Vluchtelingenopvang in Leiden ernstig onder druk

46

Als de Leidse gemeenteraad de door het stadsbestuur voorgestelde bezuinigingen op de Stichting Uitgeprocedeerde Vluchtelingen Leiden overneemt, dan verdwijnt niet alleen de opvang van illegale vluchtelingen in de bed-bad-broodvoorziening aan het Maansteenpad in de Hoge Mors, maar ook de hulp aan vluchtelingen die nog wel uitzicht hebben op een verblijfsvergunning. Daarvoor waarschuwt het bestuur van STUV Leiden in een brief aan de raadsleden. Vandaag spreekt de organisatie ook in tijdens de begrotingsbehandeling in de raadscommissie Onderwijs & Samenleving.

Chris de Waard in gesprek met bestuurslid Esther Karsch van STUV Leiden over de dreigende bezuinigingen.

Bed-Bad-Brood dicht
Het Leidse college stelt een hele serie bezuinigingen voor op de kosten die Leiden maakt voor het zogeheten ‘Sociaal Domein’. Zorg en welzijn dus. Een van die bezuinigingen betreft het overgrote deel van de subsidie aan STUV Leiden. Het gaat daarbij om een bedrag dat de komende jaren oploopt tot 525.000 euro, omdat de Bed-Bad-Brood-opvang (BBB) volgend jaar wordt afgebouwd. De illegale vluchtelingen die daar worden opgevangen, moeten dan naar de Landelijke Vreemdelingen Voorziening (LVV) in Rotterdam.

Minder korten op subsidie en uitstel sluiting BBB
STUV houdt in de plannen van wethouder Damen nog zo’n 110.000 euro per jaar over. “Te weinig om de juridische en maatschappelijke zorg aan uitgeprocedeerde vluchtelingen buiten de BBB om te kunnen blijven verlenen,” zegt STUV-bestuurslid Esther Karsch: “89 procent van onze begroting gaat op een vaste lasten, zoals personeel en huur.”

De organisatie vraagt de raadsleden om de subsidie minder te korten dan de nu voorgenomen bezuiniging. “Met een bedrag van 250.000 euro per jaar kan STUV voortbestaan in de oude vorm. Dus voor de komst van de BBB. In deze vorm kunnen we mensen met perspectief die geen recht hebben op opvang elders, in Leiden blijven opvangen en onderdak verlenen.” Als de raad het bezuinigingsvoorstel toch overneemt, vraagt STUV om die in elk geval een jaar uit te stellen. “Alleen dan kan de afbouw van de BBB op zorgvuldige wijze plaatsvinden.”

STUV bestaat al 21 jaar en ving in het verleden ook al uitgeprocedeerde vluchtelingen op in een aantal appartementen en op zolder van het pand aan de Rijnsburgerweg waar de organisatie toen was gehuisvest. Met de opening van de BBB-opvang verhuisde ook de kantoren van STUV naar het Maansteenpad. Nu de BBB volgend jaar moet sluiten, wordt STUV zelf dus ook dakloos en zal elders een onderkomen moeten huren.

Delen

46 reacties

   • In de jaren 50 van de vorige eeuw zijn er veel Nederlanders (en andere Europeanen) gevlucht voor de armoede hier. De oorlig was ten einde en er was geen dictatuur meer, maar een democratie en economie in (her) oobouw. De redenen om te vluchten waren dus vaak veel minder urgent dan voor de huidige vluchtelingen. Niettemin werden de emigranten in hun nieuwe land meestal goed ontvangen. Waarbij de oirspronkelijke bevolking overigens niets werd gevraagd,. Dus heb een beetje coulance met mensen die daadwerkelijke armoede (en vervolging) ontvluchten.

    • In de jaren 50 werden we opgevangen maar hebben wel ervoor gewerkt ( geen jarenlange uitkeringen en advocaat in de arm kunnen nemen als je het ergens niet mee eens was) en echte vluchtelingen worden hier ook opgevangen en verder geholpen maar we moeten maar eens af van dat doorgaan met procederen en vertroetelen als er door de RECHTER is bepaald dat ze hier niet mogen blijven zodat er meer geld overblijft voor de mensen die het écht nodig hebben.

   • Leiden helpt had meer in huis dan menig mensen wisten. Een kleding en schoenenbank waar alles gratis was, dit is nergens verder in De regio. Nieuw speelgoed voor kinderen met de sint, kerst en op hun verjaardag, ook dit is nergens in de regio. Gratis maatschappelijke hulp, juridisch advies en budget coaching, ook dit is moeilijk te vinden. Met de kerst een mooi pakket waarmee de mensen een super kerst hadden. En zo kan ik nog doorgaan. Wij vroegen nooit om geld alleen maar om gebruik te mogen maken van het pand alwaar de gemeente eigenaar van is. De huur ging van rechter naar linker borstzak. Verder hebben wij ruim 1000 kinderen en ouderen aan een laptop of computer geholpen, gratis. Enz enz. Zonder te discrimineren vind ik het terecht dat de illegalen uitgezet worden. Ook wij hebben deze mensen via STUV geholpen omdat wij er voor iedereen waren die ons nodig had. Maar waarom zij wel een hoog bedrag subsidie voor illegalen en wij opgeheven voor de medemensen.

  • Walter De Bruijn

   Ik heb zelf een tijdje geleden in een klote situatie gezeten financieel gezien, en kan je garanderen dat het er simpelweg niet is.Zij vulden het gat op wat ontstaat als je niet rond kan komen,maar teveel binnen krijgt om naar de voedselbank te kunnen,en behalve voedsel kon je daar ook kleding e.d. halen

  • Walter De Bruijn

   Ik denk dat niemand hier in Nederland op een paar hersenloze na ook iets heeft tegen de vluchtelingen zelf, maar meer over hoe de Nederlandse regering en Europa er mee omgaan.Laten zich chanteren door die Turkse dictator

 1. Een Leids burger op

  Dit is iets waar prima op bezuinigd kan worden. Al zal het niet genoeg zijn vrees ik.
  Illegale uitgeprocedeerden, want daar hebben we het over, horen hier niet. Per definitie.
  Dus sluiting van de Bed-,bad-,brood- en bieropvang is prima!
  .

  Voor uitgeprocedeerde economische vluchtelingen die buiten hun eigen schuld niet uitgezet kunnen worden is er de ¨buitenschuldregeling¨ waardoor men alsnog een tijdelijke verblijfsvergunning kan krijgen. Maar velen komen daar niet voor in aanmerking omdat het nu juist wel hun eigen schuld is dat ze niet of moeilijk uitgezet kunnen worden. (paspoort weggooien e.d.)
  .

  Wie desalniettemin toch meent dat deze mensen toch opgevangen zouden moeten worden wil ik er op wijze dat de overheid landelijke centra heeft ingericht (bijvoorbeeld in Rotterdam) waar ze naar toe kunnen.
  Daar komt nog eens bij dat Leiden ook veel kosten kwijt is aan extra beveiliging die blijkbaar nodig is om de onaangepasten daar nog enigszins in het gareel te houden.
  Opdoeken dus hier die BBBB-opvang!

  • Een Leids burger op

   Inderdaad. Maar in de huidige plannen houdt die STUV (=stichting uitgeprocedeerde vluchtelintgen) nog zo´n 110.000 euro per jaar over en wordt dus wel tendele nog ontzien.
   Van alleen die 110.000 euro al zou die Stichting Leiden Helpt bijna 5 jaar kunnen voortbestaan.

   • Gerard Bezij op

    Maar ja, Leiden Helpt bestaat niet meer……………ik kan er ook wel een paar jaar van voortbestaan, dus kom maar hier met dat geld. Desnoods zet ik er een stichting voor op.

