RAP Leiden presenteert longlist Rijnlandse Architectuur Prijs

RAP Leiden heeft vandaag, op de Dag van de Architectuur, de longlist bekend gemaakt met gebouwen die dit jaar in aanmerking komen voor de RAP071, de Rijnlandse Architectuur Prijs. Onder de projecten op de lijst bevinden zich onder andere het vernieuwde Museum De Lakenhal, de Fietsbrug Katwijk-Oegstgeest, Het Buitenhuis in Zoeterwoude en daarnaast 21 andere bijzondere gerealiseerde ontwerpen, allen afkomstig uit de tien deelnemende gemeenten in de Leidse regio.

Juryvoorzitter Thijs Asselbergs is onder de indruk van de selectie en heeft zin in ‘de uitdagende klus’ die het bepalen van de winnaar van deze tweejaarlijkse prijs zal worden: “De longlist van de projecten kent een prachtig en breed scala van verschillende projecten uit de regio. Van knap gerestaureerd rijksmonument tot het verbeteren van openbare ruimten, van strakke nieuwbouw tot vernieuwingen van bestaande gebouwen. Alle schaalniveaus zitten hier tussen met telkens verschillende contexten en programma’s. Als jury zien we uit naar een winnaar waar elke architectuurliefhebber trots op kan zijn.”

Van Longlist naar Shortlist tot winnaar(s)
De komenden maand buigt een jury zich over de selectie om tot een shortlist te komen. Op 4 september wordt de shortlist bekend gemaakt en kunnen inwoners uit de regio online een stem uitbrengen op hun favoriete gebouw via www.rapleiden.nl. Bij de voorgaande twee edities brachten ruim 4500 mensen een stem uit.

Jury
Thijs Asselbergs (architect en hoogleraar TU Delft) is dit jaar de juryvoorzitter. Hij wordt geassisteerd door Walter van Nieuwland (architect en secretaris Dorp, Stad en Land), Fransje Sprunken (directeur VORM), Iris Thewessen (Atelier Rijksbouwmeester) en Peter van Swieten (architect en bestuur RAP Leiden). Ook de winnaar van RAP071 editie 2017, Dick van Gameren (Mecanoo en decaan TU Delft) neemt plaats in de jury.

Uitreiking op 9 oktober
De feestelijke uitreiking vindt plaats op woensdag 9 oktober in Scheltema Leiden. Op deze avond worden zowel de winnaars van de jury- als de publieksprijs bekend gemaakt.

LONGLIST RIJNLANDSE ARCHITECTUUR PRIJS 071 – editie 2019
# Gemeente Project Architectenbureau

1

Kaag en Braassem Woonhuis familie van Ruiten Baas Architecten

2

Kaag en Braassem Langhuis Oud Ade Wim Klaassen Architect

3

Katwijk DSV KVDK Architecten

4

Katwijk Dunavie KAW Architecten

5

Leiden Huishoud- en Nijverheidsschool Zijdekwartier

6

Leiden Wees- en oude Liedenhuis Broekbakema

7

Leiden Museum De Lakenhal Happel, Cornelisse Verhoeven & Julian Haraap

8

Leiden Appartementen Plantsoen VVKH

9

Leiden De Verleyding VVKH

10

Leiden Nucleus Building, laboratorium Baseclear Popma & Ter Steege

11

Leiden Het Wolpakhuis Streetlife, Atelier Krouwel, Marcel van Dijk

12

Leiden National Museum of Natural History Neutelings Riedijk Architects

13

Lisse LAM KVDK Architecten

14

Noordwijk Villa IV Donald Osborne Architectuur

15

Noordwijk Herinrichting dorpsplein bij de Witte Kerk SAB

16

Noordwijk BOLD Oscar de Blanken

17

Oegstgeest Fietsbrug Katwijk Oegstgeest Syb van Breda & Co

18

Oegstgeest Clubhuis ASC Oegstgeest STOL architecten

19

Teylingen Hof van Leede Just Architects

20

Voorschoten Hof van Duivenvoorde 70F architecture

21

Wassenaar Helena Anna Hoeve Studio Schaeffer

22

Wassenaar Dierenhospitaal en ambulance FARO

23

Zoeterwoude Het Buitenhuis Mirck Architecture

24

Zoeterwoude Brede School Zoeterwoude DP6
Delen

Reageren is niet (meer) mogelijk.

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 107.5 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline