Gemeente Leiden start verkoopprocedure tweede deel Lorentz

11

De gemeente Leiden is gestart met de verkoopprocedure van de locatie op de hoek van het Schuttersveld en het Stationsplein. Daar moet het tweede deel komen van Lorentz. Het eerste gedeelte met twee woontorens wordt eind dit jaar opgeleverd. De kantoormeters daar worden afgenomen door Heineken Nederland dat er het hoofdkantoor vestigt.

Bouwcombinatie Hurks/Van Wijnen liet eind 2018 aan de gemeente weten geen gebruik te zullen maken van de optie om ook het tweede gedeelte van Lorentz te bouwen. De afgelopen periode heeft de gemeente een marktconsultatie gehouden en daaruit is gebleken dat er verschillende partijen zijn die het bestaande bouwplan af willen maken. De komende tijd moet duidelijk worden welke van de geïnteresseerde partijen de opdracht vergund krijgt. De bouw start overigens pas als minimaal 70 procent van de te realiseren kantoorruimte is verhuurd of verkocht.

Het stationsgebied in Leiden is de enige plek in de Leidse regio waar nog nieuwe kantoren gebouwd mogen worden. Dat werd enkele jaren geleden al door de provincie Zuid-Holland vastgelegd in de strijd tegen leegstand van vaak verouderde kantoorgebouwen. Ook werden en worden veel van die incourante kantoorlocaties getransformeerd naar woningen.

De besluiten van toen hebben zo hun weerslag op de ontwikkelingen in het stationsgebied. Bij het Stedenbouwkundige ontwikkelingsplan Stationsgebied (STEO) werd uitgegaan van een mix waarbij wonen, winkelen en recreatie zou worden aangevuld met circa 58.000 vierkante meter kantoorruimte. Inmiddels ligt er vanuit de provincie het verzoek aan Leiden om het aantal kantoormeters te verhogen naar 90.000 en plannen ook zo snel mogelijk om te zetten in stenen.

Zo komt er op de hoek van het Stationsplein en het Schuttersveld het tweede gedeelte van de Lorentz met onder meer een 70 meter hoge kantoortoren maar daarmee wordt bij lange na niet voldaan aan de te realiseren meters. Het gebied rond Leiden Centraal is een zogenaamde ‘concentratielocatie’ waar de totale vraag naar kantoorruimte wordt ingeschat op 68.000 m2 tot 120.000 m2. De huidige plannen zijn in de ogen van de provincie Zuid-Holland, de regio Holland Rijnland en de gemeente Leiden volstrekt ontoereikend om in de toekomst te voldoen aan de behoefte van de markt.

Delen

11 reacties

  • Diederik Smit

   Pieter Van Prooijen
   Dat zou ook mooi zijn.

   Ze openen een ’brewpub’; een restaurant met daarin een kleine brouwerij, vergelijkbaar met het Stadsbrouwhuis aan de Aalmarkt. Hier wil Heineken experimenteren met nieuwe bieren. Mogelijk worden hier, net als aan de Aalmarkt, ook maaltijden geserveerd. Op de exacte invulling studeert Heineken nog, aldus de woordvoerster, ’maar waarschijnlijk wordt het meer een brouwcafé en niet specifiek een restaurant’.

 1. Wat mij gelijk opvalt is het verouderde plaatje dat helaas gebruikt is boven dit artikel. Dus niet schrikken van het plaatje… zo wordt het niet! Het beoogde gevelontwerp voor Lorentz II ziet er echt beter uit en vormt ook beter ‘een familie’ met de nagenoeg voltooide andere bouwdelen. Hopelijk komt alles snel rond voor wat betreft de bouw van de tweede fase, zodat alles binnenkort, als één geheel bedoeld, te bewonderen zal zijn.

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 107.5 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline