No More Blackface Leiden: Slechts twee procent racismevrije Pieten bij intocht

126

“Maar liefst 98 procent van de Pieten tijdens de Leidse Sinterklaasintocht in 2018 had nog steeds racistische kenmerken,” dat stelt de organisatie No More Blackface Leiden die onlangs een rapportage over de intocht presenteerde en hun bevindingen nu ook deelden met de raadscommissie Leefbaarheid en Bereikbaarheid.

Deze diashow vereist JavaScript.

No More Blackface Leiden riep de raadsleden op om ervoor te zorgen dat ook andere ‘racistische uitingen’ rond de intocht verdwijnen. Ook wil de organisatie dat de gemeente zich inzet om Zwarte Pieten ook op andere plekken in de stad uit te bannen en niet alleen bij de officiële intocht en het Huis van Sinterklaas. 

De gemeente Leiden beloofde dat bij de vorige intocht de helft van alle Pieten niet meer zwart zou zijn, maar de roetveegpieten waren in de ogen van No More Blackface Leiden wel degelijk erg zwart. “Een roetveegpiet heeft drie vegen roet voor het idee,” hield woordvoerster Conne Blauw de raadsleden voor. “Daar komt bij dat heel veel Pieten andere raciale kenmerken hadden, zoals zwarte kroespruiken en zwarte handschoenen en maillots”.

Chris de Waard in gesprek met Conne Blauw van No More Black Face Leiden.

Eind november, bij de komende Sinterklaasintocht, zijn er helemaal geen Zwarte Pieten meer, zo is eerder afgesproken. De tegenstanders van Zwarte Piet zijn er niet gerust op en dringen aan op verdere stappen. Niet alleen moeten de roetvegen beperkt blijven tot een stuk of drie, ook alle andere raciale kenmerken moeten achterwege blijven, zo betogen ze.

Burgemeester Lenferink denkt dat het bij de komende intocht, ondanks bovengenoemde zorgen en constateringen, beter zal gaan. Onder meer omdat de hulpjes van Sinterklaas nieuwe pakken krijgen. Leiden sluit aan bij de uitstraling van de Amsterdamse Pieten. Die trekken bij de intocht sinds enkele jaren uitgedost als Spaande edellieden de stad in.

Zwarte Piet geen rascisme
Niet alleen tegenstanders van Zwarte Piet lieten bij de raadscommissie van zich horen. Evilette, de artiestennaam van de inspreekster die niet met haar eigen naam in de pers wil komen, omdat ze naar eigen zegen bedreigd wordt, hield een vurig pleidooi voor het behoud van Zwarte Piet.

Chris de Waard in gesprek met ‘Evilette’ die een lans brak voor het behoud van de Zwarte Pieten.

Door de bewoordingen die ze daarbij koos, kon ze niet op de sympathie van de commissieleden rekenen. Voorzitter Lodi van Brussel onderbrak haar herhaaldelijk als ze in zijn ogen te ver ging en GroenLinks-fractievoorzitter Ashley North verliet uit protest de zaal. Andere raadsleden protesteerden door na het betoog geen enkele vraag te stellen. “Ik had wel wat vragen,” vertelde fractievoorzitter Martine van Schaik van de Partij voor de Dieren na afloop van het betoog. “Maar toen ik hoorde hoe ze tekeer ging, heb ik ze niet gesteld. Ik wilde haar niet nog een extra podium bieden.”

Delen

126 reacties

 1. Maaike de Werk

  maar als Piet niet meer zwart mag zijn, dan is dat toch pas écht discriminatie? Hoe zit het dan als iemand met een donkere huidskleur piet wil zijn, moet die dan een pruik op om het kroeshaar te verbergen? Moet die wit geschminkt worden?

  Begrijp me niet verkeerd, ik heb niks tegen uitbreiding van het kleurenspectrum, maar voor mij is er ruimte voor álle Pieten. ongeacht de kleur.

