Tunnelboormachine RijnlandRoute onder Rijn-Schiekanaal door

7

Op 25 meter diepte en na tweehonderd meter boren heeft de tunnelboormachine ‘Gaia’ op het traject van de RijnlandRoute vandaag met succes het Rijn-Schiekanaal gepasseerd. Met de toepassing van een speciale meettechniek in het gebied tussen de startschacht en het Rijn-Schiekanaal werd de tunnelboor zo afgesteld dat het kanaal op een veilige wijze kon worden gepasseerd.

Het scheepvaartverkeer ondervond geen hinder tijdens het boren en mocht normaal gebruik maken van het Rijn-Schiekanaal. Op de website van de RijnlandRoute is te volgen waar de tunnelboormachine zich bevindt.

De historie van Rijn-Schiekanaal
Het Rijn-Schiekanaal was oorspronkelijk een rivier, de Vliet. In de middeleeuwen was de Vliet een belangrijke verbinding tussen de Oude Rijn en de Maas. Tegenwoordig is de Vliet gekanaliseerd en loopt van Leiden via Voorschoten, Leidschendam-Voorburg, Rijswijk en Delft naar Rotterdam. Het gehele traject wordt meestal aangeduid als het Rijn-Schiekanaal. In Leidschendam is een sluis. Op de plaats van de sluis lag tot halverwege de 17e eeuw een overtoom. De Vliet was hier afgedamd en passagiers van trekschuiten moesten overstappen om hun reis te vervolgen. Goederen moesten worden overgeladen.

Delen

7 reacties

  1. Bizar dat die tunnelboor Gaia genoemd is. Gaia was de godin van de natuur en moeder aarde, terwijl de Rijnlandroute erg slecht is voor onze planeet! Maar dat wisten de kinderen van de Anne Frank School (die deze naam verzonnen) natuurlijk niet.

    Jammer dat de stikstofuitspraak niet 5 jaar eerder was gekomen, dan was de Rijnlandroute niet doorgegaan!

  2. Gaia was een goed gevoede vrouw en tevens Moeder van een aantal roodharige éénogige Cyclopen die zeker niet de éénogige koningen in het land der blinden waren. Nee, deze verrutte monsters waren carrrierekikkers, mobiel verslaafd, groenhaters, verrijkte geldwolven, zo glad als een aal en ze verziekten met plezier de Natuur. Gelukkig sloot Gaia’s echtgenoot en Hemelbewaarder deze monsters op in een langwerpig gegraven hol van de Grote Mol zodat de Aarde groen en schoon zou blijven. Het zou ons van PAS komen, wanneer dit hol voor altijd afgesloten blijft. Anders zal de Vloek der Hemelbewaarder over onze regio uitgesproken worden.

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Over de auteur

Arjen Kennis

Je bent nu offline