Wintertijd: Lekker lang weekeinde

3

Dit weekend duurt maar liefst een uur langer. Vannacht gaat om 03.00 uur de klok een uur terug en dat betekent dus een extra uur slaap. Anderen hebben minder geluk. Die moeten een uur langer werken.” De wintertijd duurt tot het laatste weekend van maart 2020, de zomertijd keert terug in de nacht van zaterdag 28 op zondag 29 maart.

De toekomst van de zomer- en wintertijd
De Europese Commissie wilde vanaf 2019 de halfjaarlijkse wisseling tussen zomertijd en wintertijd afschaffen. Dit zal echter niet eerder gebeuren dan per april 2021 omdat het voorstel geen instemming kreeg van de lidstaten. Europese landen mogen volgens het Commissievoorstel zelf bepalen of zij voor permanente zomer- of wintertijd kiezen. Het zou dan geen Europese regel meer zijn. Dit is ook de mening van het Europees Parlement, dat voor afschaffing per 2021 is.

Sommige lidstaten willen er eigenlijk helemaal niet van af en die optie staat ook nog steeds open. Minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) is kritisch over de onderbouwing van het voorstel van de Europese Commissie. Zij vindt dat nog onvoldoende duidelijk is wat nu de voor- en nadelen zijn. In december 2018 besloot de Raad van Europese transportministers dat het afschaffen van de zomer- of wintertijd zeker niet voor 2021 gaat gebeuren, en dat het ook nog steeds mogelijk is om helemaal van deze afschaffing af te zien.

Delen

3 reacties

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Over de auteur

Arjen Kennis

Je bent nu offline