    • Een Leids burger op

     Maar help jij dan ook mensen op soortgelijke wijze als die stichting Leiden helpt deed?…..
     Leiden helpt is inderdaad voorbij. Maar terecht vraagt Leiden helpt zich af: waarom zij wel een hoog bedrag subsidie voor illegalen en wij opgeheven voor de medemensen?
     En ook M.roodakker heeft het prima begrepen als die zegt: ¨maar we moeten maar eens af van dat doorgaan met procederen en vertroetelen als er door de RECHTER is bepaald dat ze hier niet mogen blijven zodat er meer geld overblijft voor de mensen die het écht nodig hebben.¨

  • Misschien omdat vanuit Den Haag de verlichting is om deze mensen op te vangen.
   Stichting Helpt was een leuk initiatief, maar men had er niet bij nagedacht dat je daar ook ruimte voor nodig hebt en dus huur moet betalen. Gemeente heeft ze in eerste instantie, volledig onveplicht en dus onnodig, geholpen. Daarna moetsen ze het zelf doen en dat is helaas niet gelukt.
   En hou nou eens op over die stichting……

 2. Carla de Rijk

  Mw Damen heeft de Afd. Minima beleid in Leiden ook al in rook laten op gaan.
  Geeft deze vrouw werkelijk iedere € uit aan dure nieuwbouw in Leiden? Dat is ook haar portefeuille . Zij is nota bene van de PvdA,, de VVD was nog socialer.
  We kunnen wel fijn bezig zijn met de landelijke boeren , maar ons LEIDEN gaat naar de kl…. op deze manier.

 3. Hans Ket

  “Oh jee, Wat jammer, Nou Ja”. moeten de “goede vluchtelingen” maar lijden onder de “slechte vluchtelingen”. Zijn ze meteen goed geïntegreerd, want dat doen Nederlanders al jaren onder Rutte.

 4. Maarten van der Vlist op

  Tja, en voor mijn moeder van 91 is geen opvang. Zij kan niet meer terug naar haar huurhuis wegens teveel trappen en dorpels, nu uit nood nog in het Alrijne. Daarna ? Koop maar een anders huis zegt men, of schrijf je in voor een huurwoning. Fijn geregeld in dit K. land.

 5. Danielle Slijkhuis

  Wanneer wordt het woord vluchteling nou eens vervangen voor asielzoeker! Niet iedere asielzoeker is een vluchteling. En ik snap vest waarom die bed-bad-brood regeling geen stand houdt. Leuke gedachte, maar niet uitvoerbaar omdat het de samenleving teveel geld kost om uitgeprocedeerd te onderhouden. Misschien moet er meer geïnvesteerd worden in het daadwerkelijk terugsturen van dit soort asielzoekers.

  • Een Leids burger op

   Als men al over vluchtelingen wil spreken zijn het meestal UITGEPROCEDEERDE economische vluchtelingen, geen echte vluchtelingen dus.
   En het woord asielzoeker kan beter vervangen worden door AFGEWEZEN asieleiser. Over dat soort mensen hebben we het dus.
   .
   Daadwerkelijk terugsturen is vaak moeilijk vanwege tegenwerking. (weggooien paspoort bijvoorbeeld waardoor uitzetting moeilijk of niet meer mogelijk is.)
   .
   Beter is selectie aan de poort i.p.v. iedereen hier maar binnen te pamperen en vervolgens na afwijzing in de BBBB-opvang te dumpen.
   En vreemdelingendetentie voor wie niet of onvoldoende meewerkt aan de terugkeer: zo maak je Nederland onaantrekkelijker voor dat soort.
   Van zo´n BBBB-opvang gaat eerder een aanzuigende werking uit.

 6. hop en nu weg wezen met dat tuig wat de ruif leeg vreet,en het geld besteden aan de ouderen in de stad

 7. Michel Kok

  Ik heb niets tegen asielzoekers, vluchtelingen of wie dan ook ! Waar ik WEL iets tegen heb: de agressie, criminaliteit, die veel van hen meenemen. Té vaak, Té veel lees of zie je een niet Nederlander ( óf Nederlander met andere achtergrond) die betrokken is bij steek, schiet, mat partijen. Ik ben 55 jaar, vroeger was dat niet zo. Het word alleen maar erger, en ik snap werkelijk niet dat we dit toelaten, werkelijk niet !

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 107.5 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline