Bouwer tweede fase Lorentz haakt af: bouw met jaar vertraagd

7

Bouwer Van Wijnen van De Lorentz tegenover station Leiden Centraal gaat de tweede fase van het gebouw niet neerzetten. Vandaag werd gevierd dat het hoogste punt is bereikt van de eerste fase, waarvan de hoogste toren ruim vijftig meter hoog is. De derde toren die op het nog te bouwen tweede deel van de Lorentz moet komen steekt daar met 72 meter nog fors bovenuit. Maar zover is het nog niet. Er moet een nieuwe bouwer gevonden worden voor dat tweede deel. Van Wijnen had een optie op de ontwikkeling van De Lorentz K5 zoals de tweede fase op papier heet, maar het bedrijf heeft laten weten daar geen gebruik van te willen maken.

Chris de Waard stapte met wethouder Fleur Spijker in de bouwlift richting het 52 meter hoger gelegen dak van De Lorentz.

De harde afspraken tussen gemeente en ontwikkelcombinatie gingen over fase 1 die eind van dit jaar wordt opgeleverd. Het was de bedoeling dat direct aansluitend begonnen zou worden met de bouw van fase 2 op de hoek van het Stationsplein en het Schuttersveld. Dat wordt minimaal een jaar later. Eind vorig jaar meldde Van Wijnen geen gebruik te zullen maken van het recht om ook de tweede fase te mogen bouwen.

De gemeente Leiden is sindsdien op zoek naar een nieuwe partij die het gebouw af wil maken. Drie partijen zijn benaderd en hebben aangegeven interesse te hebben in de bouw van fase 2 die voor een groot deel bestaat uit een toren met 17.000 m2 kantoorruimte en in het hart een parkeergarage. Ergens in de komende weken verwacht de gemeente er met een van die partijen uit te komen.

Delen

7 reacties

  1. Dan had ik wel willen weten waarom men die tweede fase niet bouwt. Ontwikkelaars gaan altijd maar voor één ding: geld verdienen. Dat zal dan blijkbaar niet kunnen met deze tweede fase. Waarom dan niet? Is het de 17.000 vierkante meter kantoorruimte die men niet verhuurd krijgt.? Of is het de parkeergarage waarvan er al enige grotendeels leeg staan elders in de stad? Dat zo vlak bij het station waar iedereen met de trein komt? Of is het project te risicovol? En zo ja waarom? Ging het wel goed met de projectontwikkelaar? Vragen vragen vragen.
    Moeten we wachten tot het Leidsch Dagblad dit gaat melden, of werkt Sleutelstad sneller?

    • Wim de Leeuw op

      ELKE ondernemer wil ‘geld verdienen’ en daar lijkt me op zichzelf niets mis mee. Als ondernemers stoppen met geld verdienen dan stoppen ze ook met belasting betalen. En met ondersteuning van het maatschappelijk leven. Ik ken het concrete antwoord op je vraag niet, maar heb er wel een idee bij. Met een particuliere bril op ziet het er uit alsof elke ontwikkelaar en bouwer zich op dit moment helemaal scheel verdient omdat de prijzen zo hoog zijn. Maar ook de prijzen van grond, materiaal en mankracht zijn op dit moment torenhoog. En de risico’s zijn groot. Blijkbaar voor deze ontwikkelaar tè groot.

  2. Misschien moet met maar gaan denken om de broodnodig betaalbaar koopwoningen te bouwen. Daar is en veel animo voor en krijgen zo duizende mensen die nog een plekje in Leiden proberen te bemachtigen toch hun plekje.

  3. Nou lekker dan, kan ook niet anders dan dat het project voor de zoveelste keer vertraging oplevert! Zal me niet verbazen als het weer niet afgemaakt word net als de 2e toren bij Groenoordplaza die al bijna 20 jaar op zich laat wachten.

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 107.5 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline