Zo ziet de Hooigracht er zonder bomen uit

31

De bomenkap aan de Hooigracht is afgerond. De afgelopen dagen werden alle bomen omgezaagd, waarna ze in de klaarstaande versnipperaar verdwenen. Het weghalen van de bomen gebeurt vooruitlopend op de volledige herinrichting van de straat die in januari begint. Van de tientallen bomen worden er drie verplant en zeven blijven staan. De rest wordt na de herinrichting gecompenseerd.

Als de Hooigracht, inclusief de Pelikaanstraat en de Sint Joristeeg en Watersteeg, klaar zijn, keren ook de bomen terug. Dat worden er meer dan er nu zijn gekapt. “Er zijn er nu zo’n  veertig gekapt en eer komen er rond de zestig terug,” vertelt wethouder Ashley North die zelf ook wel even moest wennen aan de aanblik van een Hooigracht zonder bomen. “Maar het wordt straks veel mooier en ook beter voor de vogels en insecten.”

Chris de Waard sprak wethouder North over de bomen op de Hooigracht in Leiden.

Iepen
De gemeente stelde begin vorig jaar een bomenplan vast door dit deel van de Centrumroute, zoals het herinrichtingsproject heet. Daarin is gekozen voor het aanplanten van Iepen. Die doen het goed in een stedelijk omgeving en bovendien is het een boomsoort die niet veel in de binnenstad van Leiden voorkomt.

ln het kader van biodiversiteit en tegengaan van ziektes is gekozen voor een aantal Iep-soorten dat resistent is voor de lepziekte. Er worden drie tot vijf verschillende soorten gemengd: de Ulmus ‘Clusius’, ‘Columella’, ‘Dodoens’, ‘Lobel’ en ‘Plantijn’ zoals de Latijnse namen van de verschillende soorten luiden.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

De Hooigracht zonder bomen

Een bericht gedeeld door sleutelstad (@sleutelstad) op


Grote nieuwe bomen
Bij aanplant van de bomen wil de gemeente variëren in de leeftijd van de bomen, maar het gaat in alle gevallen om grote al wat oudere bomen. Omwonenden hebben daar nadrukkelijk om gevraagd.

Delen

31 reacties

  1. De vorige wethouder Laudy vond het zo slordig zstaan, allemaal verschillende soorten bomen en koos voor 1 soort, die Iep. Voor de biodiversiteit zouden de gekapte bomen veel beter zijn. Er zouden bij nieuwe plannen om een straat te herontwikkelen altijd bestaande bomen mee moeten genomen worden in het plan. En 2 maanden voor de werkzaamheden gaan starten nu al de bomen kappen? Het is een hele nare straat geworden zo.

  2. Hilbert van Marion

    Ik moet zeggen dat t lekker overzichtelijk was vandaag, ben zeker voor groen, maar kom op, we wonen in een krap stadje en t slibt behoorlijk dicht, kon vandaag alle zebrapaden en overig verkeer goed zien, stuk veiliger, maak mooie groene parken en bomen op plekken waar t mogelijk is, maar hier vind ik t eerlijk gezegd een verbetering, die bomen stonden half in t fietspad en werden echt te groot

  3. Hendrika Henneke

    Nu nog alles strak voet paden vooral de fiets paden die zijn levens gevaarlijk. Hopen dat dit snel gebeurt. Voor het nog erger word dan het al is. Tegels alles ligt los ja bomen kappen is zo gedaan.

  4. Prima! Nu hebben we eindelijk goed (over)zicht in de smalle straat en dat maakt het stuk veiliger.
    Kleine boompjes er voor terug die op plaatsen staan zodat ze het zicht niet ontnemen en het kan nog wat worden.

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 107.5 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline