Muziek, de hortus en poëzie bij Cultuur071

De uitzending van Cultuur071 op zaterdag 7 september bracht een viertal gasten op de been, alle drie met hun eigen verhaal over de culturele activiteit(en) waar zij nauw bij betrokken zijn. Jos Nijhof sprak met hen, bijgestaan door knoppenman Floris Hessing en muziekman Peter Visser.

Robert Folmer is paleobotanicus, weet alles van oerplanten en zet die kennis in ten behoeve van de Leidse Hortus Botanicus. Hij praat over zijn werk in de Hortus en in museum Naturalis en werpt een persoonlijk licht op de winteractiviteiten die in de Hortus plaatsvinden. Want ook buiten de lente en de zomer is de Hortus een plek waar het goed toeven is en waar vrijwel permanent van alles gebeurt.

www.hortusleiden.nl

Pink Meltzer is de volgende gast. “Met ‘hart voor de stad’ dicht Pink alles open. Haar universele stijl spreekt velen aan. Gedichten over herkenbare emoties. Maar ook over Slagerij van der Zon en De Pieterskerk.” Pink komt langs in verband met de verschijning van haar nieuwste bundel: Er zit geen dak in verdriet. Het door Peter Visser fraai vorm gegeven boekje wordt ten doop gehouden tijdens de Kunstroute. De bundel laat een meer sombere kant van Pink zien, maar biedt ook troost . “Het is een tranendal maar er is hoop,” aldus Pink, die deze gedichten met liefde opdraagt ‘aan hen die ons voorgingen.’

www.paperpoetry.nl

Hans van Waning raakt niet uitgepraat over het Leidse Zigeunerorkest Csárdás dat zondagmiddag 8 september in de Waterlelie, in de Leidse Hout, tussen 13.30 en 15.30 uur een optreden verzorgt. We praten met hem over dat optreden, maar ook over de rijke geschiedenis van Csárdás en over de kenmerken van de zigeunermuziek. Csárdás geniet internationale faam en biedt een gevarieerd repertoire uit Hongarije, Roemenië, Tsjechië en Slowakije.

www.csardas.nl

Tot slot begroeten we Sjaak van Rijn in de studio. en wel in verband met de komende programmering van de X, het multiculturele podium voor wereldmuziek, jazz, crossover en folk. Zoals de muziekliefhebber weet: sinds juni 2011 is De X gehuisvest in het Muziekhuis aan de Middelstegracht 123. De X wordt volledig gerund door circa twintig vrijwilligers, waaronder een hoofdprogrammeur en vrijwilligers voor de techniek en de bar. Sjaak van Rijn is één van hen en neemt met ons de bijzondere optredens door van gezelschappen uit binnen- en buitenland die de komende maanden onder de

X-vlag plaatsvinden. www.de-x.nl

Hele uitzending: https://soundcloud.com/sleutelstad/2019-09-07-cultuur071-hele-uitzending-uitzending-2

Delen

Reageren is niet (meer) mogelijk.

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Over de auteur

Redactie Cultuur071

Je bent nu offline