Leidse Kiss & Ride komt terug als parkeerplaats

41

De middenberm in de Bargelaan achterstation Leiden Centraal wordt weer een Kiss & Ride-strook. Een ruime meerderheid van de Leidse raad steunt het verzoek van de VVD Leiden om de plek waar treinpassagiers kunnen worden afgehaald of afgezet in ere te herstellen. Wethouder Martine Leewis gaat daar nu voor zorgen.

Deze diashow vereist JavaScript.

Wel krijgt de strook met name in juridische zin een andere status; het worden officiële plaatsen voor kortparkeren. Dat is volgens Leewis de enige manier om zo’n Kiss & Ride te formaliseren. Er moet dan wel betaald gaan worden om in de middenberm te staan. Dat kan volgens de wethouder niet anders, omdat anders de gemeentelijke scanauto niet kan detecteren of een auto er al dan niet legaal staat. VVD-raadslid Maarten Dirkse denkt dat daar nog wel een mouw aan te passen is. Bijvoorbeeld een nultarief.

Chris de Waard in gesprek met VVD-raadslid Maarten Dirkse en wethouder Martine Leewis over het terugbrengen van de Kiss&Ride-strook in de Bargelaan bij Leiden Centraal.

Het college besloot in juni van dit jaar om de Kiss & Ride op te heffen. Om dat af te dwingen werden bloembakken neergezet in de middenberm. Die blijven, maar gaan in de nieuwe situatie de oversteekplaats voor fietsers en voetgangers afschermen. Ernaast komen dan enkele parkeerplaatsen.

Steun uit stad en streek
Dat de Kiss & Ride nu toch weer terugkomt is geïnitieerd door VVD-raadslid Maarten Dirkse die een petitie startte. Deze werd ruim 2.500 keer ondertekend. Zowel door Leidenaren als door mensen uit de regio weet Dirkse: “We hebben het vijfde station van Nederland. Daar hoort ook de mogelijkheid bij voor mensen uit de regio om reizigers af te halen.  De duizenden stemmen hielpen waarschijnlijk ook wel bij het verkrijgen van extra steun in de raad. Niet alle partijen zijn blij. Een minderheid in de raad is tegen het terugdraaien van de situatie. GroenLinks bijvoorbeeld en ook de PvdA blijft fel tegen de wachtende auto’s op de middenberm. De partij strijdt al jaren voor het verwijderen van de strook, leek zijn zin te krijgen, maar haalt nu dus alsnog bakzeil.

Afschuw bij dierenpartij
Overigens is niet alleen de PvdA teleurgesteld. Ook fractievoorzitter Martine van Schaik van de Partij voor de Dieren reageert met verbazing en afschuw dat er nu parkeerplekken worden aangelegd om de automobilisten te faciliteren. Wethouder Leewis heeft daar uiteindelijk helemaal geen problemen mee: “Er wordt wel gedaan alsof dit college tegen een Kiss & Ride is, maar dat is in dit geval absoluut niet zo. Het is alleen maar goed om het gebruik van openbaar vervoer te optimaliseren.”

 

Delen

41 reacties

  • Een Leids burger op

   Het is volgens mij Martine van Schaik van de partij voor de dieren.
   Martine Leewis is een (s)linksgroene wethouder. 🙂

   Overigens als dat “kortparkeren” te lang duurt gaan mensen een ander plaatsje zoeken met meer chaos tot gevolg.

 1. Maartje Zeevat

  Ben ik nou de enige die denkt: Neehee, jullie slaan weer de plank mis? Kort parkeren plaatsen zijn er al. Hier is juist handig als er niet geparkeerd mag worden, alleen stil gestaan. Dus chauffeur altijd in de auto. Dat komt pas de doorstroom en dus de beschikbaarheid ten goede.

 2. C.M. Kraus- van Essen op

  Ik ben enorm blij hiermee! Afhalen van vrienden die moeite hebben met lopen of kleinkinderen, van die dingen die alleen maar het openbaar vervoer bevorderen. Het was een erg stom plan.

 3. Toch wel fijn dat voortschrijdend inzicht ook tot de Wethouder is doorgedrongen. Nu eerst maar eens een ontwerp maken voor Leiden centraal aan de LUMC-zijde, waarbij de verschillende verkeersstromen beter worden gescheiden.

 4. De Vroem Vroem Drammers hebben hun zin weer eens gekregen. Het wordt tijd dat deze destructieve zorgmijders zich voor hun gevaarlijke asfalt- en autombielmanie laten behandelen.

  • Als je iemand ophaalt of wegbrengt ben je ineens een zorgmijder? En destructief nog wel? Wat een kletskoek. Die Kiss & Ride is een prima idee om OV-gebruik te stimuleren.

 5. Een geweldige overwinning voor het milieu… Maar wel het verkeerde milieu wat mij betreft …

 6. Laat de VroemVroemLobby dan wel betalen. Iets van 1 euro per minuut of zo? Betalen vanaf de eerste minuut

 7. Dit gaat het busverkeer ophouden. En op de plaats waar nu de K&R komt, zou de bushalte gesitueerd moeten zijn.

 8. Het kleine beetje groen wordt weggehaald. En dat voor een zichzelf ‘groen’ noemende coalitie. Ik neem het mee bij de volgende verkiezingen. Nog wat tips: hak het Leidse Hout om, kan je mooi een regionaal vliegveld van maken. Haal het Van der Werffpark weg, de Universiteit zal wel blij zijn. Hak alle bomen om, al die rotbladeren. Gras? Onderhoud meneer, dat kost tonnen. Een onbetrouwbare overheid, Leiden op nummer één, met stip..

 9. Wat heerlijk hè, anoniem je frustratie spuien tegen mensen die je niet kent of over zaken waar je geen verstand van hebt, of beide!

 10. Niet anoniem?>??>

  Vlakbij op 17 september 2019, 11:37

  Wat heerlijk hè, anoniem je frustratie spuien tegen mensen die je niet kent of over zaken waar je geen verstand van hebt, of beide!

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 107.5 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline