Dag van de Mantelzorg: waardering voor de mantelzorger in de regio

3

In de afgelopen week werden er in de Leidse regio door de gemeenten samen met maatschappelijke organisaties diverse activiteiten voor mantelzorgers georganiseerd. Op de symbolische ‘Dag van de Mantelzorg’ wordt de mantelzorger in Nederland in het zonnetje gezet als blijk van waardering voor hun inzet.

Ruim twintig jaar geleden nam MantelzorgNL het initiatief voor de speciale dag die inmiddels uitgegroeid is tot een jaarlijks terugkerende activiteit. Sinds 2015 zijn gemeenten vanuit de Wet op maatschappelijke ondersteuning verplicht mantelzorgers te waarderen. De wijze waarop invulling wordt gegeven aan de individuele waardering mag een gemeente zelf bepalen.

Mantelzorgwaardering
MantelzorgNL deed in oktober onderzoek naar de individuele mantelzorgwaardering van alle Nederlandse gemeenten. “Voor veel mantelzorgers is de waardering belangrijk als erkenning van hun inzet”, zegt Liesbeth Hoogendijk, bestuurder van MantelzorgNL. In de Leidse regio zijn de verschillen per gemeente opmerkelijk divers. Voorschoten is de enige gemeente die geen individuele waardering toekent aan de mantelzorgers.

Het onderzoek van MantelzorgNL vermeldt dat Voorschoten deze waardering heeft afgeschaft. In een reactie laat de gemeente weten dat zij samen met Voorschoten Voor Elkaar hebben gekozen om de individuele waardering te vervangen door een collectieve. De gemeenten Oegstgeest en Zoeterwoude verblijden de mantelzorgers met een bos bloemen. In Leiden kan de mantelzorger rekenen op een cadeaubon ter waarde van 50 euro. Leiderdorp kiest ervoor om de mantelzorger te waarderen met een contant bedrag van 95 euro.

MantelzorgNL onderzocht ook de online vindbaarheid om als mantelzorger in aanmerking te komen voor een blijk van waardering. De gemeenten in de Leidse regio scoren hierin prima met een oproep via de gemeentelijke website en de maatschappelijke organisaties EVA en Voorschoten Voor Elkaar. Het is wel opmerkelijk dat een mantelzorger zelf het initiatief moet nemen om voor een attentie in aanmerking te komen. Per gemeente zijn er ook veel verschillen in de voorwaarden waar een mantelzorger aan moet voldoen.

MantelzorgNL schat het aantal mantelzorgers in Nederland op circa 4,4 miljoen mensen. Hoeveel mensen in de Leidse regio actief zijn is niet bekend, op basis van het landelijke cijfer zou één op de drie mensen van zestien jaar en ouder enige vorm van mantelzorg uitvoeren.

Ongeveer 750.000 mensen geven aan langdurig (meer dan drie maanden) en intensieve (meer dan acht uur per week) zorg te verlenen, dat komt neer op zeventien procent van alle mantelzorgers. Ondanks de veelal zware taak geeft toch het merendeel van de mantalzorgers aan te ‘genieten’ van de leuke momenten van het zorgen. Een groot aantal mantelzorgers is niet bekend bij gemeente en maatschappelijke organisaties.

De vrees van MantelzorgNL is dat de individuele waardering in de komende jaren bij meer gemeenten zal worden afgeschaft. Hiervoor in de plaats zal de nadruk komen te liggen op collectieve activiteiten waarbij mantelzorger met elkaar onder andere ervaringen kunnen uitwisselen.

Deze diashow vereist JavaScript.

In Leiden, Oegstgeest, Leiderdorp en Zoeterwoude organiseerde EVA samen met de gemeente in de afgelopen week diverse activiteiten voor de mantelzorger. Shantykoor de WeidePoort zorgde in Zoeterwoude voor een muzikale noot tijdens een stamppottenbuffet. In Oegstgeest klonk licht klassieke muziek tijdens een koffieconcert. Leiderdorp organiseerde een muzikale high tea terwijl in Leiden het brunchbuffet werd opgeluisterd met muziek van The Nétz.

De gemeente Voorschoten en Voorschoten Voor Elkaar organiseerden zaterdag een dagje uit, met een rondleiding door het Louwman Museum, een verwenmiddag compleet met kapper, massage en schoonheidsbehandeling en met als dag afsluiter een dinerbuffet bij Van der Valk. Wethouder Marcel Cramwinckel opende dit jaar het diner om namens de gemeente zijn waardering uit te spreken voor de mantelzorgers.

Delen

3 reacties

 1. Jaap den Hollander op

  Blijkbaar is Voor Elkaar een organisatie
  die alles op vrijwillers gebied regelen.
  Iniedergeval parkeert de gemeente al hun vrijwillers taken er.
  Maar mijn idee is dat niet zonder risico,
  groter is niet altijd beter.

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Over de auteur

Arjen Kennis

Je bent nu offline