   • Leon van delft op

    Actiegroep blackface is juist de grootste rasisme partij zwart mag niet maar blank wel net als blanke vla jodenkoeken hoor je ze niet over stelletje kaffers als ze zich niet kunnen bevinden metvde nederlandse traditie moeten ze lekker opdonderen en die gasten moeten is eigen geld verdienen en niet van de overheid ze krijgen geld toe van de staat om te protesteren tegen dit soort flauwekul en ding staat vast staat er 1 van jlie voor me neus zal ik hem omvertrappen waar iedereen bij staat stelltje laffe terringbakken zijn het en als de gemeente leiden hier mee ingaat roep het elke 3 oktober baaf die misbaksels van een lenferink dat het een vuile dief is

   • Zwarte Piet moet blijven ,als dat niet mag is dat rascistische want dan worden mensen met een donkeren huidskleur afgeschilderd als niet mede mens nou lekker voor deze mensen dat ze niet meer mogen werken voor Sinterklaas niet normaal zeg no mor black face zijn gewoon Communisten alleen wat zij vinden is goed en de meerderheid moet maar op rotten ,nou Groen links ouwe CPNers dit past precies in jullie straat je bah .

   • Domme onzin… Blackface heeft geen tering te maken met zwarte piet haha
    Maar vooral je mind laten vertroebelen door fckin onzin verhaaltjes van populistische idioten die geen idee hebben waar ze over spreken…

    • Helemaal waar. Blackface is een uitermate racistisch karakter waarmee de spot wordt gedreven met onze donkere medemens. Dat heeft absoluut niets met Onze zwarte Piet te maken. Wat deze “Blackface groep” doet is op een verderfelijk racistische wijze een cultuur figuur aanvallen. Met deze racisten wil ik niets van doen hebben. Daar zou de rechter tegen horen op te treden. Alsof de kleur van Piet een verschil zou maken, dat is pas racistisch.

     • Het is hetzelfde als een politieagent zich beledigd voelt als je homo tegen hem roept. Homo zijn is geen belediging voor niemand!!!

   • Johan Otten-Biró op

    Ik word er moe van, geen zwartr piet, geen roetveeg piet, maar nu alleen nig de zielepiet en voor de volwasseneb geile piet.
    Stop hiermee, het ids een kinderfeest, welke alleen door volwassenen de nek word omgedraaid, want thuis komt gewoon zwarte piet, of mag dat straks ook niet meer.
    Neem een voorbeeld aan Curaçao, daar worden mensen met een donkere huidskleur echt zwart gemaskt, en voor hen is het een eer om zwarte piet te zijn.
    Bah, kleinzielig Nederland.

  • Een Leids burger op

   maar als Piet niet meer zwart mag zijn, dan is dat toch pas écht discriminatie?
   Inderdaad, goed opgemerkt.

  • Iets met haren en snaren… Piet is in zijn eigen huidskleur aanwezig, als persoon en individu. Niet als karakter

  • P. de Bruin op

   Wanneer houd deze flauwekul eens op ? Bij mij blijft Piet zwart als we op huisbezoek gaan. Nooit en te nimmer zal dat veranderen. Racisme was hier van 1940-1945 !

 2. Maaike de Werk

  maar als Piet niet meer zwart mag zijn, dan is dat toch pas écht discriminatie? Hoe zit het dan als iemand met een donkere huidskleur piet wil zijn, moet die dan een pruik op om het kroeshaar te verbergen? Moet die wit geschminkt worden?

  Begrijp me niet verkeerd, ik heb niks tegen uitbreiding van het kleurenspectrum, maar voor mij is er ruimte voor álle Pieten. ongeacht de kleur.

 3. Allert Goossens

  Goed dat we midden in de zomer dit onderwerp alweer afficheren. Laten we ook dat feest lekker kapot laten terroriseren door intolerant volk. Prachtig hoe niets meer kan en iedereen tegenwoordig wel ergens aanstoot aan neemt en we dan overstag moeten. Zotte wereld.

 4. Allert Goossens

  Komkommertijd bij Sleutelstad. Goed dat we midden in de zomer dit onderwerp alweer afficheren. Laten we ook dat feest lekker kapot laten terroriseren door intolerant volk. Prachtig hoe niets meer kan en iedereen tegenwoordig wel ergens aanstoot aan neemt en we dan overstag moeten. Zotte wereld.

