Partij Sleutelstad definitief uit elkaar; oprichters mogelijk uit partij gezet

16

Partij Sleutelstad zegt het vertrouwen in raadslid Anandkoemar Jitan en duo-raadslid Anand Siwpersad op. Dat doet het bestuur van de partij naar eigen zeggen op basis van een artikel dat eerder vandaag op Sleutelstad verscheen. Daarin wordt duidelijk dat het onderlinge vertrouwen in de fractie de afgelopen maanden tot een dieptepunt is gedaald. Het partijbestuur bekijkt nog of het mogelijk is om de twee fractieleden uit de partij te zetten.

“Tot ons verdriet  moeten wij u mededelen dat er een breuk binnen de fractie van Partij Sleutelstad is ontstaan”, laat (fractie)voorzitter van Partij Sleutelstad Maarten Kersten vanmiddag in een verklaring weten. “Na het lezen van het vandaag geplaatste artikel op Sleutelstad, waarin duo-raadslid Anand Siwpersad koerst op afsplitsing, was de maat voor het bestuur vol. Het bestuur heeft daarom – overigens vanuit meer redenen dan dit alleen – besloten om het vertrouwen in de heer Jitan en de heer Siwpersad op te zeggen.”

Onwerkbare situatie
Het nieuwe bestuur, dat sinds eind september in functie is, heeft de afgelopen weken geprobeerd om het verbroken contact met de oprichters van de partij te herstellen. Daarop is naar eigen zeggen geen enkele reactie gekomen, waardoor een onwerkbare situatie ontstond in de gemeenteraad. Het besluit om het vertrouwen twee leden van de fractie nu op te zeggen, heeft als gevolg dat fractie van Partij Sleutelstad nog slechts uit fractievoorzitter Maarten Kersten, de duo-raadsleden Famke Güler en Corona van Malkenhorst en fractiemedewerker Thijs Vos bestaat. “Deze breuk beschadigt de partij en gaat ten koste van de kiezers.”

De vertrouwensbreuk is het gevolg van een conflict over de verdeling van de bestuursfuncties van de partij. Het nieuwe bestuur wordt door de oprichters van de partij niet erkend. Dat blijkt eens te meer uit een persverklaring die zondagmiddag wordt verspreid waarin het telkens over een ander, ‘officieel’ bestuur gaat. “Het officiële bestuur van Partij Sleutelstad, verkozen in 2018, betreurt het feit dat de heer Maarten Kersten het vertrouwen heeft opgezegd in raadslid Jitan en duoraadslid Siwpersad”, staat in een verklaring van de oprichters van de partij. “Het is spijtig te vernemen dat de heer Kersten via de media het vertrouwen heeft opgezegd en daarmee definitief wegloopt met zijn zetel.”

Van wie is de partijnaam?
De groep oprichters beschouwt hun eigen Prem Kalicharan nog steeds als voorzitter van de partij, maar dat werd nooit geregistreerd bij de Kamer van Koophandel en is daardoor niet rechtsgeldig. Desondanks gaat ‘het officiële bestuur van Partij Sleutelstad de komende tijd gebruiken om de partij te herstructureren en terug te gaan naar de basisprincipes: invloed van de Leidenaren op de lokale politiek’. “Om de partij en haar kernwaarden te behouden, heeft het officiële bestuur inmiddels de nodige juridische stappen ondernomen”, aldus de oprichters, die de hoop op het behoud van de naam Partij Sleutelstad voor de zetel van Anandkoer Jitan nog niet hebben verloren.

Tien Leidse fracties
Hoe de opsplitsing in de praktijk vorm gaat krijgen, zal de komende tijd duidelijk worden. De griffier van de gemeente Leiden, die de gemeenteraad ondersteunt, gaat vanaf morgen bekijken wat de praktische en financiële gevolgen zijn van de opsplitsing van de partij. Wat wel vaststaat is dat de zetel van een verkozen raadslid niet kan worden afgenomen. Dat betekent dat de Leidse gemeenteraad vanaf nu tien politieke fracties heeft, waarvan Maarten Kersten en Anandkoer Jitan er twee zijn met beiden één zetel. Wie van de laatste twee de naam Partij Sleutelstad mag voeren, zal op een later moment duidelijk worden.

Fractievoorzitter Maarten Kersten zal maandagavond 4 november aanschuiven in Politiek071 (19.00 tot 21.00 uur) om een nadere toelichting te geven. Het gesprek met Kersten begint om 19.30 uur.

Delen

16 reacties

  1. “Wie van de laatste twee de naam Partij Sleutelstad mag voeren”(…)

    Uitstekend moment om daar een lokaal referendum over te organiseren (kuch!). Zo hebben de mensen die op deze politieke soapserie hebben gestemd in 2018 er tenminste nog iets over te zeggen…

    • Een Leids burger op

      Alweer een referendum? Je wordt er zolangzamerhand doodziek van hoeveel referenda er al niet georganiseerd zijn door PS. 🙂 Zelfs het Lead-referendum is ze niet eens gelukt.
      Nee, dit lijkt mij toch meer een interne zaak voor de partij zelf.
      .

      Op de website van Parij Sleutelstad staat met grote letters : Partij voor het lokaal belang. Dat zou een goede naam kunnen zijn en de andere partij dan Referendumpartij bijvoorbeeld zodat de SleutelstadWaard zijn politieke partijgasten niet meer hoeft te wantrouwen. 🙂
      https://sleutelstad.nl/2010/01/16/raad-van-state-buigt-zich-over-naam-partij-sleutelstad/

  2. Dit conflict gaat sowieso schade achterlaten. Dat is jammer want Leiden wordt nu voornamelijk bestuurd door ambtenaren, die nooit publiekelijk verantwoordinge afleggen over wat er binnenskamers wordt besloten. Daar probeert Kersten met zijn partij wat aan te doen.

  3. Een Leids burger op

    ¨De vertrouwensbreuk is het gevolg van een conflict over de verdeling van de bestuursfuncties van de partij.¨
    .

    Ja, 2 kapiteins op 1 kapseizend referendumschip gaat niet natuurlijk….
    Dus kunnen ze maar beter uit elkaar gaan.
    Ook in 2014 was er al iemand van de Siwpersad-dynastie uit de partij gestapt:
    https://sleutelstad.nl/2018/01/17/derde-poging-partij-sleutelstad-plekje-leidse-gemeenteraad/#comment-267861
    .

    Het gebeurde wel vaker dat binnen een lokale partij scheuring optrad: denk bijvoorbeeld aan Leefbaar Leiden en de afgesplitste groep Kok destijds.

  4. De partij/fractie voor lokaal belang desintegreert in twee kleuterclubjes voor eigenbelang. Einde verhaal. Volgende dorpsklucht?
    .
    Voor het functioneren van de gemeenteraad is het slecht. Nog meer fracties, nog meer sprekers die niets te melden hebben, nog langere vergaderingen, nog minder belangstelling bij de bevolking. Het kan trouwens ook erger: in de Haagse gemeenteraad zitten maar liefst 15 fracties.

  5. Hans Ket

    Wat jammer, zo’n goed geïntegreerde party met allemaal multi personen. 🙂 Krijgen we misschien weer echte leijenaars in de raad.

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Over de auteur

IJsbrand Terpstra

Politiek verslaggever in de Leidse regio en presentator van Politiek071.

Je bent nu offline