Bomen Hooigracht volgende week tegen de vlakte

32

Aanstaande woensdag worden op de Hooigracht in Leiden alle bomen gekapt. Ze  moeten wijken voor de centrumroute. Die doorgaande route tussen de stations Leiden Lammenschans en Leiden Centraal wordt gefaseerd gerealiseerd door het tracé opnieuw in te richten. De Lammenschansweg en de omgeving van de Jan van Houtbrug zijn al klaar. Het volgende deel loopt van de Sint Jorissteeg tot en met de Pelikaanstraat.

In januari beginnen de werkzaamheden. De gemeente wacht daarmee tot na de voor de ondernemers belangrijke feestmaand december voorbij is. Wel worden vooruitlopend op de herinrichting die van gevel tot gevel loopt alle bomen in de straat omgezaagd. Als de herinrichting klaar is komen er nieuwe bomen terug. Meer dan er nu worden weggehaald en qua grootte beter passend bij de straat.

Delen

32 reacties

 1. De Hooigracht is veel te smal. Eigenlijk zou er ook een rijtje huizen moeten worden afgebroken om de doorstroming te garanderen. En onlangs stond ik in de ochtendspits vast, omdat de vuilnisdienst zonodig om zich precies dat tijdstip als een slak over de gracht te wurmen. Waarom dat nou niet om een gunstiger moment kan, vraag ik me dan af.

  • Marinus klok op

   Eigenlijk zou de hele binnenstad plat moeten. Hebben we genoeg ruimte voor wegen en parkeren. Hoeft er ook geen vuilnis te worden opgehaald. Alles opgelost!

  • bomen hadden overgeplant kunnen worden daar zijn tegenwoordig machines voor
   waarom is dat niet gebeurt ( biomassa centrales )

  • Een Leids burger op

   1.Bomen vangen slechts CO2 op en zetten dat om in O2 bij zonlicht. ´s Nachts het omgekeerde proces. Bovendien komt bij het afsterven van de boom die CO2 uiteindelijk weer vrij.
   .
   2. De wortels van de grote bomen die er nu staan drukken de tegels van het fietspad op bepaalde plaatsen omhoog.
   ,
   3.En er komen meer maar dan kleinere bomen voor terug.

  • bomen gewoon kappen meer zon geen blat op mijn net gewasse auto betere doorstroming autos
   lant moet niet opslot

 2. Raymond van der Ree

  Al het commentaar: iemand ook een expert op het gebied van bomen?…..gaat het om ziektes?, of rot misschien en dus gevaar voor de omgeving? enz. Moet je niet wat inzicht en kennis hebben? Fijn FB: trek je klep open en zonder kennis of inzicht kun je je mening geven

 3. Grover Schouten

  Hup zo de bio massa centrale in,de fockers moeten toch net doen alsof ze groen bezig zijn,allemaal leugens ,geloof maar niet dat ze er meer tetug zetten want bomen planten en onderhouden kost geld

 4. Johan Pots

  Moet het nog zien met het huidige beleid betreffende pfas en stikstof. Vanwege pfas mag er geen zand verplaatst worden voordat het gekeurd is. Hoeveel zand gaat er verplaatst met de herinrichting van de Hooigracht ?

 5. Eindelijk, oude bomen er uit complete nieuwe straat en gelukkig weer nieuwe en jongere bomen terug.

 6. Peter Elfrink

  Deze plannen waren al ruime tijd bekend.
  Deze route is zoals nu te smal, te gevaarlijk met de grote en dikke bomen die er nu staan.
  Straks veiliger, duidelijker overzicht en zoals aangegeven veel meer bomen terug die er kunnen staan.

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 107.5 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline