Doek valt voor Stichting Leiden Helpt

45

De Stichting Leiden Helpt stopt na de zomer met het Leidsch Trefpunt. De huur van het onderkomen aan de Willem Barentzstraat is vandaag opgezegd en op 30 oktober worden de sleutels ingeleverd bij de gemeente Leiden die eigenlijk wilde de de club van initiatiefnemer Ron Flippo per 1 juli zou vertrekken uit het pand dat de gemeente de afgelopen jaren gratis ter beschikking stelde aan de organisatie die mensen met een minimuminkomen bijstaat met zaken als kleding, speelgoed, computerapparatuur en bij feestdagen ook wel eens een voedselpakket.

Al in 2016 kondigde wethouder Damen aan dat Leiden Helpt het vanaf deze zomer zonder gesubsidieerd pand zou moeten stellen. Omdat de stichting de huur zelf niet kan opbrengen, valt daarom nu het doek. De afgelopen maanden werd nog gehoopt op het verkrijgen van voldoende eigen inkomsten of misschien toch nog een verlenging van de subsidie, maar dat is allebei niet gelukt.

Een paar maanden respijt krijgt Leiden Helpt wel om het Leidsch Trefpunt netjes aan de gemeente over te dragen. “We gaan ze er niet op 1 juli uitzetten,” liet wethouder Damen onlangs al aan Sleutelstad weten. “We hebben ook niet direct een nieuwe huurder, dus er is ook wel ruimte voor enige speling.”

Of Leiden helpt per november ook helemaal verdwijnt, is nog niet zeker. “Momenteel word er druk gezocht naar een kleinere locatie om een doorstart te gaan maken,” zegt Ron Flippo. “Zodra hier meer over bekend is laten we dat aan onze leden weten. Als het al lukt wordt ons aanbod wel kleiner. Een kledingbank en de activiteiten voor kinderen en ouderen, de rest komt sowieso te vervallen,” laat Flippo desgevraagd weten. De schuld voor het verdwijnen van Leiden Helpt legt hij bij de gemeente Leiden en met name de PvdA krijgt de Zwarte Piet toegespeeld: “Die partij ziet dat wij nodig zijn, maar heeft er niets voor over. We hebben de gemeente heel veel kosten bespaard en die gaan ze nu allemaal zelf krijgen.”

Na de vakantieperiode gaat het pand open en worden alle spullen verkocht aan iedereen die er belangstelling voor heeft. De opbrengst gaat volgens Flippo naar een doel dat in het verlengde ligt van de doelstelling van Leiden Helpt.

Delen

45 reacties

 1. De arme hebben altijd zuur. Die neoliberale gaan altijd de kont likken van de bourgeoisie.
  Daarna gaan ze klagen over armen, of over de vluchtelingen, enzo.

  • Laten de PVDA en mevrouw Damen maar eens waar maken dat ze voor €23000,- meer voor de armen kunnen doen dan Leiden Helpt. Een kleine greep: kledingbank, spelletjesbank, boekenbank, cd/dvd bank, diverse bingo’s, kidsweek, sinterklaas feest met kadotjes, kerstviering met kerstpakket, juridische bijstand, computer voor schoolgaande kinderen, verjaarskado en hulp, daar waar nodig. Ik wil nog wel eens zien wat Leiden te bieden heeft. En dan heb ik het niet over hoogdravend politek correct geneuzel.

 2. Het college van Leiden moet zich dood schamen. Dat arme mensen in Leiden zo aan de kant worden gezet is zonder meer schandalig.

 3. Wytzia Raspe

  Ik vond juist zo goed aan dit initiatief dat ook mensen die niet in de Bijstand zaten in aanmerking kwamen voor hulp. De gemeente richt zich alleen op hen. En er is geen andere huurder in beeld. Misschien kunnen Leidse bedrijven nog bijspringen. Of kunnen ze EU subsidie vragen.

  • Sorry dat ik het zeg maar zeer laag bij de grond v d gemeente!! Je hoort niets anders meer overal in ons landje.. Voor de meestal alles gratis krijgende immigranten maakt het niet uit hoeveel alles kost .kan niet op. n zijn mooie helpende stichtingen etc. weer de dupe van!! De nederlander staat weerus in de kou!! Schande!

 4. Wat erg dit…… dit is Leiden weer eens op z’n best…, Leiden laat de minder bedeelden gewoon in de steek en laat een geweldige stichting gewoon ten gronde gaan…….
  Leiden Helpt is een uitkomst voor veel mensen die het net niet redden en echt aan de afgrond van de samenleving leven en net tussen wal en schip vallen qua inkomen en door hen kan de zon ook voor hen een beetje schijnen in tijden die anderen het ook goed hebben, denk alleen maar aan Kerstmis en de Zomervakantietijd, dan zorgt de stichting voor een mooi voedselpakket en bezigheden voor de kinderen en volwassenen… Ook staat de stichting hen bij bij het verschaffen van spullen voor school zoals bv. laptops en andere behoeftige spulletjes, die men nodig heeft voor een opleiding en waar men bij de gemeente niet voor hoeft aan te kloppen……
  Ik hoop dat de verantwoordelijke wethouder zich echt gaat schamen en dat deze tot inkeer gaat komen, want deze stichting mag echt nooit verloren gaan….. Ron en (wijlen) zijn zus Marian hebben deze prachtige stichting, samen met vele vrijwilligers op de kaart gezet tot een prachtig iets en wordt in een klap ten gronde geholpen door de gemeente Leiden…….., vreselijk….., Leiden zou zich diep moeten schamen……..

 5. Schande! De Gemeente heeft de vrijwilligers eerst het hele pand op laten knappen, het ziet er tip top uit. En nu alles op rolletjes loopt, Leidenaars dankbaar zijn voor de hulp die zij daar krijgen, worden ze er gewoon uitgegooid. Kan het niet mooier maken dan het is. PvdA word er hier zo wie zo niet meer gestemd. DIe partij is er niet voor mensen die elk klein beetje hulp kan gebruiken. Gemeente Leiden ga je schamen!!

 6. Marleen Damen heeft de declaratie regeling voor minima afgeschaft. Ze is nu bezig om het Leidse welzijnswerk Europees aan te besteden. Ook aan de vijfmeilaan containers door de strot te duwen van bewoners daar onder het mom college besluit. Dit past aardig in het rijtje van schijt aan de mensen die hulp nodig hebben en mensen die geen groot inkomen hebben. What’s next?

 7. Zoals reeds bekend in de Stevenshof, onlangs aan de Vijf Meilaan en nu bij deze Stichting schuilt er onder het mantelpakje van deze socialistische wethouder met haar bourgondische stemmetje een kille, zakelijke, knotsharde saneermentaliteit. Maar wat wil je. De PvdAdieu is reeds lang besmet met het virus van de kakliberalen die dit land en deze stad nog steeds teisteren en uitzuigen. En allang niet meer de partij van de minderbedeelden, arbeiders en daklozen. Uiteindelijk valt ook het doek voor deze salonsocialistische stroming. Volkomen overbodig geworden. Punt.

 8. Jozi Spinoza

  Die Damen van de PVDA weet zo goed wat er allemaal speelt..niet dus..niet vergeten als we weer gaan stemmen de volgende keer!

  • Damen weet heel goed wat er speelt maar het gaat haar alleen om het kapot maken wat goed was voor de minima. Staat ze er weer goed op bij rechts Leiden. En komt haar van pas bij haar volgende baan.

 9. Ingrid Schreuder op

  Bedankt aan alle mensen die zich zo hebben ingezet en nog doen voor de minderbedeelde medemens. Heel erg triest dat zo’n mooi initiatief moet verdwijnen. Beschamend van de gemeente Leiden.

 10. Vreemd dat de journalistiek zo stil blijft. In het LD was er niets over te lezen. Maar ja, kritische journalisten moet je met lampje zoeken.

 11. Rien van Vliet op

  Je kan het ook als volgt stellen: de subsidie is destijds verleend als opstapsubsidie en reeds in 2016 heeft de wethouder gezegd dat in 2019 de subsidie zal stoppen. En er is blijkbaar weinig draagvlak in de Leidse samenleving om deze stichting financieel te ondersteunen zodat zij volledig door kan gaan.

  • Een Leids burger op

   Opstapsubsidie? Volkomen onzin. Wie ook maar enigszins logisch nadenkt beseft dat een stichting Leiden Helpt die alleen maar weggeeft en zelf geen inkomsten heeft niet later opeens zelf de huur wel zou kunnen betalen. Ook de voedselbank kon jaren geleden niet zelf de huur betalen en kreeg ook subsidie.
   .
   ¨weinig draagvlak¨ . Een stichting Leiden Helpt die 750 gezinnen helpt lijkt me wel voldoende draagvlak hoor….

   • Rien van Vliet op

    Maar wie van de burgers steunt Leiden Helpt financieel? Dat is bij de voedselbank wel het geval.

    • Een Leids burger op

     Dat moet je aan de stichting Leiden Helpt zelf vragen.
     Maar aangezien die stichting, voor zover ik weet, geheel op vrijwilligerswerk draait verwacht ik geen financiele sponsoring daar.
     .

     In het jaarverslag van de voedselbank Leiden over 2017 m.b.t. de inkomsten staat bijvoorbeeld het volgende:
     giften instanties: 54.662 euro
     subsidies gemeente(n): 41.570 euro.
     Overige: 317 euro.
     .

     Waaruit maar weer eens duidelijk blijkt dat ook de voedselbank niet zonder subsidie kan.
     De gemeente Leiden als grote subsidiegever wordt dan ook uitdrukkelijk apart genoemd in het genoemde verslag.
     https://www.voedselbankleiden.nl/feiten-en-cijfers

 12. Het gebouw waarin de stichting Leiden helpt is gehuisvest is door vrijwilligers volledig opgeknapt. Deze organisatie is volledig afhankelijk van vrijwilligers. Een huur van € 23.000 per jaar voor dit opgeknapte pand is zonder financiële hulp nauwelijks op te brengen. Leiden helpt steunt mensen die het zonder hun hulp financieel niet redden. Dat de gemeente daar geen steun aan verleent is schandalig.

 13. De Wethouder gaat nu de contracten met alle welzijnsorganisaties opzeggen en keuzes maken op basis van openbare aanbestedingen. De mensen die extra zorg en hulp nodig hebben worden voortaan als verdienmodel gezien, waarin de markt en niet de hulpvraag centraal staat. Ik heb jarenlang gestemd op de PvdA (voorkeurstem op een vrouw), maar dat gaat nu stoppen. Ik denk sowieso dat dit beleid tot veel stem verlies voor de PvdA zal leiden.

 14. Rien van Vliet op

  Maar dus niemand van de Leidse burgerij die de moeite neemt om 23.000 euro bij elkaar te sprokkelen. En dan kan je wel de gemeente de schuld geven, want dat is zo lekker makkelijk, maar voor de voedselbank staan particulieren en organisaties in de rij om te fundraisen.

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 107.5 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline