Leidse Pieterswijk transformeert naar de dagen van Rembrandt

15

Maandag is het 413 jaar geleden dat de schilder Rembrandt van Rijn werd geboren in Leiden. Zijn geboortehuis staat er niet meer en lang heeft hij niet gewoond in de Sleutelstad, want in 1631 verhuisde hij definitief naar Amsterdam. Maar in het grote Rembrandtjaar 2019 kon de stad waar Rembrandt het licht zag, toch niet helemaal achterblijven. Dit weekend is de wijk rondom de Pieterskerk omgetoverd in een levend zeventiende-eeuws theaterspektakel.

Er lopen schilders, verkopers, burgers en muzikanten door de stad. Er worden beroemde schilderijen van Rembrandt uitgebeeld zoals bijvoorbeeld op het Pieterskerkhof De Anatomische les, waarbij steeds twee figuranten uit de toeschouwers worden gevraagd aan te schuiven. Er dreigen mensen opgehangen te worden op ’t Gerecht of onthoofd. Er is een speciale kindervoorstelling. En een oud weduwenhofje dat normaal gesloten is, opent dit weekend zijn deuren. Auto’s zijn geweerd, fietsers worden verzocht hun fiets buiten het gebied te parkeren en de (meeste) verkeersborden en andere hedendaags straatmeubilair is bijna onzichtbaar gemaakt met juten zakken.

Wie wil kan zich met een beetje moeite best wanen in de tijd van Rembrandt en zich voorstellen hoe het geweest moet zijn om in de zeventiende eeuw in Leiden rond te lopen.


Een reportage van Gerry van Bakel over de eerste dag van de Leidse Rembrandtdagen.

Zondagavond worden de Leidse Rembrandtdagen afgesloten met een kranslegging bij het standbeeld van Rembrandt aan de Witte Singel. Verzamelen bij restaurant La Plancha tegenover De Morspoort om 23.30 uur. Kranslegging is om middernacht. Maar dat is echt voor de liefhebbers en wordt al zeventien jaar georganiseerd door Ben Walenkamp en Tjeerd Scheffer. Kijk voor meer informatie op de website van de Leidse Rembrandtdagen.

Deze diashow vereist JavaScript.

 

Delen

15 reacties

 1. Suzan Dirkx

  Hulde voor alle mensen die dit mogelijk hebben gemaakt en die nu twee dagen hier figureren. Wat een Topdag was het vandaag. Respect voor iedereen die hieraan mee heeft gewerkt.

 2. Zo waanzinnig knap dit! In minder dan 6 maanden gefikst. Echt de kracht Leiden zelf, niet opgelegd, zelf gedaan. Veel respect.

  • Marijke Kuzee op

   Ook wij hebben genoten van deze mooie voorstellingen in onze mooie binnenstad. Goed georganiseerd en petje af voor allen die hieraan meegewerkt hebben.

 3. Hans Gennotte op

  Wat was het genieten vandaag! Zoveel voorstellingen, zoveel varieteit. En wat een gezellige drukte, het was absoluut geslaagd! Respect voor de organisatie en de vele vrijwilligers die dit mogelijk maken. Ben je vandaag nog niet geweest: ga dan morgen zeker kijken!

  • Nellie Bunders op

   Geweldig decor,top figuranten en ook nog prachtig weer, we hebben genoten

 4. En dank voor de afwezigheid van de anders zo hinderlijk aanwezige horeca en reclame. Zo kan het dus ook. DANK.

  • Nellie Bunders op

   Geweldig decor,top figuranten en ook nog prachtig weer, we hebben genoten

 5. Chapeau voor de organisatie en alle mensen die hier aan meewerken. Er is veel te zien & te beleven. Voor herhaling vatbaar!

 6. Ruud Breedveld sr. op

  Jammer dat er geen plaatjes zijn van het van het Rembrandtplein!

  Jacob van Swanenburgh ( leermeester van Rembrandt van Rijn )

 7. Hulde aan iedereen die hieraan heeft meegewerkt. Een evenement waar de hele stad trots op kan zijn en zeker voor herhaling vatbaar. Fijn dat we hier ook namens Leiden Marketing aan hebben kunnen bijdragen:-).

 8. Hopelijk blijft het bij 1 keer en is het niet een jaarlijks terugkomend ding.
  Leuk voor de toeristen natuurlijk, maar de Pieterswijk is een woonwijk, en geen attractiepark.

  • Een inwoner van Leiden op

   @MB: de hele Leidse binnenstad is inmiddels een attractiepark. Er wordt geen rekening meer gehouden met bewoners. Geen enkel weekend is er meer “rust” in het centrum. De gemeente begrijpt gewoon niet dat binnenstadbewoners alles onderhand zat zijn. Doe eens wat evenementen in andere wijken van Leiden.

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Over de auteur

Gerry van Bakel

Presentator Nieuws071/Sport071, redacteur Cultuur071

Je bent nu offline