, hoe minder goed je mensen kunt begeleiden.”

‘Niet kiezen tussen galg en guillotine’
Ook Herman maakt zich zorgen over de lange termijn. De stichting die de opvang regelt, Stichting Uitgeprocedeerde Vluchtelingen (STUV), vreest namelijk voor haar voortbestaan. “We moeten voorkomen dat de STUV zo erg wordt uitgekleed dat ze alleen nog maar een folderdistributiecentrum zijn”, zegt Herman over de stichting die naast de opvang van de vluchtelingen ook zorgt voor de nodige begeleiding. “Daar moet dan ook een financieel plaatje bij komen”, zegt ze met het oog op de lastige de bezuinigingen die nu zijn aangekondigd.

Morgenavond wordt in de gemeenteraad gestemd over de begroting voor 2020 en komt ook de BBB-voorziening aan bod. Van Walraven zou daarbij het liefst zien dat er geld komt uit andere beleidsterreinen – ‘bijvoorbeeld stadspromotie’ – om de voorziening open te houden. Geld bij andere sociale voorzieningen weghalen vindt ze geen optie. “Ik ga niet kiezen tussen de galg en de guillotine.” Over dat zogenoemde hek in het sociaal domein werd afgelopen week nog tot laat gedebatteerd, waarbij is besloten om dat idee niet los te laten. Om de BBB-opvang langer open te houden, zal dus gekeken moeten worden naar geld dat aan andere zorg- en minimavoorzieningen wordt uitgegeven op dit moment.

Toezeggingen
In aanloop naar de gemeenteraad van morgen werken Herman en Van Walraven aan een manier om het stadsbestuur de nodige toezeggingen te ontlokken. Herman gaat wethouder Marleen Damen dinsdagavond om die toezeggingen vragen tijdens de begrotingsbehandeling, Van Walraven gaat een motie indienen. “Om de BBB op die manier toch nog op een langere termijn open te houden”, aldus het SP-raadslid. “Het hangt er een beetje vanaf wat GroenLinks gaat doen, maar ik heb het idee dat die motie er doorheen komt.”

Delen

43 reacties

 1. Wytzia Raspe

  Diezelfde partijen hebben in de landelijke politiek voor de landelijke opvang gepleit. Hier nu proberen op eigen houtje mensen een baan te laten houden betekent dat wij Leidenaren dubbel betalen. Voor landelijk uit de belasting en voor hier uit de OZB.

 2. Er gaat al genoeg geld toe naar de opvang van asielzoekers in Nederland die nog in procedure zitten. Vorig jaar welgeteld bijna 600 miljoen Euro. Zie: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/asielbeleid/vraag-en-antwoord/uitgaven-rijk-provincies-gemeenten-voor-opvang-asielzoekers De BBB in Leiden is in strijd met het beleid van het Rijk, deze groep van uitgeprocedeerden moet gewoon het grondgebied van Nederland/de EU verlaten, net als iedere andere vreemdeling waarvan de wettelijke verblijfsduur is afgelopen.

  Willen Herman (GL) en Van Walraven (SP) zich nu eindelijk eens schikken naar wat een politieke meerderheid in de Tweede Kamer allang voor hen heeft besloten? Hoelang denken ze hier nog door te gaan met hun burgelijke ongehoorzaamheid in het doorkruisen van het rijksbeleid? Misschien kunnen ze zich beter druk maken om de burgers van hun stad die op het minimumniveau maandelijks moeten zien rond te komen en door hun stadsbestuur nog verder uitgekleed worden in hun toch al schamele bestaan. Stelletje idioten.

  • Een Leids burger op

   ¨Misschien kunnen ze(D66 en SP) zich beter druk maken om de burgers van hun stad die op het minimumniveau maandelijks moeten zien rond te komen en door hun stadsbestuur nog verder uitgekleed worden in hun toch al schamele bestaan. Stelletje idioten.¨
   .
   Precies: eigen volk eerst.
   Bovendien gaat het hier om notabene uitgeprocedeerde illegalen (geen echte vluchtelingen dus) die eigenlijk een enkele reis land van herkomst zouden moeten krijgen of als dat niet haalbaar is in ieder geval naar de landelijke opvang in Rotterdam zouden moeten gaan.
   .

   Hoewel ik het meestal oneens ben met ´t Damentje van de PvdA ben ik het deze keer wel eens met haar dat de BBBB-opvang(bed-,bad-,brood-,bieropvang) gesloten zou moeten worden. En liever nog, wat mij betreft, vandaag dan morgen. Dus ook geen 110.000 euro per jaar als overgangsperiode. Hierop kan prima bezuinigd worden.
   .
   Het is niet te verkopen dat notabene illegalen gepamperd worden en legale minima wel moeten inleveren. Typisch Slinks beleid…..

   • ‘Precies: eigen volk eerst.’

    Neen elb, dat is ook weer het tegenovergestelde. Prima als het gaat om erkende vluchtelingen, die mogen wat mij betreft best wat geld kosten en verdienen alle hulp bij hun integratie in onze samenleving. Daar heeft wethouder Damen in de vorige collegeperiode ook een prima Leidse aanpak voor opgezet bij DZB, zoals (intensieve) taalcursussen, (om)scholingscursussen en hulp bij het vinden van een baan. Maar die gasten in de BBB opvang hoef je inderdaad geen mededogen voor te hebben. Dit zijn economische gelukszoekers die eenmaal afgewezen in een EU-lidstaat het doodleuk opnieuw proberen in het volgend Europees land. Of die hier aan de lopende band door mensensmokkelaars met vrachtwagens tegelijk in containers aangevoerd worden. Met alle gevaarlijke situaties van dien voor hun eigen veiligheid (zoals laatst met de gestikte Vietnammezen op weg naar Engeland) en die van andere weggebruikers doordat ze langs snelwegen lopen. https://www.1limburg.nl/video-truckers-proberen-vluchtelingen-te-vangen-op-snelweg Daar zie ik echter op korte termijn niet zo snel een oplossing voor komen. Zolang asielprocedures in de Europese lidstaten niet hetzelfde zijn blijf je dit fenomeen helaas houden. Wat dat betreft zit er sinds het Verdrag van Dublin uit 1990 werd geratificeerd weinig ontwikkeling in Europese samenwerking op dit vlak.

    • Een Leids burger op

     Maar het gaat juist hier helemaal NIET om echte vluchtelingen, maar juist WEL om uitgeprocedeerde illegalen bij de BBBB-opvang en STUV..
     Of in je eigen woorden: ¨Misschien kunnen ze(D66 en SP) zich beter druk maken om de burgers van hun stad die op het minimumniveau maandelijks moeten zien rond te komen….¨

     • Ja inderdaad, In een ideale wereld hebben we genoeg geld , ruimte , woningen, opvang en steun voor iedereen die hier “recht” op heeft en zou dit gelijk verdeeld kunnen worden: Nederlanders (dit zijn dus ook statushouders) maar ook vluchtelingen (Er van uitgaande dat echte vluchtelingen niet illegaal worden). Alleen in de wereld waar we in leven hebben geld te kort, ruimte en woning/huisvesting tekort en zijn scheve voorrangs verhoudingen voor mensen die steun nodig hebben: Van de Nederlanders krijgt een steeds groter wordende groep statushouders gewoon voorrang op steun en huisvesting en dit geldt zelfs ook voor illegalen (natuurlijk hopende dat er een eerlijk proces is geweest) Dat is toch niet te verdedigen wanneer je als volk hiermee te maken krijgt. Ik denk ook dat dit niet wordt opgemerkt bij een groot deel van de D66 en Groenlinks elite. Die kijken om zich heen en zien dat nergens in hun leven ingrijpen. Zij zijn vooral bezig met deugdelijk en moralistisch overkomen in hun sociale kringen. Dit oppervlakkige denken is aantrekkelijk voor jongere mensen die niet goed hebben geleerd zelf te denken vandaar dat er steeds een nieuwe lichting bij komt.

     • tjonge jonge schrijf ik Groenlinks ipv SP, sorry mensen ik sta al in de hoek om boete te doen nu…okee, wel met laptop….en een bakje koffie. Maar wat wel opmerkelijk is dat van mensen die het menen op te nemen voor de zwakkere medemens dat die er toch hele vreemde voorkeuren(en afkeuren) op na houden die niet passen bij een goed en gelijkwaardig streven.

 3. Carin Blansjaar

  Hier wel geld voor maar voor de mensen in de minima wordt niets gedaan neem als voorbeeld leiden helpt een organisatie die er voor de mensen was gewoon weggebonjoerd schaam je gemeente leiden eerst je eigen mensen en dan de rest 🤬

 4. Brigitte de Jeu

  Dat gaan ze uit eigen zak betalen neem ik aan? Ik bedoel… Als ik iets heel graag wil moet ik er ook voor sparen en alsnog zelf betalen. Dus als ze een beetje harder werken, overuren maken kunnen ze er misschien samen 1 onderhouden??

