Voorschoten dit weekeinde in teken van paardendagen

1

Met het plaatsen van het marktkruis heeft burgemeester Pauline Bouvy-Koene van Voorschoten vanmorgen de paardenmarkt officieel geopend. Traditioneel mag de handel alleen plaatsvinden tussen de twee marktkruizen aan weerszijden van de Voorstraat en met het plaatsen van het tweede kruis wordt de handel op ludieke wijze geopend. In praktijk vindt er weinig handel meer plaats en zijn de Voorschotense Paardendagen vooral een leuk feest voor het dorp en de wijde omgeving.

Morgen beleeft het bestuur van de paardendagen een bijzonder moment. Om 14.00 uur wordt het eeuwenoude feest officieel bijgeschreven in het register van het Immaterieel Cultureel Erfgoed. Dat gebeurt bij Museum Voorschoten.

Ook vaste prik tijdens de paardendagen: Koekslaan. Wie als eerste de koek in de lengte doormidden slaat, die wint. Meedoen kost vijftig cent, de opbrengst gaat naar het goede doel. Het aantal aangevoerde paarden bleef dit jaar sterk achter bij andere jaren. Werd in 2017 nog een recordaantal van 171 in de boeken bijgeschreven, dit jaar bleef de teller steken op 65. Met name het extreem warme weer van de afgelopen dagen en de voorspelling voor vandaag speelt de paardenmarkt parten. Vanwege de tropische temperatuur moest het bestuur noodgedwongen, net als vorig jaar, de kortebaandraverij afgelasten. Of die wedstrijden later dit jaar alsnog gehouden worden, is nog niet bekend. Vorig jaar lukte heet niet om een alternatieve datum te vinden, dit jaar hoopt de organisatie dat wel voor elkaar te krijgen.

 

Delen

1 reactie

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 107.5 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline