Leiden trekt portemonnee voor internationale basisschool

12

Leiden stelt 700.000 euro beschikbaar voor het neerzetten van een internationale basisschool. In eerste instantie gaat het om een tijdelijk gebouw, na vijf jaar moet de school zijn waarde hebben bewezen. De exacte locatie is nog niet bekend. In Leiden is het terrein van vertrekkend korfbalvereniging Crescendo aan de Saffierstraat in de race, maar de school kan ook in Oegstgeest komen te staan. Daar gaat het om een voormalig gebouw van Endegeest aan de Kasteellaan. Volgens wethouder Paul Dirkse is er in Leiden en de regio veel behoefte aan Internationaal Georiënteerd Basisonderwijs (IGBO).


Reanne van Kleef sprak met wethouder Paul Dirkse over de te bouwen internationale basisschool.

Na gesprekken met de regio bleek er behoefte te zijn aan een extra internationale basisschool. Leiderdorp heeft zo’n IGBO, maar die heeft lange wachtlijsten. Uiteindelijk hebben de gemeenten Leiden en Oegstgeest gezegd dat ze het project oppakken en gaan onderzoeken in welke gemeente de school het best kan komen te staan. Er is een businesscase gemaakt waaruit blijkt dat er ruimte is voor vierhonderd leerlingen op een nieuwe school.

Verschillende doelgroepen
De internationale basisschool geeft gestandaardiseerd onderwijs in het Engels en bedient daar verschillende doelgroepen mee. Wethouder Dirkse: “Het gaat dan om bijvoorbeeld jonge kinderen van internationale postdocs die op het Leiden Bio Science Park of in het LUMC werken. De ouders weten vaak niet hoe lang ze in het land blijven en kiezen daarom een internationale, Engelstalige school voor hun kinderen. Ook gaat het om Nederlanders die terugkeren uit het buitenland waarvan de kinderen zijn gestart op een internationale basisschool en deze tot en met groep acht af willen maken. Tot slot komen er steeds meer internationale bedrijven in de regio. Op het Bio Science Park, maar ook op de spacecampus in Noordwijk waar mensen met jonge kinderen werken.”

Start binnen 1,5 jaar
De ministeries van Economische Zaken en Onderwijs hebben de komst van een extra internationale basisschool inmiddels ook goed gekeurd, maar die moet geteld vanaf afgelopen januari wel binnen twee jaar van start zijn. Wethouder Dirkse is daarom blij dat de Leidse gemeenteraad nu de benodigde zeven ton beschikbaar stelt, met een jaarlijkse extra bijdrage van twee ton. “We moeten nog besluiten of de school in Leiden of Oegstgeest komt, maar ik heb nu kaders meegekregen waar we mee verder kunnen.”

Compensatie sportareaal
Eerder is in Leiden een motie aangenomen dat sportareaal dat wordt ingenomen door een andere invulling, ergens anders in de stad gecompenseerd moet worden. In eerste instantie lijkt dat ook hier het geval aangezien de locatie aan de Saffierstraat op dit moment nog een korfbalveld is. Dirkse legt uit dat de zaken iets anders liggen. “Dit in een tijdelijk gebouw dus het is nu niet aan de orde. Maar mocht het een vaste locatie worden, dan hebben we inderdaad de verplichting om het sportareaal te compenseren.”

Delen

12 reacties

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Over de auteur

Reanne van Kleef

Hoofdredacteur sport, politiek verslaggever, algemeen redacteur, presentator nieuws071 en sport071.

Je bent nu offline