Nieuwe bewegwijzering in Leiden

5

Bewegwijzeringsborden voor de auto en fiets worden sinds augustus vervangen in Leiden. Veel wegwijzers zijn beschadigd of ontbreken en daarom is het tijd voor vervanging. In totaal worden meer dan driehonderd wegwijzers vervangen en naar verwachting is Leiden in het voorjaar van 2020 helemaal voorzien van nieuwe bewegwijzering.

Er komt een aantal vernieuwingen in de binnenstad van Leiden. In de parkeergarages Lammermarkt en Garenmarkt geeft dynamische parkeerinformatie voortaan aan of er parkeerplekken vrij zijn (VRIJ/VOL). Wegwijzers worden op een aantal plekken gecombineerd met verkeerslichten of openbare verlichting en overbodige borden worden verwijderd. Deze maatregelen zorgen volgens de gemeente voor een rustiger straatbeeld, minder onderhoudskosten en meer duurzaamheid.

Werkzaamheden in de nacht
Om hinder in het autoverkeer zo veel mogelijk te voorkomen, gebeurt de vervanging van de bewegwijzering vooral ’s nachts. Auto- en fietsverkeer wordt omgeleid met behulp van borden of een verkeersregelaar. Omwonenden worden tijdig op de hoogte gebracht van werkzaamheden waarbij geluidsoverlast wordt verwacht. Bovendien is er rekening gehouden met hulpdiensten. Zo zijn er met de ambulance, brandweer en politie speciale afspraken gemaakt zodat zij in noodsituaties zo snel mogelijk ter plaatse kunnen zijn.

Duidelijk, efficiënt en herkenbaar
Juist voor weggebruikers die niet bekend zijn in Leiden is de nieuwe bewegwijzering bedoeld. Met name voor hen moet de route naar, door en uit de stad op duidelijke wijze worden aangegeven. Bovendien moet de bewegwijzering herkenbaar en efficiënt zijn. In heel Nederland wordt volgens gelijke vormgeving gewerkt. Voor autoverkeer worden blauwe borden met witte letters gebruikt en voor fietsers worden witte borden met rode letters gebruikt.

 

Delen

5 reacties

  1. Dan hoop ik maar dat de nieuwe borden met andere materialen worden vastgemaakt dan de gebruikelijke. Onder studenten is het een geliefd geintje om borden los te schroeven en mee te nemen en ze in hun eigen huis op te hangen.

    • Ik mag toch echt hopen dat dit sarcastisch bedoeld is?

      Merenwijk is een rechte weg, IJsselmeerlaan in, via Veluwemeerlaan weg vervolgen en via Gooimeerlaan de Merenwijk weer uit…
      Moeilijk om daar te kunnen verdwalen…

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Over de auteur

Kim van Niekerk

Redactrice Sleutelstad.

Je bent nu offline