Expositie in Stadhuis over omgekomen militairen in Nederlands-Indië

5

De Stichting Militair Indië Monument Leiden heeft een expositie samengesteld over 26 uit Leiden afkomstige militairen die in voormalig Nederlands-Indië zijn omgekomen bij de ‘politionele acties’ die tussen 1945 en 1949 plaatsvonden. Burgemeester Henri Lenferink zal de tentoonstelling op woensdag 5 juni om 17.00 uur openen.

De expositie is tot en met 5 september 2019 te zien in de Hal van het Stadhuis van Leiden (ingang Stadhuisplein). Met afbeeldingen en documenten van familieleden geeft de stichting een gezicht aan de gesneuvelde militairen. Militair Museum Bronbeek en de Gemeente Leiden hebben de expositie mogelijk gemaakt.

Dit jaar wordt in september voor de 20e maal een herdenking gehouden bij het Indië Monument in het park bij molen De Put. Op dit terrein was vroeger de Morspoortkazerne gevestigd. De jaarlijkse herdenking vindt plaats op donderdag 5 september om 20.00 uur. Gastspreker dit jaar is de minister van Defensie, mevrouw Ank Bijleveld-Schouten.

Delen

5 reacties

    • Een Leids burger op

      Het is bij het herdenken van de slachtoffers van een oorlog niet erg gebruikelijk om ook de slachtoffers van de vijand (het toenmalige opstandige Nederlands-Indie) te gedenken.
      .
      ¨Tijdens de bijna vier jaar durende militaire aanwezigheid van Nederland in Indonesië lieten circa 5.000 Nederlandse militairen het leven… ¨
      en ¨Aan Indonesische zijde vielen door Nederlands militair optreden minimaal circa 97.000 doden, zowel militairen als burgers. ¨
      https://nl.wikipedia.org/wiki/Indonesische_Onafhankelijkheidsoorlog
      .
      Als variant van ¨eigen volk eerst¨ geldt hier waarschijnlijk: eigen slachtoffers eerst.

  1. ”Politionele acties” is, zo weten we nu een eufemisme voor moorddadige bezettingsmacht (inclusief martelen en doden van kinderen en bejaarden, platbranden van vreedzame dorpen).

    • Aha de reaguurders hier bedoelen natuurlijk de moorden van de indonesische rebellen op hun eigen volk. De indonesiers met nl paspoort hebben idd veel geleden

  2. Ach gut, de linkse revisionistische versie van de wereldgeschiedenis (Rigault, Patrick) komt hier weer eens voorbij fietsen…

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Je bent nu offline