Leiden stopt helemaal met opvang vluchtelingen

76

De afbouw van de Bed-Bad-Broodopvang (BBB) aan het Maansteenpad duurt mogelijk wat langer dan waarop het Leidse college inzet, maar dat de voorziening sluit, is zeker. Gisteren sprak bestuurslid Esther Karsch van de Stichting Uitgeprocedeerde Vluchtelingen Leiden (STUV) de raadscommissie toe in de hoop de politiek ervan te overtuigen de subsidie voor haar organisatie deels in stand te laten.

Chris de Waard in gesprek met de Leidse wethouder Marleen Damen over de toekomst van STUV en de BBB.

Afbouw Bed-Bad-Broodvoorziening
Als de BBB in Leiden is opgedoekt en de ‘ongedocumenteerde vluchtelingen’ zijn overgeplaatst naar de nieuwe landelijke vreemdelingenvoorziening (LVV) in Rotterdam, ziet STUV nog steeds een rol voor zichzelf als het gaat om de opvang van vluchtelingen. Karsch: “We bestaan 21 jaar en voordat in 2016 de BBB open ging vingen we ook al vluchtelingen op. We roepen de politiek op om terug te gaan naar die situatie.” STUV denkt daarvoor 250.000 euro per jaar nodig te hebben.

STUV alleen nog juridisch loket
Wethouder Marleen Damen voelt daar niet voor en gaat er vanuit de een raadsmeerderheid haar voorstel overneemt en de subsidie van STUV terugschroeft naar zo’n 110.000 euro per jaar. “STUV houdt dan een rol als het gaat om het geven van juridische informatie aan uitgeprocedeerde vluchtelingen en hulpverlenende instanties. Met het opvangen van vluchtelingen stoppen we helemaal. Dat hebben we met de rijksoverheid afgesproken.” Waar STUV die overgebleven werkzaamheden gaat uitvoeren en met welk deel van het personeel is vooralsnog onduidelijk.

Nu wel vertrouwen in opvang door rijksoverheid
Enkele jaren geleden lag Leiden samen met een flink aantal andere gemeenten nog op ramkoers met die zelfde overheid. Tegen de zin van het toenmalige kabinet opende Leiden in 2016 de BBB-opvang, ondanks kortingen die het rijk de halsstarrige gemeenten oplegde. “Toen hadden we geen vertrouwen in het rijksbeleid,” zegt Damen daar nu over. “Inmiddels is het bijna 2020 en zijn er goede afspraken gemaakt.’

Delen

76 reacties

 1. Walter De Bruijn

  De boel gaat dicht ,maar nog steeds 110.000 euro naar uitgeprocedeerde gelukszoekers ,die mogen niet blijven (gelukkig) dus waarom niet gewoon gelijk op het vliegtuig?

  • Wat een onmenselijke reacties. Stelletje lullo’s en kuttenkoppen. En nee, ik ben geen geitenwollensokkenrocker, ben geen linkse rakker.

 2. perfect en gelijk dat stuv ook opdoeken,en geen 250.000 of 110.000 subsidie maar gewoon niks nada nakkes

 3. Ik dacht dat we al Vluchtelingenwerk hebben die gratis juridische hulp bieden (ook gefinancierd door subsidie)? 110.000 euro subsidie is fulltime 3 juristen. Dat vind ik nog steeds veel geld.

   • De ambtsberichten van de ambassades zijn gewoon op orde. Ambassades worden met enige regelmaat en volgens schema bezocht door de Inspectie en Evaluatie Bedrijfsvoering (ISB) van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Als u niet met concrete voorbeelden komt, dan dient u zich ook te onthouden van dergelijke opmerkingen. M.a.w. u kletst maar wat in de ruimte.

   • Een Leids burger op

    Met ambtsberichten heeft dit niets te maken. Wel met benodigde inreisdocumenten zoals paspoort.
    En zonder paspoort wordt het een stuk moeilijker om het land van herkomst weer binnen te komen. Dat weet de uitgeprocedeerde illegaal natuurlijk ook….

  • Suzie Muis-Kuijpers

   Ik kende een homoseksuele vluchteling. Hij was uitgeprocedeerd en werd teruggestuurd. Binnen een week is hij vermoord, zoals hij had aangekondigd bij zijn verweer in de rechtszaal. Voor mij was hij een ECHTE vluchteling

   • Een Leids burger op

    Dat is een triest verhaal als het klopt.
    Maar helaas zijn er ook velen die zich als homo voordoen, terwijl ze dat helemaal niet zijn, om zo proberen een verblijfsvergunning af te dwingen. En dan is het wel eens moeilijk om het kaf van het koren te scheiden.

 4. A. Slingerland op

  Hallo mensen, we hebben het hier wel over mensen… zoals in de commentaren over deze kwestie gesproken wordt lijkt het erop dat sommigen dat vergeten zijn. Leiden staat van oudsher bekend als stad van vluchtelingen.

  • Een Leids burger op

   We hebben het wel over mensen, maar dat betekent nog niet dat we iedere onaangepaste maar moeten binnenpamperen.
   Het gaat hier helemaal niet om echte vluchtelingen, maar om UiITGEPROCEDEERDE Illegalen!

 5. Nikos van Aelst

  Leiden stad van Vluchtelingen?

  Gelukszoekers meteen de grens wijzen zonder pardon!

  Maar echte vluchtelingen bed bad en brood blijven geven in deze stad van Vluchtelingen.

  • Een Leids burger op

   Leiden is zo langzamerhand een stad van uitgeprocedeerde illegalen geworden.
   Echte vluchtelingen hebben geen BBBB-opvang nodig. Die worden eerst in een AZC opgevangen en krijgen daarna een (tijdelijke) verblijfsvergunning en een uitkering. De vluchtelingen die Leiden vroeger heeft opgevangen pasten zich aan de algemene Nederlandse gewoonten,, normen en waarden. Dat kan helaas niet gezegd worden van degenen die nu binnengepamperd worden, IS het niet?

  • Mrvll Mft Kpl

   Arno van der Veer Het zijn feiten! Welke mineralen en producten produceert Nederlandse grond dan? Zelfs de stof van je kleding EN de kleding die je draagt komt uit China. Wat jij moet doen is terug naar school gaan met je achterlijke verstand. Een psychiater zou je ook heel hard nodig hebben met zo een donkere hart als jij mee rond loopt. Want als er iemand hier een geestelijke stoornis heeft ben jij overduidelijk degene die dat heeft en dat niet alleen.

  • Mrvll Mft Kpl

   Arno van der Veer wel fijne straten met grind uit Duitsland en verlichte straten met bronnen uit Afrika, mooie kleren uit China, haar artikelen geproduceerd uit India enzovoort. Maar de mensen die uit het buitenland hier komen, dan zo te neer halen en over ze spreken is puur hypocriet gedrag!

  • Arno van der Veer

   Mrvll Mft Kpl dit land heeft zichzelf opgebouwd door de jaren heen door keihard werken en inzet. En als het je hier niet zint dan donder je maar op! En voor de rest interesseert jouw mening me geen ene fuck malloot.

  • Mrvll Mft Kpl

   Arno van der Veer als mijn mening jou niks interesseerde dan had je in eerste instantie niet eens gereageerd! Dus waarom donder je zelf niet een eind op gezien het jou overduidelijk niet zint? Niemand heeft hier overigens gesproken over het opbouwen van dit land, dus ga maar weer terug naar school begrijpend leren lezen idioot, want een diploma heb je zo te lezen niet eens op niveau 1 😘