  • Een Leids burger op

   Nee Brigitte, helaas gaat dat dus ten koste van de legale minima.
   Eerder hebben we in de berichtgeving op Sleutelstad al kunnen lezen dat er een hek zou staan om het sociaal domein. Maar dat geldt schijnbaar niet voor illegalen die zonodig gepamperd moeten worden volgens die 3 raadsleden van SP en D66.

  • Marijn Schaaf

   Brigitte de Jeu Ga maar uit van niet dat de bewoners alweer voor moeten opdraaien omdat er gewoon paar ambtenaren tussen zitten die liever meten met 2 maten & liever lui dan moe zijn

 5. Jaap van der Marel op

  Laat iedereen goed onthouden van welke partijen deze raadsleden zijn en dit laten meewegen in de stemkeuze bij de volgende gemeenteraadsverkiezingen. Dan maar voor eens en voor altijd afrekenen met deze partijen die de belangen van de verkeerde mensen behartigen.

 6. De heer Smolders op

  Wij van de Facebook community Vluchtelingen en asielzoekers welkom in Nederland. Zijn duidelijk.
  De bed-bad-brood-opvang MOET blijven in Leiden. Het gaat om zeer kwetsbare mensen uit de samenleving. Zonder perspectief en zonder kansen. Leiden moet sociaal zijn en deze mensen een nieuwe toekomst gunnen!
  Geef ze kansen, geef ze perspectief geef ze een beter leven!!!

  • Kickout fakenews op

   Ja, dat is weer zo’n nepnieuws community. De foto op de beginpagina spreekt al boekdelen met dubieuze figuren als Ho Chi Minh, terrorist Arafat en commies als Lenin. Mafklapper.

 7. Willem Brandt

  Als ik oudjaarsavond illegaal vuurwerk af steek in de binnenstad is dat illegaal en wordt ik opgepakt en krijg een grote boete,,, als je als illegale in leiden verblijft heb je een clubje linkse mafklappers die op kosten van de leidse bevolking ervoor zorgen dat ze 1 gratis onderdak hebben, 2 gratis voedsel, 3 gratis kleding, gratis zakgeld en ik ben bang dat dezelfde groen links dadelijk zegt breng de IS kindertjes die ons naar het leven staan met hun moeder maar naar leiden want wij knijpen de leidse bevolking wel uit om dat te betalen

 8. Heleen Vogelaar

  “Als het aan het college van burgemeester en wethouders ligt, sluit de bed-bad-brood-opvang in Leiden binnen een jaar haar deuren.”

  Begon goed dit artikel…

 9. Wilma Stouten

  En wie gaat dat betalen.
  Het Nederlandse volk mag daar voor opdraaien.
  Lekker beslissen over de rug van het volk 😬😬😬.
  Boodschappen duurder wat meer belasting betalen en daar gaan je zuur verdiende centjes
  😬😬

 10. Nico Koolmoes

  Als al die leden in Nederland die hier voor zijn nou eens zelf een paar van die opvreters in huis nemen, dan zijn deze binnen een paar weken bekeerd. Als zij geplukt en leeggeroofd achter blijven.

 11. Paula van Heijningen

  het zijn uitgeprocedeerde asielzoekers dus dat betekent ook uitgeprocedeerd , in Leiden wordt overal op de bezuinigd Voedselbank is gesloten dus ook de lokale bed-bad-brood-voorzieningen (BBB) sluiten anders moeten ze ook andere dingen zoals de voedselbank weer openen die ze nu sluiten

 12. Koos Henzen

  Uitzetten en wel direct. Uitgeprocedeerd is uitgeprocedeerd!! En zet gelijk ook die “asieladvocaten“ uit die tonnen verdienen aan deze mensen!

  • Phoe zeg Renee, je bent echt een genie, Jij vindt vast heel veel mensen dom. Heel jammer dat je ook in slecht geformuleerde argumenten niet een kern van waarheid ziet en zelfs ook op spelfouten gaat letten, let dan ook even op de onvolledige formulering van “vluchtelingen” in de titel. Het is zeker een slechte zaak wanneer echte vluchtelingen uitgeprocedeerd zijn, dan is er iets verkeerd gegaan.

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Over de auteur

IJsbrand Terpstra

Politiek verslaggever in de Leidse regio en presentator van Politiek071.

Je bent nu offline