  • Dit soort raids zie ik als één van de afleidings-
   manneuvres van de bestuurders des lands..
   Verdeel&heers is hun motto…😁

 5. Chantal Slierings

  Pfff het is Juni! De zomer moet nog beginnen en het gaat alweer over Zwarte piet! Ik ben zo blij dat het voor ons het laatste jaar is! En misschien vertel ik het me dochter van 7 al gewoon! Als er geen Zwarte pieten zijn zijn wij of elders te vinden of gewoon maar niet 😊 Maar lieve mensen geniet eerst nog even van de zomer! ☀️

 6. Chantal Slierings

  Pfff het is Juni! De zomer moet nog beginnen en het gaat alweer over Zwarte piet! Ik ben zo blij dat het voor ons het laatste jaar is! En misschien vertel ik het me dochter van 7 al gewoon! Als er geen Zwarte pieten zijn zijn wij of elders te vinden of gewoon maar niet 😊 Maar lieve mensen geniet eerst nog even van de zomer! ☀️

 7. Linda Bronsgeest

  Haha, we hadden het er van de week al over: tis juni, moeten we het niet onderhand over de zwarte pieten gaan hebben😂 Vorig jaar begon het ook rond deze tijd! Vanmiddag boodschappen doen. Misschien liggen de pepernoten ook al in de rekken! 😂 Tis lente….laten we nou eens eerst hiervan genieten. Die discussie ben ik onderhand spuugzat!

 8. Linda Bronsgeest

  Haha, we hadden het er van de week al over: tis juni, moeten we het niet onderhand over de zwarte pieten gaan hebben😂 Vorig jaar begon het ook rond deze tijd! Vanmiddag boodschappen doen. Misschien liggen de pepernoten ook al in de rekken! 😂 Tis lente….laten we nou eens eerst hiervan genieten. Die discussie ben ik onderhand spuugzat!

 9. Dus een kroeshaarpruik is racisme……………. ik weet nog dat we met bij het EK voetbal een aantal jaren geleden allemaal met ruud gullit pruiken liepen, nooit geweten dat je dan een racist bent. En die voetballers met kroeshaar die hun haar in allerlei kleurtjes verven, dicrimineren die mensen met rood en blond haar? Of wat dacht je van Jurgen Rayman verkleed als surinaamse tante, ook racisme?
  Tuurlijk ben ik tegen racisme, maar als vind dat het al racisme is als je meer dan 3 roetvegen op je gezicht hebt, ben je wel erg ver gezonken. Wat maak je je leven dán ingewikkeld. Niet alles is serieus in het leven, net als bijvoorbeeld carnaval. Daar lopen mensen verkleed als van alles en nogwat, ben je dan een racist? Welnee, gewoon om lachen, meefeesten en lol hebben in je leven!

 10. Jean-Pierre Overdevest

  Pas op Sabine Toet, zo’n über Gutmenschje leest mee en veroordeelt iemand die voor zijn eigen cultuur opkomt. Sabine er waren tijden dat we met mensen zoals jij anders omgingen.

 11. Miranda Tiemeijer

  Gaan we weer pffffff wanneer houden die zielige kleuters een keer op dan droeftoeters .krijg zo.n hekel aan die tyfuslui ..bij elkaar pakken en diep in zee gooien de vullis

 12. Miranda Tiemeijer

  Gaan we weer pffffff wanneer houden die zielige kleuters een keer op dan droeftoeters .krijg zo.n hekel aan die tyfuslui ..bij elkaar pakken en diep in zee gooien de vullis

 13. Sieds van der Schaaf op

  Door de strikke voorschriften, het weglopen en niet stellen van vragen bewijzen de anti-pieten dat er niet met hun valt te praten.

 14. Sherry Kroket op

  Gelukkig is een grote meerderheid van de Nederlanders tegen Zwarte Piet. Steeds meer mensen realiseren zich ook dat de Zwarte Piet zoals we die nu kennen, pas kort – namelijk halverwege de 19de eeuw – onderdeel van de Sinterklaasviering is. En daarvoor niet voorkwam. Zwarte Piet is het verzinsel van een schoolmeester. Eeuwen- en eeuwenlang bestond dit schertsfiguur niet. Weg met Zwarte Piet. Terug naar de Boreale tijden zonder dit soort importsymbolen. Iedereen die roept dat Zwarte Piet onze cultuur is, weet niet wat onze cultuur is. En als het een kinderfeest is, laten we het dan een kinderfeest maken voor iedereen. Zielige stumperds die vasthouden aan het verzinsel van een schoolmeester. Geef ons het echte Sinterklaasfeest terug! Dus zonder Zwarte Piet.

  • Whiskey Frikandel op

   De overgrote meerderheid (zie cijfers afgelopen jaar) laat deze spinsels voor wat het is en omarmt onze kindervriend Zwarte Piet. Zoals onze ouders en voorouders hebben gedaan, vele generaties lang en zeker meer dan 100 jaar. Dus wat zei je ook alweer over cultuur?

   • Sherry Kroket op

    Dat u helemaal gelijk heeft. Zwarte Piet maakt zijn debuut in 1850. Na pakweg ruim 1000 jaar van Sinterklaasviering, hebben we dus zo’n 169 jaar aan Zwarte Piet. Waarbij de Zwarte Piet anno nu er anders uitziet dan die van 1850. De huidige uitdossing stamt uit de jaren vijftig van de vorige eeuw. Nog geen 70 jaar Zwarte Piet. Op een feest van meer dan 11 eeuwen. Wat zei u over zeker meer dan 100 jaar? En wat is honderd jaar op de eeuwigheid? De voorouders van uw voorouders hadden zich bij het zien van uw Zwarte Piet luidkeels afgevraagd: wat is dit voor onzin? En dan zijn er ook nog eikels die schreeuwlelijken dat het onze cultuur is. Nou, niet de onze. Zwarte Piet is niet onze Nederlandse cultuur!
    Het feest draait om Sinterklaas én kinderen.

  • Gin Nugget op

   U schrijft onzin. Maar dat blijkt tegenwoordig de norm om uw gelijk te kunnen halen.

   • Orakel van de Burcht op

    Helaas, gin nugget, mevrouw (?) Sherry Kroket heeft gelijk. In de eeuwenoude Sinterklaasviering komt vele eeuwenlang geen Zwarte Piet voor.
    Als de schoolmeester die in 1850 Zwarte Piet bedacht, zwarte kinderen in de klas had, was hij vast en zeker verstandig en wijs geweest om al meteen met een fraaie Regenboogpiet te komen. Zwarte Piet hoort bij een tijdvak en die tijd is voorbij.
    Gelukkig is Leiden altijd al een stad voor vluchtelingen geweest. Ik stel voor dat zodra Zwarte Piet overal is uitgekotst, wij in leiden gastvrij 2% van de Sinterklaashulpen uit Zwarte Pieten laten bestaan.

  • SHERRY KROKET wat ben jij een racist alleen donkere Pieten verbieden, alsof de kleur van iemand iets uitmaakt. Het hoort niet uit te maken welke kleur Piet heeft en daar mag dan best zwart ook bij horen.

  • Ik weet niet waar jij je research gedaan hebt maar ZWARTE Piet bestaat al sinds de 15e eeuw. Vroeger was ’t alleen een soort boogeyman die stoute kinderen ging meppen met een stok

   • Weg met Zwarte Piet op

    Dat was geen Zwarte Piet. Zwarte Piet komt toch echt voor het eerst in 1850 in een boekje van een onderwijzer voor. Lang leve de Sinterklaasviering. Weg met Zwarte Piet!

 15. Alles gaat zo langzaam, daardoor onnodig lang duren die discussie heen en weer. Zwarte Piet leeft te lang, hij had al een paar jaar gecremeerd moeten zijn. Niets mis met roetveegpieten of een Spaanse edelman

  • Een Leids burger op

   Een roetveegpiet is juist voor kinderen makkelijker herkenbaar. (om te zien wie voor zwarte piet speelt). Juist niets mis met een ZWARTE Piet. Al die idioten die daar een link met het slavernijverleden of racisme in te menen moeten zien. En dat nu al in de zomer…. Maar goed, het is komkommertijd….

 16. Yvonne Lignac

  Zwarte Piet heeft niets maar dan ook niets met blackface idee te maken. Laten ze gaan ageren tegen de echte blackface mentaliteit en vertoningen!

 17. Yvonne Lignac

  Zwarte Piet heeft niets maar dan ook niets met blackface idee te maken. Laten ze gaan ageren tegen de echte blackface mentaliteit en vertoningen!

 18. Henk Hannemann

  Die ouwe linkse relroddelaar Chris de Waard van Sleutelstad zal wel weer een stukkie in elkaar geflanst hebben…… wil weer wat commotie in de tent…. Komkommertijd hè….

 19. Yvonne Lignac

  Stuur die groep en sleutelstad de transportlijsten van Westerbork naar Auschwitz etc. En vraag of ze hun tijd willen besteden aan ECHTE discriminatie…

  • Yvonne a.d. Prozac op

   Goed idee. Waarom doet u dat niet i.p.v. zulke domme reacties te plaatsen?

 20. Yvonne Lignac

  Stuur die groep en sleutelstad de transportlijsten van Westerbork naar Auschwitz etc. En vraag of ze hun tijd willen besteden aan ECHTE discriminatie…

 21. Koos Henzen op

  Tjong, jonge, jonge! Het moet nog juli worden en daar begint die flauwekul alweer. Ziek word je er van. Het is nog steeds zo: Gekken trekken de kaart! Waarom wordt er eigenlijk met dat volk gepraat? Negeren die hap!!!! Nederland is Nederland!!

  • de bevrijdende rechter op

   Nederland is Nederland: een land van meegaan met de tijd, van het aanpassen van tradities. Nederland is nu een Koninkrijk maar was eeuwenlang een republiek. In een nog verder Boreaal verleden, kwamen er echt geen figuren als Zwarte Piet voor. In die tijd vingen we mammoeten en bestond onze cultuur uit saamhorigheid rond het kampvuur (niets geen schoentjeszetten)en samen de elementen bestrijden en wilde zeeën bevaren. Onzin als Zwarte Piet: daarvoor hadden we geeneens tijd. Zwarte Piet is een soort van salonjonker uit de negentiende eeuw. Wij van het Forum hebben niets met salonjonkers. Geef ons Sinterklaas zonder Zwarte Piet!

   • De uil van Minerva op

    Staande tussen de puinhopen van onze beschaving, schud ik bedroefd het hoofd. De mensen die onze cultuur kapot maken met hun populistisch gekrijs, hebben hun nieuwe Gouden Koe gevonden: Zwarte Piet. Je moet wel onthutsend dom zijn om in Zwarte Piet een symbool van onze cultuur te zien. Nederland is van oudsherre een land dat het zonder schmink kon stellen. Een land van mannen met baarden, zoals Sinterklaas.
    Zwarte Piet heeft niets met het glorieuze Nederland van doen. Zwarte Piet is een schertsfiguur die niets te zoeken heeft in ons rijk en glorieus vaderland. Zwarte Piet is het verzinsel van een Gutmensch uit 1850: een linkse schoolmeester. Weg met school, weg met schoolmeesters, weg met Amsterdam, weg met Zwarte Piet.

 22. Overal begint binnenkort de komkommertijd. Overal? Nee, niet in een klein stadje aan de Oude en de Nieuwe Rijn. Daar is namelijks de jaarlijkse ruzie over Piet en Sint al begonnen, de Goeden van NMBL tegen de Slechten. De NMBL-zwartkijkers zien overal racisten en racisme. Ze wekken de indruk zichzelf te beschouwen als een kleine voorhoede van moreel verheven strijders tegen een overweldigende meerderheid van slechteriken, namelijk het racistische gepeupel. Met andere woorden, bijna alle blanke (oeps, witte) mensen zijn racisten. En wie bepaalt wat of wie racistisch is? Vanzelfsprekend NMBL. Aan dit baken van goedheid in een slechte wereld heb ik een prangende vraag: moet Sinterklaas op een wit, bruin, grijs, zwart of gevlekt paard rijden? Oei, is de vraag stellen niet racistisch? Te laat! Ik duik voor alle zekerheid maar onder.

  • Pierre LeNoir op

   De eerste verstandige reactie. Volgend jaar 100% Regenboogpieten. Is inderdaad veel beter!

 23. Piet de Zwart op

  Inderdaad, Zwarte Piet is een schoolvoorbeeld van linkse indoktrinasie. Die schoolmeester kwam uit Amsterdam, dat zeg genoeg. Echte kinderen gingen in die tijd niet naar school: die werkten. Veel beter voor hun ontwikkeling. De echte kinderen wisten ech niet wat Zwarte Piet was. Zwarte Piet is elitair. Zwarte Piet is grachtengordel. Mag van mij alleen blijve als ie een geel hes aantrek.

 24. Andre Van Der List

  Zijn allemaal lui zonder werk die niets anders te doen hebben, meteen hun uitkering stoppen.
  Ze moeten zich aan NEDERLANDSE gewoonten aanpassen en niet mee eens OPROTTEN

 25. Andre Van Der List

  Zijn allemaal lui zonder werk die niets anders te doen hebben, meteen hun uitkering stoppen.
  Ze moeten zich aan NEDERLANDSE gewoonten aanpassen en niet mee eens OPROTTEN

 26. Michiel Cozijn

  De astronomische zomer is er nog niet eens en de zwarte piet discussie wordt aangejaagd? Is dat hoe we rollen, Sleutelstad? Dan is er echt niks zinnigs te melden 🙂

 27. Michiel Cozijn

  De astronomische zomer is er nog niet eens en de zwarte piet discussie wordt aangejaagd? Is dat hoe we rollen, Sleutelstad? Dan is er echt niks zinnigs te melden 🙂

 28. Toi van Gelder

  Moeten de voorstanders van de zwarte Zwarte Piet niet even op bezoek bij de burgemeester? Er is materiaal genoeg om staande te houden dat Zwarte Piet zwart is en moet blijven. Wat die actiegroepen kunnen dat kunnen wij toch ook? Maak even flink stampij daar! Dan moet de burgemeester even weten dat 98% voor de zwarte Zwarte Piet is want dat weet hij blijkbaar niet!

  Weet je wat je ook kan doen? Allemaal een mail aan de burgemeester sturen met een cc aan een onafhankelijk verzameladres, en als het er echt een paar zijn ga je ermee naar de krant. Kom op jongens! Dat moet je toch beter kunnen dan die vervelende lui van de Anti-Piet. Met zn allen bij de burgemeester op bezoek. Doen!

 29. Zo zonde van zo’n leuk feest.
  Mijn vriendinnen en ik doen al jaren met ontzettend veel plezier mee als VRIJWILLIGER om al die lieve kindjes een mooie dag te geven, en ja we waren vorig jaar als roetveeg piet. Gewoon wat veegjes met wel veel meer pieten collega’s
  Dus ik weet niet waar ze die 98% zwart vandaan halen??!!!!! Dan hebben ze toch echt niet goed gekeken.
  Echt zo jammer dit…… veel VRIJWILLIGERS zijn er mee gestopt en ja ook ik denk er over na. Ik heb er zo geen zin meer in.
  Jammer, weer iets van Nederland wat kapot gaat.
  Sorry lieve kindjes…… ja ook van meerdere afkomsten.

  • Een Leids burger op

   Volgens die blackfacegroep zou maar 2% van de Zwarte Pieten ¨racisme vrij¨zijn. Iedere zwarte piet met meer dan 3 zwarte roetvegen is in die ogen van die blackfaceidioten al racisme. Hoe racistisch moet een donkerbruin of zwart persoon in hun ogen dan wel zijn? Het is bij deze figuren nooit goed en men meent straks in alles wat zwart is racisme te moeten zien. (Moriaantje zo zwart als roet….).
   Het beste is gewoon 100% ZWARTE Pieten.

 30. Dit is pas rasisme, laat zwarte Piet zwart zijn en verziek geen kinder feest. Het is altijd zo geweest, wen er maar aan.

  En ja, sommige donkere mensen vinden zwarte Piet ook geweldig dus waarom al die moeite.

  • Nee, het is slechts zeer kort met Zwarte Piet, namelijk nog geen 160 jaar. En daarvoor was er eeuwen- en eeuwenlang geen Zwarte Piet.
   Een kinderfeest wordt verziekt door hardliners die Zwarte Piet opeens maken tot een symbool van Nederlandse identiteit en/of cultuur. Kom op zeg, doe normaal. Wat is er mis met regenboogpieten?

 31. Jeetje, waarom zo’n tokkie ‘evilette’ uitnodigen? Maar het is wel een prachtig mooi voorbeeld van het achterlijke egocentrisme van alle ‘pro-pieten’.

 32. Weet je, laten we gewoon stoppen met sinterklaas! Net als met vuurwerk. Alle lol word verpest door een kleine groep die helaas nog gehoor vind ook. Indianen/cowboyfeestjes mogen ook noet meer. Laten we alle feesten maar afschaffen want het is tegenwoordig meer gezeur dan feest. Liever geen sinterklaas en zwarte piet dan pieten die door de politie/ME bewaakt moet worden. Ik weet het, dat is toegeven aan de oproerkraaiers, maar de lol van zo’n beetje elke feestdag is intussen wel weg!

  • Het is inderdaad diep triest dat in verschillende plaatsen roetveegpieten afgelopen jaar zijn bedreigd. Te riest voor woorden: loop je mee in een vrolijke optocht en krijg je te horen dat je een landverrader bent, je moet worden doodgeschoten en wordt er met ander fysiek ongemak gedreigd. Sinterklaas is een kinderfeest. Al die boze mensen van middelbare leeftijd: accepteer dat de traditie alleen maar leuker wordt als er naast Zwarte Piet ook steeds meer prachtig geschminkte Regenboogpieten komen. Wat is daarmee mis?
   Natuurlijk was Zwarte Piet geen racisme maar in de handen van vele oproerkraaiers is het dat natuurlijk inmiddels wel geworden: een manier om gekleurde Nederlanders te pesten, te schofferen en te provoceren.

   • Een Leids burger op

    Wat er mis is met roetveegpieten is al eerder uitgelegd.
    https://sleutelstad.nl/2019/06/18/no-more-blackface-leiden-slechts-twee-procent-racismevrije-pieten-bij-intocht/#comment-295130
    De benaming is ZWARTE Piet en niet regenboogpiet o.i.d.
    Stel dat er een knalrode piet of regenboogpiet naar je kind toekomt en zegt: mamma waarom noemen ze die nu ZWARTE piet terwijl die helemaal niet eens ZWART is….
    .

    Zwarte Piet was altijd al leuk tot er een blackfacegroep kwam die Zwarte Piet wilde veranderen De oproerkraaiers zijn juist de figuren van die blackfacegroep die zonodig Zwarte Piet willen veranderen omdat die in hun ogen racistisch zou zijn. Dat dat dan weer tegenreacties oproept is begrijpelijk.
    .
    En hoewel ik eigenlijk in juni niet nu al wil beginnen met zwartepieten, moet ik toch zeggen: de ZWARTE Piet ligt bij die blackfacegroep en hun verwanten.

    • Het niveau van uw bijdrage is weer eens bedroevend: argumentatie van niets.
     .
     1. U heeft een mening over roetveegpieten. Daarnaar verwijzen is niet verwijzen naar een “uitleg” van het een of ander (zoals: hoe een lekke band te plakken) maar naar een mening (zoals ‘waarom fietsen aan te raden is’)
     .
     2. Simpeldom: redenatie van het type: als zwarte piet rood zou zijn, had hij wel rode piet geheten
     .
     3. Simpeldom: vroeger was alles goed, totdat een stel stoorzenders moeilijk kwam doen.
     .
     4. Simpeldom: anderen begonnen, dan is het logisch dat goede mensen, de liefhebbers van de ongekuiste zwarte piet, lelijk terug gaan doen.

     • Een Leids burger op

      Inderdaad het niveau van de reactie van Comment is alweer simpeldomweg bedroevend laag en zit weer ver onder het niveau van een Leids burger……

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 107.5 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline