Debat ‘Vrouwen aan de macht’ in BplusC Bibliotheek Leiden

2

In het kader van het honderdjarig bestaan van het vrouwenkiesrecht werd op zondag 29 september het debat ‘Vrouwen aan de macht’ gehouden in Bibliotheek BplusC in de Nieuwstraat in Leiden. Wethouders Marleen Damen (PvdA), Yvonne van Delft (GroenLinks) en Fleur Spijker (D66) waren speciaal uitgenodigd om hun ervaringen, meningen en ideeën met het publiek te delen tijdens het debat.

Het publiek bestond uit ongeveer vijftig mensen, voornamelijk vrouwen, van verschillende leeftijden. Zowel studenten als mensen van middelbare leeftijd waren aanwezig. Ongeveer een uur lang werd uitvoerig gedebatteerd over de positie van de vrouw in de hedendaagse maatschappij. Voornamelijk waren de wethouders aan het woord, maar ook het publiek kreeg genoeg ruimte om te spreken.

Vrouwenquotum
Het vrouwenquotum was een belangrijk gespreksonderwerp tijdens het debat. De Sociaal Economische Raad (SER) stelde afgelopen maand voor om een vrouwenquotum in te stellen dat ervoor moet zorgen dat vrouwen makkelijker op topposities terecht kunnen komen in het bedrijfsleven. Debatleidster Spaans vroeg zowel de wethouders als het publiek om hun mening wat betreft dit onderwerp. “Ik ben voorstander van het quotum. Het gaat gewoon niet snel genoeg. Volgens mij zijn er voldoende vrouwen met kwaliteiten, maar dan moet je ze alleen wel beter zoeken. Ik hoop dat zo’n quotum dat heel erg gaat stimuleren”, zei Marleen Damen, Wethouder Gezondheid, Jeugdzorg en Welzijn.

Tips voor de toekomst
Het debat werd afgesloten met een aantal tips om ervoor te zorgen dat vrouwen succesvoller worden in de toekomst. Zo wezen de wethouders erop dat het helpt om als vrouw zelf het goede voorbeeld te geven en elkaar vooral te steunen. “Dit is Nederland, pak ook gewoon je kansen. Mannen, help je vrouw daar ook bij. Ook als je juist oorspronkelijk uit een samenleving komt waar dit helemaal niet zo van zelfsprekend is. Ik vind dat we ook de verantwoordelijkheid hebben om onze ‘nieuwe buren’ mee te nemen in dat denken”, aldus Yvonne van Delft, Wethouder van Werk, Inkomen, Economie en Cultuur.

 

Delen

2 reacties

  1. Een Leids burger op

    Vrouwen aan de Macht? Laat me niet lachen.
    En als er dan eentje aan ¨de macht¨ komt en wethouder wordt gaat ze er op slinksgroene wijze alweer vandoor.
    En welke zichzelf respecterende vrouw, die haar mannetje staat, wil nu een bepaalde baan enkel en alleen omdat er zonodig een of ander vrouwenquotum gehaald moet worden en niet vanwege haar vaardigheden en capaciteiten?….

  2. Matthijs Baart

    Ik vind het toch echt ronduit een belediging voor vrouwen dat ze een restrictie op mannen nodig hebben om een vrouw op die plek te krijgen. Er zitten potverdorie 4 vrouwelijke wethouders en 1 man in Leiden. Dat is toch ook zonder quotum gegaan! Als je goed genoeg bent dan kom je er vanzelf, beetje vertrouwen in de kunde van vrouwen.

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Over de auteur

Kim van Niekerk

Redactrice Sleutelstad.

Je bent nu offline