‘Jong geleerd’ gekozen als thema Leidens Ontzet

Tijdens de algemene ledenvergadering van de 3 October Vereeniging in het Academiegebouw van de Universiteit Leiden is gisteravond het thema bekend gemaakt van de viering van dit jaar: ‘Jong Geleerd’. Commissaris Guido Marchena legde uit wat er zoal aan die keuze ten grondslag was. “Leiden viert dit jaar allerlei jubilea en veel van die mensen en organisaties hebben met elkaar gemeen dat ze in Leiden gevormd zijn. Rembrandt natuurlijk, maar ook de Zangeres Zonder Naam en ook de Universiteit is in de voorbije 444 jaar in Leiden tot wasdom gekomen.

Chris de Waard in gesprek met voorzitter Rik Kamps van de 3 October Vereeniging over de komende viering.

Duurzaamheid
De gemeente Leiden heeft eerder dit jaar besloten dat bij alle festivals in de stad verplicht gebruik gemaakt moet worden van ecoglazen. Deze herbruikbare hardplastic drinkbekers worden vanaf de komende viering van Leidens Ontzet voortaan altijd gebruikt. De 3 October Vereeniging omarmt dat een deelt aan alle leden die zich inschrijven voor de grote hutspotmaaltijd op de Hooglandse Kerkgracht zo’n ecoglas gratis uit. Bovendien doet de vereniging er nog een schepje duurzaamheid bovenop. De hutspot wordt niet meer geserveerd in plastic bakjes, maar in biologisch afbreekbare exemplaren.

Optocht
In de optocht rijden dit jaar twee bijzondere praalwagens mee. De winnaars van de Praalwagenontwerpwedstrijd met een wagen die in het teken staat van de Jonge Rembrandt en een 444-praalwagen van de jubilerende universiteit.

Koninklijke onderscheiding voor Eef van Tol
Tegen het einde van de algemene ledenvergadering brak ere voorzitter Henri Lenferink in op de agenda. Hij nam het woord om Eef van Tol – Kok (66) in het zonnetje te zetten met mooie woorden en een koninklijke onderscheiding. Ze werd benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Eef van Tol was 25 jaar vrijwilligster bij de 3 October Vereeniging en daarvoor 15 jaar bestuurssecretaris van het comité 4 en 5 mei Leiden.

Eef van Tol werd Koninklijk onderscheiden voor haar langdurige inzet bij onder meer de 3 October Vereeniging.

Sinds 1995 zet Eef van Tol zich met hart en ziel in als vrijwilligster bij de 3 October Vereeniging. Zij begon als secretaresse van de Optocht- en Taptoecommissie. Vervolgens werd zij algemeen secretaresse van het bestuur van de 3 October Vereeniging. Als vanzelf groeide ook het werk en haar betrokkenheid bij andere commissies, zoals Evenementen, Haring en Wittebrood. Vanuit haar positie werd zij een belangrijk aanspreekpunt voor interne en externe betrokkenen. Niet voor niets werd zij al gauw mrs. 3 oktober genoemd. In 1998 werd ze lid van de Archiefcommissie van de 3 October Vereeniging en besteedde ze vele honderden uren aan het mooiste verenigingsarchief van Nederland.

Voordat ze bij de 3 October Vereeniging actief werd, was ze van 1980 tot 1995 bestuurssecretaris van het comité 4 en 5 mei Leiden. Ze was medeverantwoordelijk voor de realisatie van het monument ‘Vrouwenverzet’ van Truus Menger, geplaatst in de Stevenshof in 1985. Daarnaast was ze de organisator van de grote jubileumviering van de bevrijding in 1995. Bij deze viering stonden diverse activiteiten op de agenda, waaronder een scholenproject en een optocht. Ook deed ze de organisatie van een drietal Bevrijdingsconcerten in de Pieterskerk op 5 mei, in de jaren ’90.

Naast haar vrijwilligersactiviteiten werkte ze van 1995 tot 2018 als secretaresse van de Raad van Toezicht van Stichting Confessioneel Onderwijs Leiden (SCOL). Haar bereidheid nieuwe taken op te pakken, haar discretie ten aanzien van de vertrouwelijke informatie en haar inzet tijdens de avonduren voor extra activiteiten werden zeer gewaardeerd.

Delen

Reageren is niet (meer) mogelijk.

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 107.5 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline