Gesprek met de burgemeester: “We zetten belangrijke stap naar vuurwerkvrij Leiden”

58

In het Gesprek met de burgemeester spreekt Sleutelstad elke maand met burgemeester Henri Lenferink over Leiden, ontwikkelingen in de stad en de actualiteit. In deze aflevering blikken we terug op de viering van 3 oktober, gaat het over de gevaren van crimineel geld voor Leiden (de zogenoemde ondermijning) en blikken we vooruit op de eerste jaarwisseling met een vuurwerkvrije binnenstad. Is het wel mogelijk om zo’n verbod te handhaven? En wat betekent een vuurwerkvrije binnenstad voor de rest van Leiden?


Verslaggever IJsbrand Terpstra spreekt met burgemeester Henri Lenferink op de eerste maandag van oktober

Het Gesprek met de burgemeester vindt elke eerste maandag van de maand om 19.00 uur plaats in het radioprogramma Politiek071. Heeft u suggesties voor een thema of vragen aan burgemeester Henri Lenferink? Stuur dan een email aan de redactie van Sleutelstad: redactie@sleutelstad.nl.

Delen

58 reacties

   • Waarom zou je een vuurwerkvrij Leiden willen hebben? Die ene keer per jaar, kom op!

    • Vuurwerkvrij, Leiden blij op

     Omdat er heel wat ogen, vingers en trommelvliezen sneuvelen en er ook heel erg veel vervuiling en geluidsoverlast is voor milieu, dieren, ouderen en kinderen. Kort gezegd.

   • Ik ben niet tegen vuurwerk maar zolang er goed mee omgegaan wordt en niet naar andere mensen of dieren worden gegooid. Ieder jaar ouders die hun kinderen maar vrij erin laten en niet begrijpen als ze in ziekenhuis komen en dierenleed en vooral dronken en vuurwerk doe je domme dingen. Ik vind gewoon goede plekken zoeken waar het kan en veilig voor iedereen. Maar voor mij en diertjes mag afschaft worden in leiden. Want elk jaar gebeurt er wel weer wat en dan denk ik we vieren het nieuwe jaar waarom zoveel ellende en rotzooi maken.

   • Het is inderdaad moreel onhandig of zeg maar onthand.
    Beetje dom zou de Koningin zeggen.

  • Overdrijven is ook een kunst… Mag trouwens nog. Net als zeuren. Dat zijn dan toch al weer vier dingen die mogen.

 1. Vincent van der Leek

  Zo krijgen we steeds meer regels.

  Als je een eigen kroeg of restaurant heb, besluit een ander de regels voor je. WAT WEL WN NIET MAG IN JE EIGEN TOKO.

  De hele zwarte pieten discussie. In Suriname komt sint en zwarte piet gewoon zwart aan. Waarom zo een ophef.

  Nu weer het vuurwerk.
  Als je er niet van houd. Koop je het niet. Als je er niet tegen kan. Ga je deze dag in een hotel zitten.
  Maar ga niet het mooie en leuke voor andere verpesten.

  HEEL VEEL TRADITIES WORDEN ECHT OM ZEEP GEHOLPEN.
  WAAR ZIJN WE MEE BEZIG MENEER LENFERINK

  • Gerda de Vink

   hebben te weinig mankracht erop af te sturen 😆 meld men bv heel de avond vuurwerk afgestoken word voor de 31 ste , komen ze niet eens en handhaven is ook een lachertje

 2. Bram Brouwer

  Was Cees Goekoop er nog maar ,na deze man kwam er alleen nog maar ellende in Leiden , hij zou zich 10 keer omdraaien als hij wist wat er met ”zijn” stadje gebeurde.

  • Ja, vroeger was alles beter, toen een burgemeester in het openbaar dronken mocht zijn en wel eens in kennelijke staat achter het stuur kroop, oogluikend toegestaan door Bromsnor c.s.

   • Vuurwerkvrij, Leiden blij op

    Waar verwijs je naar? Ik kan het zo snel nergens in online bronnen terugvinden

    • In de verleden tijd dat de burgemeester vol vuurwater met zijn fiets tegen een bus knalde, waren er nog geen digitale bronnen.

 3. Claudia de Zeeuw

  Het is denk ik net als met roken in de horeca en plastic bekers op straat. Veranderingen zijn altijd moeilijk maar als het er eenmaal is, kunnen we ons nog amper voorstellen dat het ooit anders was.

  • Nou vertel, wat heeft hij allemaal verpest?
   Het vuurwerkverbod betreft zo’n 15 minuten in een jaar dat je iets niet mag, dat is 0,003% van het aantal minuten per jaar………als je hiervan al ongelukkig moet worden, dan spoor je niet.

 4. Bertho Smit

  Best een goed idee. Ik ben die vuurwerkterreur eigenlijk al jaren zat. Gewoon een groot vuurwerk organiseren om 00.00 uur waar iedereen naartoe kan, zoals bijvoorbeeld in veel steden in Italië en Duitsland. Spectaculair en het mag wat kosten. Zelfs voor kinderen leuk.

 5. Een Leids burger op

  Het is niet alleen het besluit van Lenferink maar van de gemeenteraad voor een vuurwerkvrije binnenstad. Dus niet heel Leiden. Volgens Lenferink zouden mensen die in de binnenstad toch nog vuurwerk afsteken eerst gewaarschuwd worden en bij herhaling pas worden beboet. Andere jaren lukte het de politie al niet eens om voldoende op te treden tegen mensen die buiten de toegestane tijden toch vuurwerk af gingen steken…… De verwachting is dat veel mensen dan naar de buitenwijken zullen gaan om vuurwerk af te steken.

  • “De verwachting is dat veel mensen dan naar de buitenwijken zullen gaan om vuurwerk af te steken.”(…)
   Leidse burgert, dat gebeurt nu reeds het hele jaar door. Vooral in de Stevenshof, maar ook in mijn eigen woonwijk (Hoge Mors) is het meestal in de weekends ‘s nachts raak met vuurwerk afsteken. Er wordt zoveel (illegaal knal)vuurwerk ingekocht dat de lieverdjes er het hele jaar mee vooruit kunnen. Ik ben wel eens een paar van die gasten gevolgd, ze gingen één van de probleemflats naar binnen die in onze wijk staan. Vervolgens de popo gebeld, maar daar bleef enige serieuze follow up uit, zoals gebruikelijk. Want niet meer aanwezig in de wijk (valt kennelijk onder bureau Langegracht, dus té ver weg) etc. etc. En als toetje krijg je een week later fijn pak drinkyoghurt tegen je raam aangesmeten van dat tuig van de richel.
   —-
   Ik vind het een moedig besluit van onze burgervader en hoop dat hij het vuurwerkverbod in 2020 uitbreidt naar de rest van de stad. Mijn steun heeft ie.

   • Een Leids burger op

    Bovenstaande reactie en die van Gerda Vink bevestigen wat ik reeds eerder zei dat het de politie nu al niet eens lukt om voldoende op te treden tegen mensen die buiten de toegestane tijden toch vuurwerk afsteken… Blijkbaar geeft de politie prioriteit aan andere zaken. Handhaving van een vuurwerkvrije binnenstad? ….
    .

    Uit het geluidsfragment (vanaf ongeveer 16:20) blijkt dat Lenferink terughoudend is met een geheel vuurwerkvrije stad. Wel wil hij experimenteren met vuurwerkvrije zones op ¨vrijwillige basis¨.
    (dat betekent als de meerderheid daar tegen vuurwerk is daar ook een verbod komt),
    Een algeheel verbod wil hij laten afhangen van de vraag of daar voldoende draagvlak voor is. DAT vind ik verstandig.
    .
    Ik schat in dat voldoende draagvlak voor een totaalverbod (dus de hele stad) er niet is. Althans ik verwacht niet dat een meerderheid van de burgers dat zou willen. Wel eventueel voldoende draagvlak voor bepaalde gebieden.

 6. G M van Houten

  Wie weet andere mooie afscheid van 3 okt , er zijn zeker mooie spectakels te bekijken . Laten we vragen aan de burgemeester of hij mee wil denken of met een mooi voorstel komen ,dat vind hij zeker wel .prima weet ik zekers ,dat de burgemeester daar mee denkt .

  • Pascal Springer

   G M van Houten de burgemeester kan van mijn part het lazarus krijgen , hij heeft in mijn ogen nog nooit iets voor de stad gedaan waar we ook echt wat aan hebben!!

 7. Een vuurwerkvrij Leiden is een heel verstandig idee, maar een vuurwerkverbod heeft alleen zin als het ook goed gehandhaafd wordt. Helaas doet Leiden nauwelijks aan handhaving op welk gebied dan ook.

 8. Overtreders van het vuurwerkverbod zouden verplicht moeten worden om 24 uur mee te draaien met de eerste hulp post van het LUMC. Dan krijgt die persoon een echt beeld van de gevolgen illegaal vuurwerk.

 9. Pascal Springer

  Als ik het niet hier kan kopen koop ik het wel ergens anders maar steek het gewoon voor mijn eigen deur in Leiden af!!
  Ben wel klaar met al die zure azijn zeikers met die kansloze argumenten die ze aandragen om maar hun zin te krijgen!

  • Herman Volker

   Pascal Springer mijn kinderen durven niet naar buiten met oud en nieuw. Met 3 oktober fijn naar het vuurwerk geweest. Zo kan t dus ook… en met oud en nieuw kan dat vuurwerk wel wat groter denk 🙂

  • Pascal Springer

   Herman waarom moet iedereen daar onder lijden?
   Ik vind vuurwerk afsteken leuk dat is traditie in onze familie en ik verwacht niet dat een ander dat dan ook maar doet waarom andersom dan wel?

 10. Eric van 't Groenewout op

  Het verbod op knallend vuurwerk is een direct resultaat van het steeds vaker bekogelen van ambulancemedewerkers, agenten en brandweermannen door agressief gajes. Levensgevaarlijk. Als ik op de ambulance zou werken met oud en nieuw, zou ik ook voor een verbod op (knal)vuurwerk zijn. Zonder zo’n verbod zou ik misschien niet eens meer op pad durven.
  Helaas zijn er nog steeds kloothommels die tientallen kilo’s zeer zwaar illegaal vuurwerk via internet bestellen. Angelique Petit, Paula van den Hoek en al die anderen die hierboven ach en wee huilie huilie doen, moeten inderdaad maar eens meedraaien op de eerste hulp dan wel in de vuurlinie staan als ambulancemensen met Poolse knallers worden bekogeld terwijl ze gewonden en zieken proberen te helpen. Is misschien demagogisch, maar helaas: een zeer agressieve minderheid van klootzakken heeft het letterlijk voor 95% van de bevolking verknald.Als Angelique en Paula directe familie bij brandweer of ambulancedienst hadden werken, waren zij ook echt wel voorstander geweest van maatregelen om bijv. knalvuurwerk te verbieden. Het zou je kind of geliefde maar zijn die een duizendklapper in haar/zijn gezicht krijgt gegooid door een beschonken klojo.
  Vuurwerkshows zoals in bijv. Londen werken heel goed en trekken een groot publiek. Zo’n show zou ook in Leiden een uitkomst kunnen zijn.

 11. Helemaal mee eens. Het is mooi geweest met die aso-traditie. Je merkt het overal, het draagvlak verdwijnt en daarmee is het een kwestie van tijd tot er een landelijk verbod komt dat gehandhaafd kan worden.

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Over de auteur

IJsbrand Terpstra

Politiek verslaggever in de Leidse regio en presentator van Politiek071.

Je bent nu offline