  • Mrvll Mft Kpl

   Arno van der Veer grappig dat jij dan juist op mijn reactie reageerde en niet ik op die van jou , als je überhaupt een reactie had gelaten. Want ik heb er zoveel voorbij zien gaan en gelezen maar alleen jij voelde je aangesproken terwijl ik in het algemeen sprak 😂🤣😅

  • Hebbiehemookweer op

   Merveille Mafuta Kipulu , oja tuurlijk . Handel in produkten en NL. staat voor altijd in de schuld . Eigenlijk zouden we allemaal moeten emigreren om plaats te maken voor dat volk.
   Zo had ik het nog niet bekeken… slim

 6. Mooi. Eindelijk zijn ze op het Leidse stadhuis tot de conclusie gekomen dat ze zich gewoon moeten houden aan datgene wat door een politieke meerderheid in de Tweede Kamer is afgesproken. Waarom er dan wel nog een subsidie van €110.000,— in stand wordt gehouden voor het geven van juridische informatie aan uitgeprocedeerde vluchtelingen en hulpverlenende instanties blijft onduidelijk. Waarom moet iemand die uitgeprocedeerd is nog juridisch advies inwinnen terwijl de juridische status klip en klaar is? Namelijk, u moet gewoon het Nederlandse/EU grondgebied verlaten wegens beëindiging van uw verblijfsduur. Die €110.000,— kan ook worden ingezet voor mensen die hier wel rechtmatig verblijven, voor ouderenzorg, jeugdzorg, collectieve zorgverzekering voor minima of anderszins daar waar het nodig is.

 7. Mrvll Mft Kpl

  Als er geen plek is voor buitenlandse mensen laat dan ook hun buitenlandse spullen in hun buitenlanden. Dan hoeven ze er ook niet voor te emigreren.

  • Een Leids burger op

   Nederland drijft al eeuwen handel met allerlei landen en koopt en verkoopt daar spullen. Maar dat betekent nog niet dat we die mensen dan ook maar moeten binnenpamperen. Zeker niet als het uitgeprocedeerde illegalen betreft.

  • Wat een onzinuitspraak is dat, MRVLL! Wees blij dat wij hun producten OOK kopen, dan krijgen ze op die manier hun geld wat ze DAAR kunnen uitgeven. Of moeten we helemaal niets van ze kopen en dat ze geen afzetmarkt hebben en dus ook geen inkomen?
   Uitgeprocedeerd zijn is toch duidelijk? Als ik ergens anders wil wonen, maar heb er geen recht toe, moet ik ook terug. Dat is vrij normaal hoor.

 8. Bebete Indarte

  Neoliberalisme, geld geld geld sparen aan de armen kwetsbare en alles wat sociaal is. Een dat fascistisch opmerkingen in de commentaren, tja. Karma is a bitch.

 9. Mrvll Mft Kpl

  Zulke onmenselijke reacties allemaal. Ongelooflijk. Vooral gezien dit hele land opgebouwd is met mineralen en producten uit het buitenland. Als er geen plek is voor buitenlandse mensen laat dan ook hun buitenlandse spullen in hun buitenlanden. Dan hoeven ze er ook niet voor te emigreren.

 10. C F J Ooijevaar op

  Ik heb erg genoten van de intelligente argumenten en de wellevendheid van een aantal personen dat het niet kon laten op dit artikel zeer emotioneel te reageren, vooral van MRVLL MFT KPL. Een van hen stelde dat wij in een stad van vluchtelingen wonen. Gezien de historie zit daar wel iets in. Maar het gaat hier helemaal niet om vluchtelingen, maar om uitgeprocedeerde vreemdelingen. Die waren hier nooit welkom hoor. Feit is dat ze wèl opgevangen worden, alleen nu i,p,v, in de gemeenten op nationaal niveau.
  Een fijne dag allemaal.

 11. Egbert de Hoop op

  Poch beweert dat hij nooit actief meegewerkt heeft .

  Dus voor advies moet je ook daar niet zijn .

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 107.5 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline